Toch kun je een nieuw kledingstuk beter eerst wassen. Kleurstoffen, vlekafstotende middelen, geurstoffen, verzachters en antirimpelmiddelen. Op kleding kunnen allerlei chemische stoffen achterblijven die tijdens het productieproces worden gebruikt: residu.
Je kunt in principe alle kleding stomen, zowel zelf thuis om op te frissen als bij de stomerij voor reinigen zonder wassen. Stoom bijvoorbeeld overhemden en andere kleding. Het is de makkelijkste manier om je kleren thuis op te frissen, bijvoorbeeld na een paar keer dragen.
In theorie zou je het kledingstuk naar de stomerij moeten brengen. Realiseer je dat de fabrikant vaak rigoureuze maatregelen erin zet om ervoor te zorgen dat zij niet aansprakelijk zijn. De meeste dry-clean-only items kun je dus zonder problemen wassen op het handwas- of wolprogramma van je wasmachine.
Droog (chemisch) reinigen is een proces waarbij kleding wordt gereinigd met speciale wasmiddelen . Deze bevatten meestal een oplosmiddel: tetrachloorethyleen . In tegenstelling tot het wassen dat normaal gesproken thuis wordt gedaan, heeft de stomerij geen water nodig.
Door te wassen verminder je de blootstelling aan chemicaliën zoals nonylfenol: een stof die voorkomt in verf en schoonmaakmiddelen, maar ook vrijkomt bij de productie van textiel. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat er nog talloze andere chemische stoffen op de nieuwe kledingstukken werd ontdekt.
Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.
In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Wie ziek is daarentegen, of wie hardnekkige geurtjes weg wil, doet er wel goed aan om de temperatuur van de wasmachine hoger te draaien.
Als het label aangeeft dat de jas niet in de wasmachine mag worden gewassen, neem dan geen risico en was de jas op een andere manier. Je kunt de jas dan chemisch laten reinigen of met de hand wassen. Door de was instructies te volgen, kun je ervoor zorgen dat je jas schoon wordt zonder beschadigd te raken.
De reden waarom sinds de jaren '90 meestal de term stomen gehanteerd wordt, is dat chemisch reinigen voor veel mensen niet zo'n positieve klank heeft. In de praktijk wordt met stomen en chemisch reinigen in feite dus hetzelfde proces bedoeld.
Chemisch reinigen
Het vuil op de gevel lost op in dit reinigingsmiddel. Vervolgens wordt het losgeweekte vuil met een hogedrukreiniger verwijderd. ➜ De gemiddelde prijs per vierkante meter voor chemische gevelreiniging bedraagt zo'n € 7 tot € 20.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm.Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Het wasmachinefilter is verstopt
Als het wasmachinefilter geheel of gedeeltelijk geblokkeerd is, stroomt het water niet goed weg tijdens het centrifugeren en wordt kleding niet goed uitgespoeld. Na het wasprogramma blijft er dan water in de trommel staan en het wasgoed komt kletsnat uit de wasmachine.
Niet alle kleding stukken hoeven natuurlijk gestoomd te worden maar kan ook gewoon gewassen worden. Maar door kleding te laten stomen bij een stomerij gaat uw kleding vaak langer mee dan thuis wassen in de wasmachine. Wassen thuis is niet alleen tijdrovend maar ook nog eens milieu onvriendelijke.
Bij katoenprogramma's of zware stoffen zoals jeans is het aanbevolen meer dan 1 stuk te wassen per keer. Anders bestaat het gevaar dat je wasmachine uit balans raakt. Bij lichte stoffen die je wast op speciale programma's zoals zijde, wol of fijne was kun je wel 1 kledingstuk wassen.
Chemicaliën kun je niet altijd helemaal uit je kleding wassen.Toch kun je een nieuw kledingstuk beter eerst wassen. Kleurstoffen, vlekafstotende middelen, geurstoffen, verzachters en antirimpelmiddelen. Op kleding kunnen allerlei chemische stoffen achterblijven die tijdens het productieproces worden gebruikt: residu.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Een beter woord voor stomen is dan ook eigenlijk professionele textielreiniging. Het verwijderen van vlekken en het netjes strijken van kleding is echt een vak.Daarnaast is het gemiddeld vier keer milieuvriendelijker dan thuis wassen. Kortom, de stomerij is dus zeker geen gebakken lucht!
Natuurlijke vezels zoals zijde en wol behouden hun schoonheid als ze gestoomd worden, maar krimpen, verwringen en verliezen zelfs kleur als ze in water worden gewassen. Synthetische vezels, zoals polyester, reageren ook goed op stomen. Terwijl ze olievlekken kunnen behouden na het wassen in water.
Welke materialen kun je laten stomen? In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
wollen jas
Let op: want een wollen winterjas is zéér kwetsbaar. Een wollen jas mag niet op hoge temperaturen gewassen worden. Je wast hem het best op een koude of lauwe temperatuur. Of maak het jezelf gemakkelijk en kies voor het wolwasprogramma op jouw machine.
Ons advies is om de jas om de twee maanden te wassen; in de winter wordt de jas dan twee keer per seizoen gewassen en dat is voldoende. Vaker wassen kan ook, maar voorkom dat je een jas vaker dan één keer per maand wast. Zo blijft de jas het mooist en kun je lang genieten van dit warme kledingstuk.
De meeste jassen kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden. Op het waslabel in de jas kun je precies zien op welk programma en hoeveel graden de jas gewassen kan worden, maar vaak is dit niet hoger dan 40 graden.
Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.
Kun je de temperatuur het beste instellen op 40 graden of 60 graden? Het wordt wel aangeraden om bont en donker beddengoed te wassen op 40 graden. De kleuren blijven zo langer mooi. Aan de andere kant heeft het wassen op 60 graden het voordeel dat alle bacteriën gedood worden.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.