Het drogen van het gips Laat het gips verder drogen in de zon. Bedek het gips in ieder geval niet, zodat het water kan verdampen. Bij lagere temperaturen moet u er rekening mee houden dat het gips langer moet drogen (soms tot wel 90 minuten). Eventueel kunt u (bij uw kind) het gips met een lauwe föhn droogföhnen.
Ga nooit in de zon zitten of liggen met het gips. Door de warmte kunt u uitslag op de huid onder het gips krijgen. Droog het gips met de koude of lauwe stand van de föhn. Dit kunt u ook doen als u jeuk krijgt onder het gips.
Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven.
Lopen met gips Vanwege zwelling kunt u de eerste 1 tot 2 weken het lopen het beste zoveel mogelijk beperken. Wanneer u loopt, gebruikt u dan 2 elleboogkrukken. Wanneer u mag belasten op het gipsbeen, heeft u soms maar 1 kruk nodig. Gebruik deze dan aan uw gezonde zijde.
Antwoord. "Gipsgebonden materialen, zoals pleisters en platen, in het algemeen zijn niet duurzaam bestand tegen langdurige en hoge temperaturen (>60°C)," Weet Raf Dehaes van Knauf.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig.Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
U kunt jeuk krijgen als er vocht tussen uw huid en het gips zit. Dit kan zweet zijn, of water na het douchen. Krijgt u jeuk? Dan kunt u een haarföhn gebruiken om de ruimte tussen uw huid en het gips droog te blazen.
Probeer in geen geval zelf het gips te verwijderen. De gipsverbandmeester zal het gips met een speciale zaag verwijderen. Deze trilt het gips kapot, zonder de huid te beschadigen. Wanneer je onderbeen in het loopgips zit, dan doe je er goed aan om een veterschoen of andere stevige schoen mee te nemen.
Na ongeveer 2 weken komt u terug op de gipskamer voor de beoordeling van de wond en het verwijderen van de hechtingen en voor het aanleggen van een eventueel nieuw circulair gips. U krijgt dan ook informatie of u mag belasten en hoeveel, Dit verschilt per breuk en per operatie.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Zo houdt u het gips zo droog mogelijk. Als het gips stinkt, kunt u het druppelen met Nilodor (een vloeistof tegen ongewenste geurtjes). Nilodor is verkrijgbaar bij de apotheek. Controleer voor alle zekerheid of er geen reden is voor het stinken, bijvoorbeeld een wondje onder het gips.
Ik heb gips gekregen maar heb nog steeds pijn, kan dit? Een gebroken bot of gescheurde spier doet pijn. Soms verminderd het gips de pijn, maar niet altijd. Als u het lichaamsdeel dat gebroken is, goed hoog houdt en pijnstillers neemt, kan de pijn afnemen.
Alle gipsplaten hebben goede brandwerende eigenschappen: bij verhitting verdampt het chemisch gebonden kristalwater. Zolang deze verdamping plaatsvindt, wordt er energie aan het vuur onttrokken, waardoor de temperatuur van de plaat constant blijft.
Naar buiten met gips
Wanneer je tijdens slechte weersomstandigheden naar buiten wilt met gips, kun je het gipsverband beschermen tegen regen, wind, water of zand met een speciale beschermhoes zoals de Able2 beschermhoes outcast.
Zwemgips is een kunststof gips met nauwelijks, of juist speciale polstering (dit is een zachte beschermingslaag die normaal gesproken onder het gips wordt aangebracht). Het grote voordeel hiervan is dat dit zwemgips met water in aanraking mag komen. U kunt er bijvoorbeeld gewoon mee douchen of zwemmen.
Het kunststof (circulaire) gips kan strakker aanvoelen dan de spalk die u had. Dit is normaal en duurt ongeveer 48 uur. Door uw arm of been hoog te houden, oefeningen te doen en sierraden af te doen, kunt u het strakke gevoel verminderen.
Open gipsen geven minder steun dan volledige gipsverbanden, maar ze laten beter een zwelling toe en voorkomen druk en spanning in het gipsverband. Na het verdwijnen van de zwelling zal een open gips meestal door een gesloten gips vervangen worden. Dit gips dient steeds comfortabel te zitten (niet te vast, niet te los).
Hoe kunt u controleren of het gips te strak is: Kijk of u met uw vinger nog onder de randen van het gips kan komen. Gaat dit nog eenvoudig, dan zit het gips niet te strak. Controleer tevens de doorbloeding van de vingers/tenen. Indien u op het topje van uw vinger/teen drukt, dan kleurt deze wit.
Gips mag niet nat worden
Kunststof is waterbestendig, maar de watten eronder nemen wel water op. Dit zorgt onder andere voor irritatie van de huid en stank. De buitenkant van een kunststofgips kunt u met een vochtig doekje schoonmaken.
Omdat uw spieren nog zwak zijn, krijgt u soms een dikke hand of voet. Dit is normaal en het gaat vanzelf over. Leg uw arm of been hoog zodat de zwelling minder wordt. Het gips wordt in het ziekenhuis verwijderd.
Jeuk en huidbeschadiging. Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het gipsverband. Als je last krijgt van jeuk, kun je dit bestrijden door de ruimte tussen de huid en het gipsverband voorzichtig droog te föhnen (pas op, niet te warm in verband met verbranding!).
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Voor een optimale en structurele genezing van botbreuken heb je een totaalaanpak nodig. Wat je zelf kan doen om gebroken botten sneller te laten genezen? Immobilisatie van de breuk, maar toch voldoende beweging toelaten ter hoogte van de botbreuk. Eerder een functionele brace dan een rigide gips dus.
De buitenkant van een bot is hard en stevig, maar de binnenkant van het bot is poreuzer en zachter. Bot is, na tandbeen, het hardste lichaamsweefsel.