Manier 1: Waterstofperoxide en soda
Dip het watje een beetje in de mix en dep het op jouw nagel en onder de bovenkant van jouw nagel, dus het stukje dat uitsteekt. Jouw nagel is dan een beetje nat en laat het 3 minuten inwerken. Spoel het dan af met warm water. Herhaal dit elke 6 weken voor een goed resultaat.
Waterstofperoxide en soda
Maak een mengsel van 1 eetlepel waterstofperoxide en 2 eetlepels soda. Dep vervolgens met een wattenschijfje het mengsel op je nagels. Laat dit 3 minuutjes inwerken en spoel je nagels af met lauwwarm water. Doe dit ongeveer om de 6 tot 8 weken voor een blijvend resultaat.
Borstel de viezigheid weg
Met een nagelborsteltje verdwijnt dit binnen een handomdraai. Houd je handen onder lauwwarm water. Maak ook vóór gebruik het borsteltje nat om de haartjes wat zachter te maken. Houd je nagels onder de kraan terwijl je het borsteltje zachtjes heen en weer beweegt.
De ideale lengte van een nagel is net voorbij de vingertop of teentop. Dan krijg je er het minste vuil onder en heb je ook het minste kans op breuk door gebruik. Regelmatig knippen, één maal per week of twee weken, zorgt voor de gezondste nagels.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed. Daarnaast stapelt er zich ook gewoon vuil op onder je nagels, samen met restjes dagcrème of andere make-up die je met je vingers aanbrengt.
Nagels poetsen met tandpasta
Breng een kleine hoeveelheid tandpasta op elke nagel aan en wrijf het met een nagelborsteltje in je nagels. Laat het vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit een paar keer per week en je zult zien dan je nagels zichtbaar witter worden.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Het sap van een citroen zit boordevol vitamine C en dat is goed voor je nagels. Meng citroensap met een beetje olijfolie, breng aan op je nagels en laat zo'n 15 minuten intrekken. Al het goede van deze twee ingrediënten wordt meteen opgenomen door je nagels en nagelriemen. Het werkt uitstekend als nagelverharder.
Gele nagels kunnen wijzen op schimmelnagels. Een schimmelnagel is witgeel bij de nagelranden, wordt dik en kan een brokkelige textuur krijgen. De nagel kan door de schimmel zelfs deels of geheel loslaten. Het is het best om uw huisarts te raadplegen voor de juiste behandeling.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Wil je verkleurde of doffe nagels er weer gezond uit laten zien? Dan kun je je nagels 5 minuten in witte azijn laten weken. In plaats van witte azijn kun je ook melk en citroensap gebruiken. Hierdoor worden je nagels weer mooi roze en wit.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Verkleuring van de nagels
Schimmelnagels kunnen wit en donkerbruin tot zwart verkleuren. Bij infectie door sommige bacteriën kleurt de nagel groen. De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma.
Blauwe of paarse nagels
Deze aandoening staat bekend als cyanose. Het treedt op als er niet genoeg zuurstof aanwezig is in het bloed, waardoor de huid of het membraan onder de huid een paarsachtig blauwe kleur krijgt. Blauwe of paarse nagels dus.
Tunnelnagel. Sommige mensen hebben aanleg voor een bolvormige groei van hun nagels. Tunnelnagels noemen we die. Een tunnelnagel ligt als een hoepeltje op de teen, waardoor het nagelbed vervormt.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Breedte of lengte ribbels
Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau.
Verticale ribbels zijn groeven die van de top van je vingernagel naar de nagelriem lopen. Ze worden soms longitudinale strepen of banden genoemd. Ribbels in de nagels kunnen evenwel ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, vooral als de ribbels horizontaal zijn.
Witte (vlekjes op je) nagels
De witte vlekjes zeggen niks over je gezondheid en hebben ook niks te maken met het drinken van te weinig melk. Compleet witte nagels kunnen echter betekenen dat je een nier- of leverziekte of een ander infectie hebt. In het laatste geval kun je het beste een bezoek brengen aan de huisarts.
Een vingernagel groet ongeveer 2 tot 3 mm in een maand, drie keer zo snel als je teennagels. Geinig weetje: in de zomer sneller groeien je nagels sneller dan in de winter.
Als je een groot maantje hebt op een goed doorbloede nagel, pompt jouw hart te snel en heb je waarschijnlijk een hogere bloeddruk. Als je echt nooit witte halve maantjes op je nagels ziet, kan dit betekenen dat je een lage bloeddruk, problemen met je bloedsomloop en/of een wat zwakker hart hebt.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!