Terminale (of palliatieve) sedatie is uitgebreid beschreven bij patiënten in hospices en ziekenhuizen, maar nauwelijks bij patiënten in de huisartsenpraktijk. Midazolam is een effectief middel om terminaal zieke patiënten te sederen zonder dat het de levensduur van patiënten beïnvloedt.
Midazolam (Dormicum®) is het eerste aangewezen middel voor palliatieve sedatie. Als dosering beveelt de richtlijn aan: beginnen met bolus 5-10 mg midazolam subcutaan, daarna 30-60 mg per 24 uur, eventueel een extra bolus van 5 mg elke 2 uur, evaluatie na minimaal 4 uur en de dosering zo nodig verhogen met 50%.
Het in slaap brengen gebeurt met behulp van een slaapmiddel (midazolam), meestal in combinatie met een sterke pijnstiller (morfine). Pijn kan veroorzaakt worden door de ziekte, maar ook als gevolg van het stilliggen.
Bij palliatieve sedatie geeft uw arts u medicijnen waardoor u gaat slapen. Meestal is dit het slaapmedicijn midazolam.
Gemiddeld duurt het een tot drie dagen voor de patiënt overlijdt. Hoe langer het duurt, hoe minder positief mensen zijn. Patiëntenfederatie Nederland onderstreept het belang van duidelijke informatie voor patiënten en hun naasten.
Een totale dosis van 0,4 mg/kg tot maximaal 10 mg kan nodig zijn. Hogere doses kunnen gepaard gaan met verlengde sedatie en het risico op hypoventilatie. Pediatrische patiënten van 12 tot 16 jaar: dosering zoals bij volwassenen. Rectale toediening: De totale dosis midazolam varieert meestal van 0,3 tot 0,5 mg/kg.
Midazolam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid, onrust, aanvallen van epilepsie en alcoholontwenning.
Dormicum bevat een geneesmiddel, genaamd midazolam. Dit behoort tot een groep geneesmiddelen bekend onder de naam benzodiazepinen. Dormicum geeft u snel een gevoel van slaperigheid of maakt dat u gaat slapen. Het maakt u ook kalm en het ontspant uw spieren.
We spreken van een terminale fase als het vermoedelijke overlijden binnen 3 maanden plaats vindt. In de praktijk wordt deze term meestal gebruikt om de laatste 6 weken van iemands leven aan te duiden. Afhankelijk van de verschillende symptomen is deze inschatting makkelijker of moeilijker te maken.
Natuurlijk versterven
De patiënt raakt 'op'. Het kaarsje gaat langzaam uit. In deze gevallen is het raadzaam om voorzichtig te zijn met een vocht-infuus of met een voedingssonde. Want de kunstmatige toediening van vocht en voeding kan er toe bijdragen dat de patiënt meer last krijgt van benauwdheid, pijn en angst.
Als de Midazolam niet werkt...
Bijna altijd stopt de aanval dan na enkele minuten. Bespreek met de arts wat u moet doen als de aanval niet zou stoppen ondanks de Midazolam. Bijvoorbeeld na een bepaalde tijd nog een pufje toedienen en/of 112 bellen voor een ambulance.
Palliatieve sedatie is geen eenvoudige interventie, noch qua indicatie en communicatie, noch qua uitvoering. Een goede opvolging vraagt nogal wat ervaring en dus zal allicht een hulpverlener de diepte ervan soms niet accuraat inschatten.
Hoe lang palliatieve zorg duurt, verschilt per persoon. Soms dagen, soms weken, maar een jaar of langer kan ook. Door op tijd met je (huis)arts en naasten te praten over je levenseinde, kun je ervoor zorgen dat je ook in het laatste deel van je leven de zorg krijgt die bij je past.
Rond de navel moet niet worden gespoten omdat in dit gebied vrij veel zenuwen en bloedvaten lopen waardoor het injecteren pijnlijker kan zijn. Houd daarom altijd drie vingers afstand rond de navel. Verder kan de buik vanaf ongeveer het middel tot onder de navel worden gebruikt.
Midazolam is een rustgevend middel dat behoort tot de groep van benzodiazepines. Het ontspant je spieren, vermindert angstgevoelens en heeft invloed op de overdracht van prikkels in je hersenen. Door deze eigenschappen wordt Midazolam regelmatig voorgeschreven in het geval van ernstige slaapproblemen.
De hoeveelheid hangt af van het lichaamsgewicht van uw kind en eerdere reacties op de Midazolam neusspray. Over het algemeen zijn het niet meer dan 4 pufjes tegelijk en wordt er afgesproken dat u tijdens een aanval 1 keer het voorgeschreven aantal pufjes mag geven.
Morfine is niet geschikt om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen. Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiënt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieën) krijgt.
Palliatieve sedatie is het opzettelijk (met medicijnen) verlagen van het bewustzijn van de patiënt in diens laatste levensfase, met als doel het lijden te verlichten. Met versterven wordt het proces bedoeld dat optreedt wanneer de terminaal zieke patiënt geen voedsel en vocht meer binnenkrijgt.
Midazolam 5 mg/ml Hameln De werkzame stof in dit medicijn is midazolam (als midazolamhydrochloride). Ledere ml Midazolam 5 mg/ml Hameln vloeistof bevat 5 mg midazolam (als midazolam hydrochloride). De andere stoffen in dit medicijn zijn natriumchloride, zoutzuur en water voor injecties.
U kunt suf, slaperig of moe worden. Ook reageert u minder snel, waardoor u makkelijker kunt vallen. Dat kan tot de volgende dag duren. Andere bijwerkingen: slappe spieren en geheugenproblemen.
Als het niet mogelijk is in de neus, dan kan ook de mond worden geprobeerd. Hoeveel van het medicijn dan wordt opgenomen, is echter onbetrouwbaar en is waarschijnlijk minder. Houd bij voorkeur tijdens de toediening het flesje rechtop. Dat betekent dat u het hoofd en de romp iets op moet tillen.
Je moet 2,5 mg medicijn spuiten, hoeveel ml is dat? Antwoord: 0,5 ml.