De onderzoekers concludeerden dat het inpakken of afdekken van voedingsmiddelen met aluminiumfolie tijdens de bereiding leidt tot het lekken van aluminium, dat vervolgens in het eten belandt.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid.
Aluminiumfolie is een betrouwbare en veilige methode voor het bewaren en koken van voedsel . Onderzoek toont aan dat er slechts minimale hoeveelheden aluminium van kookgerei en folie in voedsel terechtkomen.
Bij normaal gebruik is aluminiumfolie veilig. Als aluminiumfolie langere tijd in contact komt met zuur of zout voedsel, kan er een kleine hoeveelheid aluminium in het voedsel terechtkomen. Aluminium zit van nature in veel voedsel, dus je krijgt er altijd wel wat van binnen.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Er wordt gezegd dat aluminium tijdens het koken in het voedsel terechtkomt, maar de hoeveelheid is erg laag en wordt als veilig beschouwd . Het lichaam verwerkt en scheidt die hoeveelheid aluminium op natuurlijke wijze uit, waardoor de toxiciteit van de stof wordt voorkomen. Bovendien vermindert de moderne geanodiseerde laag de uitloging, waardoor het veilig is.
Volgens het RIVM is de totale blootstelling aan aluminium uit voedsel, consumentenproducten en bodem niet schadelijk voor de gezondheid.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Hoewel roestvrij staal en aluminium veruit de populairste FDA-voedselveilige metalen zijn die worden gebruikt in de foodservice , spelen een paar andere materialen een belangrijke rol in de industrie. Gietijzer is een eenvoudige legering van ijzer en koolstof die wordt gebruikt om robuuste, zware componenten te vormen, waaronder gasbranders, roosters en stralingspanelen.
Doordat het makkelijk in meerdere lagen vouwbaar is en zijn vorm behoudt, is het bovendien mogelijk om folie in allerlei vormen te gebruiken: kommen, pakjes, broodjes, een wok, een braadslede of een rookcontainer, etc. Dit betekent dat je er op een kampvuur naar hartenlust mee kunt braden, sudderen, sauteren of grillen .
Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat. Per kilogram maar liefst zo'n vijftien kWh aan energie. Daar kan ter vergelijking een gemiddelde wasmachine zo'n veertien keer op draaien. Daarnaast is aluminium te recyclen maar aluminiumfolie dus niet, dit omdat het veel te dun is.
Ovenschalen goed afdekken
Gerechten die spetteren of bubbelen, zoals lasagne of een ovenschotel, kunnen de binnenkant van je oven behoorlijk vervuilen. Het is daarom slim om gerechten goed af te dekken met een deksel of aluminiumfolie tijdens het bakken.
Mocht je te veel aluminium binnenkrijgen, dan kan het zenuwstelsel en de botten worden aangetast. In het verleden is er ook een link gelegd tussen de blootstelling aan aluminium en borstkanker en de ziekte van Alzheimer. Maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Kort samengevat. Geanodiseerde aluminium pannen hebben de best werkende anti-kleeflaag die het langst meegaat. Roestvrijstalen pannen hebben geen anti-kleeflaag, maar gaan een leven mee en mogen in de vaatwasser.
Antiaanbakpannen met PTFE-coatings kunnen bij hoge temperaturen giftige dampen afgeven, terwijl geanodiseerde pannen hier geen last van hebben . Dit biedt gemoedsrust voor mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van antiaanbakpannen.
Kleine hoeveelheden aluminium kunnen ook in uw bloedbaan terechtkomen, maar verlaten uw lichaam snel via de urine . Onderzoek toont aan dat het koken van aluminium op hoge temperaturen en het gebruik van zure voedingsmiddelen, zout en kruiden een grotere hoeveelheid uitloging van het mineraal in stand hielden.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven. In de folie hou je een tijd aan van 4 à 5 minuten; in de oven kan het zo'n 20 minuten op kracht (smaak) komen.
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om je eten af te dekken zonder aluminiumfolie – deksels, weckpotten of potten met schroefdeksel kunnen allemaal worden gebruikt om je maaltijden te beschermen tegen hitte en kou. Geen deksel bij de hand? Zet dan gewoon een bord ondersteboven op een pan of kom – bescherming gegarandeerd!
Er zijn aanwijzingen dat aluminium in de hersenen kan terechtkomen en daar hersenziektes zoals alzheimer kan aanjagen. Ook zijn er studies die aluminium in verband brengen met ontstekingsprocessen in de darm met als mogelijk resultaat de ziekte van Crohn, alhoewel andere studies weer geen link vaststellen.
Voor extra veiligheid zou je het toestel in aluminiumfolie kunnen inpakken om er zeker van te zijn dat er geen signaal vanuit en naar het toestel gaat. Als je het toestel vervolgens weer aanzet zal alle data die niet verzonden of ontvangen kon worden op je beeldscherm verschijnen.
Zo werkt het uitstekend bij vermoeidheid, verlicht het pijnlijke gewrichten, verzacht het de pijn bij brandwonden en kan het zelfs gebruikt worden om te genezen van een verkoudheid. In recordtijd van die nare verkoudheid af! Hoe? Neem vijf tot zeven vellen aluminiumfolie en wikkel ze om je voeten.
Is koken in aluminium pannen slecht voor de gezondheid? Uit studies is gebleken dat de inname van aluminium een verhoogde kans kan geven op ziektes zoals Alzheimer en dementie. Door te koken met een aluminium pan, komen er namelijk kleine deeltjes aluminium vrij. Iets wat je liever niet in je lichaam wilt hebben.
De symptomen kunnen enkele uren na blootstelling optreden en duren meestal een dag of twee. * Blootstelling aan fijnstof kan littekenvorming in de longen (longfibrose) veroorzaken met symptomen als hoesten en kortademigheid. * Aluminiumpoeder is een BRANDBARE VASTE STOF en een GEVAARLIJK BRANDGEVAAR .