"Het grootste gevaar bij baby's is dat het de hersenen aantast", vertelt kinderarts en infectioloog Dasja Pajkrt over een koortslip. "Dan kunnen ze verlamd raken of wordt de functie van de hersenen aangetast, wat weer kan leiden tot een spraakstoornis. Het kan echt dodelijk zijn of blijvende schade veroorzaken."
'Kinderen voelen intuïtief heel goed wie ze speciaal vinden en daarom een zoen op de mond willen geven, daar zit niets 'seksueels' achter, behalve de boodschap 'ik vind jou lief'. Vooral jonge kinderen kunnen heel open in hun lofbetuigingen zijn.
Kussen voor baby is gevaarlijk
Elk kussen vormt een gevaar omdat kinderen er met hun mond en neus tegenaan kunnen komen, waardoor ze niet vrij meer kunnen ademen en in het ergste geval kunnen stikken. Bovendien kan een kussen onder het hoofd leiden tot een gebogen hoofd, waardoor de adem ook belemmerd wordt.
Maar hoe raar is het eigenlijk als je vader of moeder je op de mond zoent? Nou, niet zo heel raar, zeggen experts. Een kus op de mond is niets geks, omdat het een manier is om te laten zien dat je van elkaar houdt. Het is juist heel gezond en belangrijk om liefde en geborgenheid te tonen naar elkaar.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
In de baarmoeder heeft je kleintje al behoefte aan verbinding, veiligheid, warmte en liefde. Ook al voel je de baby nog niet bewegen, toch ontstaat er vanaf het begin al een band tussen mama en baby. Jullie staan in verbinding met elkaar. Alles wat jij voelt en ervaart, krijgt je baby ook allemaal mee.
Vanaf de leeftijd van 2 jaar:
Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, is het verstandig om je kind een hoofdkussen te geven. Je kind begint de ondersteuning nodig te hebben. Sommige kinderen leunen tijdens het slapen met het hoofd op de arm, een knuffel of frommelen het dekbed onder hun hoofd.
Verreweg het merendeel van de microben die je bij het tongzoenen binnenkrijgt, heb je na een paar uur weggeslikt. Maar sommige soorten zijn goed aangepast om zich in de mond te kunnen hechten. Daarvoor hebben ze allerlei mechanismen ontwikkeld.
Er zijn verschillende manieren om iemand te kussen. Een kus op de wang geef je aan iemand die je graag mag. Een kus op de mond is heel persoonlijk, dat doe je eigenlijk alleen bij mensen van wie je houdt.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Co-sleeping kan voor je baby erg goed zijn. Het geeft je baby een veilig gevoel dat je dichtbij bent.Dat bevordert het gevoel van veilige hechting, wat weer erg goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. Hechting heeft grote invloed ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve hersenen.
Vanaf twee jaar is het tijd voor het eerste dekbed
Vanaf twee jaar is je kleintje klaar om veilig onder een dekbed te kunnen slapen. Dit is vaak ook het moment dat hij uit zijn slaapzak en ledikant is gegroeid. Tijd voor een groter bed dus!
Voor een baby die zich niet kan omdraaien is een hoofdkussen onnodig en gevaarlijk. Hij kan er met neus en mond in wegzakken. Ook kussens die lucht zouden doorlaten, zijn ongeschikt. Baby's hebben nog geen krachtige uitademing.
Een vluchtige kus op je mond is onschuldig, maar is wel een voorteken van een echte zoensessie. Je hoeft natuurlijk niet altijd gepassioneerd te zoenen, maar het betekent wel dat iemand heel serieus met je is en zich op zijn of haar gemak voelt bij je.
Een hoofdkussen kan de ademhaling belemmeren en zelfs zorgen voor verstikking, wanneer een kind met de mond en neus tegen het kussen aan komt te liggen. Kleine kinderen kunnen een kussen nog niet zelf wegduwen, of hun hoofd wegdraaien wanneer ze moeilijk ademhalen.
De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar.
Het gaan dan voornamelijk om herpes (de wel bekende koortslip), maar ook om syfilis. Zelfs hepatitis B zou je kunnen oplopen door te zoenen, al gaat het dan om besmetting via speeksel met bloed, bijvoorbeeld door beschadigd slijmvlies in de mond.
AMSTERDAM - Mannen laten bij een tongzoen een detecteerbare hoeveelheid DNA achter in vrouwelijk speeksel, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het DNA-profiel van een man is tot minstens een uur na een zoen waarneembaar in vrouwelijk speeksel.
Ook het gebruik van een dekbed wordt afgeraden. Voor kleine kindjes zijn deze dekens in de eerste plaats te warm. Jouw baby kan het dus makkelijk te warm krijgen tijdens het slapen, waardoor er overhitting ontstaat. Een dekbed bij baby's brengt ook verstikkingsgevaar met zich mee.
Een dekbed is vaak te warm voor een baby. Je baby kan het snel warm krijgen tijdens het slapen onder een dekbed, waardoor er warmtestuwing kan ontstaan. Hierdoor kan je kindje uiteindelijk oververhit raken en dit kan gevaarlijk zijn.
Aangeraden wordt om je kind tót 2 jaar niet onder een dekbed neer te leggen. Na z'n tweede verjaardag kun je wel kiezen voor een dekbed. Tegen die tijd is je kind misschien ook uit zijn ledikant en slaapzak gegroeid en is hij toe aan een groter (peuter)bed.
Op geurNet als met geluid, krijgt ook de reukzin van je baby een voorsprong in de baarmoeder , waar ze het vruchtwater van haar moeder ruikt (en proeft). Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur.
Een kindje is onzeker over de beschikbaarheid van de opvoeder en weet niet of hij op zijn ouders kan leunen. Kinderen met deze vorm van hechting wijzen hun ouders af en zoeken tegelijkertijd contact. Ze gaan nauwelijks op onderzoek uit en vertonen vaak aanhankelijk gedrag ten opzichte van de ouders.
Naar iets in de omgeving kijken: je baby wil jouw aandacht vestigen op iets en vraagt of je mee wilt kijken. Om zich heen kijken: je baby zoekt iets om zijn aandacht op te richten. Neerslaan van de ogen: je baby raakt vermoeid. Ogen blijven gesloten: de kin zakt daarbij op de borst.