Mislukking van de bevruchting Geen enkele aangeprikte eicel werd bevrucht. Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk bij de vrouw. Afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken, maakt de kans op spontane zwangerschap onmogelijk. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen ook problemen veroorzaken.
Bij een mislukte innesteling is er vaak al iets fout gegaan in de celdeling van de eicel, maar het kan ook liggen aan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, bijvoorbeeld doordat de doorbloeding niet helemaal goed is. Soms lukt de innesteling keer op keer niet, waardoor je moeite hebt om zwanger te worden.
Wanneer er bij of kort na de bevruchting iets misgaat kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit. Er is dan sprake van een mola-zwangerschap. De placenta groeit in de baarmoederholte almaar verder en door vochtophoping ontstaan talloze blaasjes.
Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25. Per cyclus is er dan ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf de leeftijd van 30 daalt die kans. Tussen de 35 en 37 jaar heb je als vrouw nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen de 38 en 40 nog maar een vierde.
Dikke sokken, een dekentje en warm eten en drinken zoals thee helpen. Maar vermijd veel te warm douchen, bezoekjes aan de sauna of hete kruiken. Roken en drugs hebben ook een negatieve impact op de doorbloeding, dus zorg dat zowel jij als je partner hiermee gestopt zijn.
Wanneer het eitje precies innestelt verschilt per zwangerschap, maar dit gebeurt vaak tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Heel uitzonderlijk is een late innestelingsbloeding, pas na twaalf dagen na de conceptie.
Vroege zwangerschapstekenen na de bevruchting kunnen op verschillende momenten door vrouwen worden opgemerkt. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding).
Loop je vaak en veel te stressen, dan gebruikt je lichaam dat kostbare progesteron namelijk om extra stresshormonen aan te maken – en blijft er minder progesteron over. Jammer, want progesteron heb je namelijk nodig voor de uitrijping van het baarmoederslijmvlies, zodat een eitje goed kan innestelen.
De vruchtbare periode
Je hebt een grotere kans op een zwangerschap als je seksuele betrekking hebt in deze periode. Na de eisprong overleeft de eicel nog 24u. De vruchtbare periode van een cyclus eindigt dus 24u na de eisprong, gezien de eicel na deze periode niet meer bruikbaar is.
Wat mag je niet eten als je zwanger wilt worden? Vermijd veel suiker en (verzadigde) vetten, gebruik niet te veel zout en laat cafeïne liever staan. Kant-en-klare producten bevatten vaak veel toevoegingen, dus gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten en bereid je maaltijden zelf.
Vind je in: Levertraan, zalm, tonijn, eieren, zonlicht. Vitamine E: Bevordert een goede innesteling. (bij een tekort heb je een verhoogde kans op een miskraam).
Inseminatie. Als cyclus monitoring niet werkt, dan kan inseminatie soms helpen. De meest beweeglijke zaadcellen worden dan geïsoleerd en door de arts in de baarmoeder ingebracht. Soms is het nodig de cyclus van de vrouw te stimuleren met behulp van medicatie of inspuitingen.
Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.
Als het niet lukt om zwanger te worden, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. In eerste instantie maak je dan een afspraak voor een gesprek met de arts en een kort lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een echo(grafie).
Als je nog weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn tussen zes en twaalf dagen hierna zal gebeuren. Als je weet wanneer je ovulatie plaatsvindt, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn ongeveer acht of negen dagen hierna zal gebeuren.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen.Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
En die onderzoeken schetsen een vrij consistent beeld. Van alle embryo's die zich innestelen, sterft één op de vijf zo snel dat een vrouw op het moment dat ze haar ongesteldheid verwacht ook echt ongesteld wordt en dus nooit te weten komt dat ze zwanger is geweest.
In het algemeen zijn innestelingsbloedingen en -krampen in het begin van een zwangerschap zelden een reden tot bezorgdheid. Als je echter in een later stadium bloedingen ervaart dan kan dit erop wijzen dat er iets ernstiger aan de hand is. Maak in dat geval direct een afspraak met je dokter.
Ongeveer 9 dagen na de eisprong (dit is bij een cyclus van 28 dagen, dus 5 dagen voor je verwachte menstruatie) hecht de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit vastgroeien in het baarmoederslijmvlies, wordt innestelen genoemd.
Voldoende beweging zorgt voor een goede doorbloeding, wat de innesteling kan bevorderen. Lekker sporten is dus zeker aan te raden, maar wie zwanger wil worden, hoeft daarin niet te overdrijven.
Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.