Je kunt je dataverbruik beperken door mobiele data uit te schakelen, zodat er geen verbinding met internet kan gemaakt worden via het mobiele netwerk. Je kunt nog steeds wifi gebruiken, ook al is mobiele data uitgeschakeld.
Met mobiel internet kan je via de laptop of smartphone virtueel overal werken. Tegelijk heb je je eigen verbinding tussen jouw toestel en jouw operator. Dat maakt een 3G-verbinding onderweg een pak betrouwbaarder dan een wifi-netwerk van het hotel of een openbaar netwerk.
Zo controleer je snel je dataverbruik
Ga in de instellingen naar 'netwerk en internet' en tik op 'mobiel internet; Je ziet direct in beeld hoeveel data je deze maand gebruikt hebt; Voor meer gedetailleerde informatie, tik op 'Datagebruik van app'; Je ziet in een lijndiagram je datagebruik door de maand heen.
Achtergronddata voor specifieke Android-apps beperken
Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Mobiel netwerk. Stap 2. Tik op Gegevens over app-gebruik om te zien welke apps veel data gebruiken.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Hoe snel je MB's op gaan hangt af van wat je doet. Zo verbruik je met het laden van een foto bijvoorbeeld een stuk minder data dan bij het streamen van een filmpje of muziek. Via een datamanager krijg je meer inzicht in je verbruik. Vaak staat een datamanager al geïnstalleerd op je telefoon.
Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Staan er bijvoorbeeld veel afbeeldingen op de site of staat er zelfs een video op? Dan verbruik je meer data. Daarnaast gebruiken de apps op je smartphone ook internet en wordt daarbij dus ook data verzonden en ontvangen. Onder dataverbruik verstaan we het aantal gegevens die je hebt gedownload.
Wat is het verschil tussen wifi en mobiel internet met een dataverbinding? Surfen via wifi is goedkoper (vaak gratis) dan surfen via mobiel internet, maar het wifi-bereik is beperkt tot een gebouw, bv. een café, een luchthaven, enz. Wifi gebruikt een lokaal, draadloos netwerk om informatie te transporteren.
WhatsApp bellen met alleen geluid kost ongeveer 740 kb per minuut. WhatsApp videobellen kost tussen de 5 en 15 MB per minuut. Dit verschilt per netwerk en beeldkwaliteit.
cellular betekend dat u kan een simkaart gebruiken en een mobiele netwerk. Een ipad zonder cellular heeft allen maar wifi verbinding.
Mobiel surfen werkt zoals een normaal gsm-gesprek. Een moderne smarpthone maakt automatisch verbinding met het netwerk en verbruikt data naargelang je toepassingen (surfen, downloaden, mailen, …). Een andere mogelijkheid is via een USB-modem, een USB-stick met een ingebouwde simkaart.
Internetten met een tablet of smartphone hoeft niets te kosten. Want al deze apparaten hebben wifi. Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen thuis hebben. Daarop kunt u de smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op 'Batterij'. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Welke apps verbruiken meeste energie op een iPhone? Ga naar de 'Instellingen' app.
'Roaming' staat altijd automatisch uit. Toch kan het voorkomen dat het per ongeluk is aangevinkt en niet meer is uitgezet. In Nederland is dat geen probleem, omdat onze providers hier gewoon een netwerk hebben en er dus geen roaming nodig is.
Roaming - ook wel dataroaming genoemd - betekent het gebruikmaken van mobiel internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk.
Roaming in het buitenland: binnen EU. Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS.
Gemiddeld tot grootverbruik: kies een databundel met 10-20 GB. Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand.
Als je geen data-indicator voor het signaal ziet, bevind je je misschien op een locatie zonder dekking. Ga zo mogelijk naar een andere locatie of ga naar buiten en check het signaal opnieuw. Tip: Als dit vaak gebeurt, neem je contact op met je mobiele provider.