Het is dus beter om geen risico te lopen. Huid tijdens zwangerschap Je huid kan tijdens je zwangerschap veranderen. De huid rondom je buik, heupen en borsten rekt uit, waardoor een tattoo op die plekken er anders uit kan komen te zien als de baby geboren is. Dit kan ervoor zorgen dat de tattoo er minder mooi uit ziet.
De belangrijkste zorg bij het krijgen van een tatoeage tijdens de zwangerschap is het risico op infectie. Andere problemen, zoals een reactie op de inkt, kunnen ook pijn en ongemak veroorzaken. Sommige vrouwen kiezen ervoor om hun ongemak tijdens de zwangerschap niet te vergroten.
Het is beter om een paar maanden te wachten nadat je baby is geboren. Telkens je wordt geprikt met een naald, of het nu een tatoeage of een piercing is, loop je het risico op een infectie. “Wanneer je zwanger bent, is de kans ook groter dat je verkeerd reageert op bepaalde ingrediënten in de inkt,” zegt dr. Hoskins.
Niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook na de zwangerschap wordt het afgeraden om PMU te laten zetten. Bijvoorbeeld wanneer je borstvoeding geeft raden we aan om nog even te wachten met PMU. We zeggen zelfs dat je moet wachten met PMU tot zes maanden na de bevalling.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Tijdens de borstvoedingperiode is er geen probleem: de inkt blijft zitten onder de opperhuid, precies waar de tattoo gezet is en bovendien zijn de inktmoleculen groot, te groot om te kunnen passeren naar de melk. Laat de tattoo wel zetten in een shop die het hygiënecertificaat heeft en dus 100% hygiënisch werkt.
Tot de piercingwonde volledig genezen is, mag u geen borstvoeding geven. Door de piercing kunnen wel enkele melkkanaaltjes afgesloten zijn. Bij een tepel-, navel- of genitale piercing moet u minstens één jaar wachten om zwanger te worden omdat de genezing zo lang kan duren.
Je piercing verwijderen
Zeker tijdens de laatste weken kan er flink wat spanning op je piercing komen te staan. Soms kun je hierdoor last krijgen van irritatie of kan de spanning op je huid er uiteindelijk voor zorgen dat je piercing zelfs uitgroeit.
Tatoeage en borstvoeding
De mogelijkheid dat inkt in het bloedplasma van de moeder terecht komt en vervolgens in de melkproducerende cellen in de borst zou verwaarloosbaar zijn. Allergische reacties op de gebruikte inkt zijn echter wel mogelijk.
– Als je een ingetrokken tepel hebt dan kan een tepelpiercing ervoor zorgen dat je tepel meer naar buiten komt te staan. – Je tepel wordt gevoeliger door de piercing en het dit kan je seksleven een boost geven. – Het is een piercing je niet gelijk ziet en niet iedereen hoeft te weten dat je hem hebt.
Zenuwbeschadiging na het piercen
Als je na het piercen een verdoofd gevoel rond je tepel gebied hebt gehad, heb je mogelijk een zenuwbeschadiging. Dit kan de melkaanvoer verminderen of zelfs volledig uitschakelen. Alleen bij een grote zenuwbeschadiging zal het de melktoevoer volledig uitschakelen.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Nadat je tattoo gezet is, blijft je tattoo nog wel even doorbloeden. Gemiddeld blijft je tattoo nog zo'n 24 uur bloed, inkt en wondvocht lekken. Dat kan ook korter of langer duren (12-36 uur). Je lichaam doet er alles aan om het bloeden zo snel mogelijk te stoppen.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Borstvoeding geven met een tepelpiercing
Het lijkt misschien een uitdaging, maar meestal is het geen enkel probleem om met een goed genezen tepelpiercing borstvoeding te geven. Je tepelpiercing gaat natuurlijk dwars door je tepel heen en doorboort hierbij ook een aantal melkkanaaltjes.
Piercings die door zacht weefsel gezet zijn, hebben de grootste kans om weer helemaal dicht te groeien. Denk hier dan bijvoorbeeld aan het dichtgroeien van je tongpiercing, lippiercing, tepelpiercing of genitale piercings.
Laat geen tatoeage aanbrengen op volgende plaatsen
op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd; op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is; op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken, wijnvlekken of zwellingen.
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
Huidinfecties en allergische reacties op tattoo-inkt kunnen altijd voorkomen, maar zodra een naald in contact is gekomen met ander bloed, kan dat ernstige gevolgen hebben.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
De eerste voorzichtige schopjes van je baby in je baarmoeder zul je niet snel vergeten. Het is heel bijzonder wanneer je de baby voelt en dat zal de komende maanden alleen maar sterker worden. In de eerste weken zal het waarschijnlijk voelen als kriebels of vlinders in je buik.
Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders. Luister naar je lichaam en pak de rust waar nodig. Doe 's middags een power nap als je dat nodig hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal tegenaan!