Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niets mis mee, totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan om tot nitrieten. Deze nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Hoewel nitraat op zich niet schadelijk is, kan het onder bepaalde omstandigheden worden omgezet in nitriet, bijvoorbeeld wanneer spinazie tijdens het opwarmen wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Nitrieten kunnen op hun beurt nitrosaminen vormen, wat mogelijk kankerverwekkende verbindingen zijn.
Op welke manier kun je deze vitamines het beste opnemen? Is dat bij rauwe of verhitte spinazie? Spinazie is rauw heel goed voor je, omdat er veel vezels in zitten. Bovendien levert het vitamine B11 (folaat), dat verloren gaat in het kookvocht van spinazie zodra je het in de pan bakt.
Je kunt spinazie rauw eten, dat zorgt ook nog voor extra vezels in je maaltijd. Maak er bijvoorbeeld een lekkere salade van een simpele salade van of een salade van spinazie met rode bietjes. Daarnaast leent spinazie zich ook goed voor koken, wokken en zelfs grillen.
Spinazie. De bladgroente zit boordevol voedingsstoffen, maar je neemt meer calcium en ijzer op als je het gekookt eet. De reden: spinazie zit vol met oxaalzuur, wat de opname van ijzer en calcium blokkeert, maar afbreekt bij hoge temperaturen.
Spinazie koken, stomen of laten slinken
Dit geeft het oxaalzuur de tijd om in het water te lekken, waardoor een aantal voedingsstoffen vrijkomen (maar er niet meer voedingsstoffen kunnen ontsnappen). Meestal is het voldoende om spinazie ongeveer een minuut te koken of te stomen.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Als je de zak opent en de bladgroenten zijn verwelkt en er zit een slijmerige rest op, eet ze dan niet . Hoewel sommige voedingsmiddelen nog te redden zijn nadat ze zijn gaan rotten (zoals bananen, avocado's en peren), is spinazie daar niet een van. Vanwege het hoge vochtgehalte kan het een perfecte plek zijn voor voedselgerelateerde ziekten.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen, bijvoorbeeld door de pan of het bakje in een laagje koud water te zetten. Bewaar het daarna in de koelkast bij 4 °C.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
Groenten zijn over het algemeen een goede bron van vitamine C, maar een groot deel daarvan gaat verloren wanneer ze in water worden gekookt. Koken verlaagt het vitamine C-gehalte zelfs meer dan welke andere kookmethode dan ook. Broccoli, spinazie en sla kunnen tot 50% of meer van hun vitamine C verliezen wanneer ze worden gekookt ( 4 , 5).
Spinazie op smaak brengen
Een aantal kruiden die goed samengaan met spinazie zijn basilicum, koriander, bieslook, peterselie of Italiaanse kruiden. Voordat je de kruiden gaat toevoegen kun je de spinazie het beste even laten ontdooien.
Als je de spinazie koud wilt serveren (of je wilt het later in een ander recept opwarmen), dompel het dan direct nadat het is geslonken in een kom met ijswater . Hierdoor blijft de levendige kleur behouden en koelt het snel af. Giet het voorzichtig af als het is afgekoeld en dep de spinazie droog met keukenpapier.
Nitriet kan een negatief effect hebben op je lichaam, omdat deze stof het zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen. Onder bepaalde omstandigheden kan nitriet ook omgezet worden in nitrosamines die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn.
Bladgroenten
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Andere groenten die veel nitraat bevatten: rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, spitskool en venkel.
Nadat de spinazie gekookt is, is deze 2-4 dagen houdbaar in de koelkast. Gekookte spinazie eten na deze tijd verhoogt het risico op voedselvergiftiging .
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Verwelkte spinazie hoeft niet weggegooid te worden en is nog steeds veilig om te eten . De groenten kunnen zelfs gebruikt worden als een smakelijk ontbijtfavoriet.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
Als u een vegetarisch dieet volgt, in de overgang bent of gewoon zeker wilt weten dat u calcium goed opneemt, kunt u het beste geen zuivelproducten mengen met oxalaatrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, bieten, boerenkool, prei en peterselie.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Toch kun je spinazie gewoon opnieuw verwarmen. Let wel op dat je de spinazie na de eerste keer verwarmen laat afkoelen en meteen daarna in de koelkast of vriezer bewaart. Hierdoor voorkom je dat er te veel nitriet gevormd kan worden. Bewaar bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast.
Nitraat zit vooral in sla en spinazie. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk. Tijdens de spijsvertering kan het echter worden omgezet in nitriet. Dit kan veranderen in nitrosamines als het in aanraking komt met eiwitten uit bijvoorbeeld vis.