Gebruik de oogdruppels bij voorkeur 's avonds, omdat het dan sterker werkt. Hoe lang? Het gebruik van deze oogdruppels is meestal langdurig, gedurende vele jaren. Alleen door een operatie kan er een nieuwe situatie ontstaan waarbij deze oogdruppels misschien niet meer nodig zijn.
Prostaglandine-analoga hebben de voorkeur boven β-blokkers aangezien ze effectiever zijn, minder systemische bijwerkingen geven en eenmaal daags kunnen worden toegediend. Prostaglandine-analoga bevorderen de afvoer van het kamerwater. Deze verlagen de oogdruk met 25–30%.
Latanoprost is sinds 1996 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknamen Monoprost, Vizilatan, Xalatan, Xalmono en Xalof en als het merkloze Latanoprost.
Alle bètareceptorblokkerende oogdruppels kunnen, afgezien van lokale bijwerkingen zoals een (geringe) lokaal-anesthetische werking en een verminderde traansecretie, leiden tot hallucinaties, nachtelijke onrust, depressie, impotentie en verstoring van de bloedglucosespiegels.
Glaucoom kan uiteindelijk tot blindheid leiden. Glaucoom wordt meestal behandeld met oogdruppels. Artsen schrijven meestal eerst oogdruppels met een bètablokker voor, zoals timolol. Uw arts kan brinzolamide voorschrijven als andere medicijnen onvoldoende werken.
Latanoprost bevordert de afvoer van het vocht uit de oogbol en verlaagt zo de druk in de oogbol. Na een aantal weken is het volledige effect van dit medicijn bereikt. Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn.
Knipper regelmatig, vooral als u veel leest of naar een beeldscherm kijkt.Dat is belangrijk om uw ogen vochtig te houden. Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt als de verwarming aan staat. Hang bijvoorbeeld een bak met water aan de verwarming.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Wat kun je zelf doen? Vermijd zo veel mogelijk uitlokkende of verergerende factoren zoals wind, rook, stof, airconditioning. Een luchtbevochtiger of een bak water aan de verwarming kan helpen. Knipper regelmatig met de ogen, maar probeer er niet in te wrijven.
Bètablokkers (timolol, carteolol, levobunolol en betaxolol) zorgen voor verlaging van de oogdruk door remming van de productie van het kamerwater. Prostaglandine analoog (latanoprost, bimatoprost, tafluprost en travoprost) zorgt voor betere afvoer van het kamerwater en verlaagt zo de oogdruk.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Het advies is om na het druppelen uw traanbuis tenminste 1 minuut dicht te drukken. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en een vieze smaak in de mond. minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als oogzalf gebruikt doe dan eerst de oogdruppels in het oog en na ongeveer 5 minuten de oogzalf.
Het beoefenen van krachtsporten als gewichtheffen, opdrukken, ringtraining en dergelijke is voor mensen met glaucoom beslist af te raden. Daar wil ik wel meteen aan toevoegen dat beweging en sportbeoefening over het algemeen voor iedereen goed en gezond is. Glaucoompatiënt of niet.
Verhoogde druk in het hoofd bvb bij langdurige oefeningen in hoofdstand, het dragen van spannende kragen, dassen, inname van cortisone, roken gezien de aantasting van de doorbloeding, extreem sporten wegens een te lage bloeddruk… zijn enkele te vermijden items.
Verhoogde oogdruk: dit is veruit de belangrijkste risicofactor. Een statistisch normale oogdruk ligt tussen de 11 en 21 mmHg. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op glaucoom. Echter, het grootste deel van de mensen met een oogdruk boven de 21 mmHg zal geen glaucoom krijgen.
Omega-3 zit onder andere in vette vis, plantaardige oliën, peulvruchten, groene bladgroenten en bepaalde noten, zoals walnoten. Zo kan goede voeding droge ogen tegengaan.
Daarom wordt vaak geadviseerd vitamine A in te nemen bij droge ogen.
Drogeogensyndroom is een aandoening die optreedt als gevolg van een lage productie of snelle verdamping van tranen, waardoor de ogen pijnlijk en ontstoken raken. De aandoening staat ook bekend als keratoconjunctivitis sicca (KCS), drogeogenziekte of gewoon droge ogen.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
Bij jeukende of rode ogen kan je best een koud kompres gebruiken om de ogen te kalmeren of gebruik maken van oogdruppels. Als het gevoel eerder zanderig is maak je jouw ogen schoon met water. Let wel op dat het water eerst gekookt en daarna afgekoeld is of maak gebruik van een zoutoplossing.
Wanneer u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan tenminste 5 minuten tussen de verschillende oogdruppels. Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, gebruik dan eerst de oogdruppels en na 5 minuten de oogzalf.
Atropine oogdruppels kunnen verwardheid, hartkloppingen en een droge mond veroorzaken.
Bacteriën kunnen vanaf de handen, oogbol of wimpers in het flesje oogdruppels komen. Hierdoor kunt u een infectie krijgen en bederven de druppels sneller. U raakt uw oogbol aan met uw vingers of het flesje. Het oog kan ontstoken of beschadigd raken.