Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
SPORTKLEDIJ
Dan leg je een laagje over de speciale stof van je sportkleding waardoor ze haar functie verliest, en je kleding dus sneller onfris zal ruiken. Bovendien is wasverzachter slecht voor de elasticiteit van je kleding waardoor jouw strakke pakje straks ineens niet meer mooi past.
Gebruik een mild wasmiddel zoals Neutral en eventueel een wasverzachter. Haal je handdoeken na het wassen direct uit de wasmachine om schimmel en muffe geuren te voorkomen. Droog de handdoeken daarna in de droger of in de zon.
Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur. Je kan het wasprogramma 'katoen' gebruiken en de stoffen wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C. Gebruik een wasmiddel voor de witte was.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
De hoogste score is voor de Robijn Morgenfris wasverzachter. Robijn Morgenfris zorgt niet alleen voor heerlijk zachte was maar geeft deze ook een fijne frisse geur van rozen en andere frisse bloemen. Deze geur blijft niet beperkt tot het wasgoed, deze is vaak door het hele huis te ruiken.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Wasverzachter doe je in het vak met een ster of bloem. Dit is meestal het kleinste vak van de lade. Door wasverzachter te gebruiken, voelt je wasgoed zacht aan. Ook geeft het een frisse geur.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet. Zelfs in de verste verte niet. Hoewel de termen vaak door elkaar heen worden gebruikt, voeren de twee producten heel verschillende taken uit.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Als je een wasverzachter gebruikt, droogt je wasgoed sneller. De hydrofobe eigenschappen van de wasverzachter reageren op de vezels, waardoor water efficiënter uit kleding spoelt. Zo blijft er minder vocht in de wasmachine achter na het wassen.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Het wasmiddel van Lenor reinigt het wasgoed grondig, terwijl de wasverzachter van Lenor zorgt voor een zacht gevoel en een aangename geur.
Unilever erkende voor de rechtbank dat Ariel beter vlekken verwijdert dan Robijn, maar vindt de vergelijking met twee doses misleidend. Dat zou suggereren dat het wasmiddel minimaal twee keer beter is, terwijl uit tests zou zijn gebleken dat het slechts zo'n 15 procent beter is.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Mannen tussen de 18-25 jaar zijn het ergst.
Zij wassen hun beddengoed maximaal vier keer per jaar! Ongelooflijk maar waar! Het kan toch niet dat men niet beseft hoe smerig dit is? Dit terwijl 62% van de vrouwen in de leeftijd van 35-50 jaar hun beddengoed één maal per week vernieuwen.