Grindmatten worden ook wel splitmatten of honingraatplaten genoemd. Ze bestaan uit een stevig kunststof profiel (vaak in de vorm van een honingraat) waarin je grind of split kan leggen. Het stevige profiel stabiliseert het grind.Zo verzakt het niet en krijg je geen sporen van bijvoorbeeld autobanden.
Zowel grind, split als grindmatten zijn waterdoorlatend
Wat een groot voordeel is voor de rioolbelasting bij hevige regenval. Niet alleen het riool profiteert hiervan, maar ook kuilen en plassen zullen niet op ondergronden voorkomen die met grindmatten in combinatie met split en grind zijn gelegd.
Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn.
Het anti-worteldoek dient overal perfect aan te sluiten. Stort vervolgens op het anti-worteldoek een steenlaag of een laag betonpuin van ongeveer 20 cm. Dicht deze laag af met een trilplaat. Leg hierover een laag stabilisé van ongeveer 5 cm.
We raden een laagdikte van 5cm aan (bij standaardformaten tussen 5-25mm). Verdeel het grind/split goed over de matten, zodat u deze niet meer ziet. Dit kunt u het beste doen door het grind goed door te harken en hierdoor egaal te verdelen. Let u op, dit is een algemene werkbeschrijving voor grindmatten aanleggen.
Bij het plaatsen van grindplaten op de oprit dient de ondergrond te bestaan uit een laag van totaal minimaal 25cm zand of menggranulaat. Ideaal is een laag van 20cm menggranulaat (gebroken puin) aan te brengen en hierop 5cm zand voor het vlak kunnen stellen van de platen.
Laagdikte grind: niet te dik!
Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm. Hoe groter het grind verder wordt, hoe dikker u het legt (hoewel zelden dikker dan 10cm).
Stap 2: Het pad uitgraven
Graaf een geul van 15 centimeter diep. Is de grond erg zacht, dan is 20 centimeter aan te raden, waarna je de geul tot de juiste werkdiepte opvult met zand.
In een siertuin die niet belopen wordt is de standaard laagdikte 5 cm. Formaten tussen 20 mm en 40 mm hebben een dikkere laagdikte van 6-7 cm. Grotere formaten, afhankelijk van de maat, hebben een laagdikte van ±6-10 cm.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Grindmatten mét anti-worteldoek voorkomen de groei van onkruid tussen je grind. Het bespaart tijd tijdens het aanleggen omdat je maar 1 in plaats van 2 stappen hoeft uit te voeren, maar het scheelt zeker ook onderhoud achteraf. Anti worteldoek is overigens ook los verkrijgbaar.
Worteldoek is een lucht en water-doorlatend doek waar onkruid niet doorheen kan groeien. Gaat u een tuin met grind, keien of bijvoorbeeld boomschors aanleggen dan is het leggen van worteldoek dus verstandig.
Bij licht gebruik volstaat een laag van 10 cm zand onder de grindmatten. Bij zwaar gebruik door auto's en lichte vrachtwagens wordt een verdichte laag puin van 15-25 cm aangeraden met daarboven op 4-6 cm scherp zand. Daarop kunnen de grind matten worden gelegd.
Grind is minder gevoelig voor groene aanslag en laat makkelijk water door. Het grote verschil met split is dat grind minder stabiel ligt en meer geluid maakt. Door de ronde vormen hoeft u echter niet bang te zijn voor scherpe randjes als u over grind heen loopt.
Voor een laag van 5 cm zal je ongeveer 85 kg per m² nodig hebben. Wanneer je de grindmatten niet gebruikt, maar toch grind als ondergrond gaat plaatsen waarop gereden wordt, dan adviseren we een laagdikte van 6 à 7 cm. In dit geval raden we dan ook aan om een grindsoort tussen de 7 mm en 20 mm te nemen.
Dit kan o.a. met Brekerzand, Lava of ander fijn (denk aan 0/2 of 0/4 mm). Ook deze laag dient aangetrild te worden. Belangrijk: Breng kantopsluitingen aan, zodat het geheel opgesloten wordt aan alle zijden en het grind straks stevig vast blijft liggen in de platen.
Maak de ondergrond waar het grindpad komt schoon en maak het vlak met een bezem en stoffer en blik. Verwijder eventuele oneffenheden en onkruid. Graaf de grond tot ongeveer 40 cm uit.
Als de platen goed en stevig vast liggen kan het gewenste grind of split worden verspreid. Wij raden aan om het grind of split 2cm boven de plaat uit te laten komen voor het mooiste resultaat. De totale laagdikte Grind of Split bedraagt daarmee (afhankelijk van de dikte van de plaat) tussen de 5 en 6cm.
U kunt uitgaan van 75kg per m2. U bedekt dus ±20m2 met 1 m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2 De benodigde laagdikte is 5 tot 6 cm (voor meer informatie: Benodigde laagdikte).
Een tuinpad met grind of split tussen de tegels is niet alleen mooi maar heeft ook voordelen voor de Nederlandse tuinbezitter: 1. Goede drainage: In Nederland hebben we regelmatig te maken met een stevige of langdurige regenbui.
Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven. Vul de sleuven weer met grond en druk het stevig aan. Eventueel kunt u ook nog grondpennen gebruiken om het doek extra stevig vast te zetten.
Aanvullend kunt u de volgende informatie aanhouden: U kunt uitgaan van 75kg per m2, bij een fijn-middelgrof formaat (bij een grover formaat dan 32mm heeft u iets meer nodig door een dikkere laagdikte). U bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2.
De standaard laagdikte is 5cm. Grind en split tussen 20mm en 40mm vragen een dikkere laagdikte van 6-7cm. Grotere maten: afhankelijk van de maat ±6-10cm.