De Pannenkoekenplant groeit een beetje als een palm: de top groeit hoger en hoger, terwijl de onderste bladeren eraf vallen zodat er een steeds hogere stam ontstaat. De top snoeien kan niet, dan stokt de groei. Dat de onderste bladeren verwelken en loslaten, is dus normaal.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
Zo red je je Pilea
Zet de plant op een lichte plek, met een aantal uren zonlicht. Meer in de schaduw kan ook, maar in de zon heb je meer kans op een goede groei en uitlopers (van die baby's die spontaan komen oppoppen!) Laat de toplaag van de aarde tussen de gietbeurten opdrogen.
Luchtzuiverend. De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren.
Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides)
De pannenkoekplant heeft ronde bladeren die wel wat lijken op kleine pannenkoekjes. Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer. In de zomer kan de plant bloeien met kleine witte bloemetjes, maar dat doet hij alleen als er goed voor wordt gezorgd.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Het krullen van het blad verteld jou dat de plant te weinig water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een overschot aan water. Als het niet aan het water ligt dan komt het door de tocht of een tekort aan warmte.
Pannenkoekplant licht / standplaats
Zet de Pilea peperomioides op een lichte plaats, uit direct zonlicht. Zorg er verder voor dat de plant niet op de tocht staat. Kleuren de bladeren geel en/of hangen ze slap? Dan staat de pannenkoekenplant waarschijnlijk te licht of te donker.
Bloei van de pannenkoekplant
Het komt niet vaak voor, maar soms verschijnen er kleine bloemetjes aan je pannenkoekplant. Hij staat in bloei! Dit gebeurt bijvoorbeeld als de plant een poos (in de winter) op een koelere plek heeft gestaan en daarna een warmer stekje krijgt.
Pannenkoekplanten hoef je niet te snoeien. Pluk blaadjes die lelijk geworden zijn af. Mocht je er per ongeluk een keer een blad afstoten (of als overijverige kinderhandjes een steeltje hebben geplukt) zet dat dan in een glaasje en wacht tot er wortels aan komen. Grote kans dat er een nieuwe Pannenkoekplant is geboren.
Hij houdt van een lichte plek en van een licht vochtige bodem. Laat de grond tussendoor niet helemaal uitdrogen. Hij wordt zo'n 40 cm hoog en kan kleine, witte bloempjes dragen. Het is een warmte minnende plant.
We kennen hem allemaal wel: de Mini Pilea Peperomioides – of te wel de Pannenkoekplant. Deze plant is zeer gewild omdat hij snel groeit, en je hem gemakkelijk kunt stekken. Maar belangrijker dan dat: niet giftig voor jouw kleine spruit.
De Pannenkoekenplant hoeft u niet vaak te verpotten; ongeveer eens in de twee jaar. Dit komt omdat de plant niet heel snel groeit. Het verpotten kunt u het best doen in de lente of vlak na aankoop. Dan is de plant het best in staat om zich aan te passen aan de nieuwe pot.
Een plant laat z'n bladeren vallen uit stress. Dat kan door veel te weinig of veel te veel water zijn, maar vaak is een plotse temperatuursverandering of een bruuske verandering van licht de oorzaak. Heb je je plant recent verhuisd? Verhuizingen zijn heel stressvol voor kamerplanten, dan gaan ze even in shock.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Een beetje verse potgrond kan wonderen doen voor de gezondheid van je hangende pannenkoekplant. Omdat de wortels van de planten in verse potgrond beter bij het water kunnen komen, kan de plant het ook beter opnemen. Dit komt natuurlijk ten goede aan hoe de pannenkoekplant er uiteindelijk weer uit gaat zien.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Licht en standplaats
De Pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar houdt 'm uit de felste middagzon direct achter glas. Als de plant het te heet krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen. Worden de bladeren slap en gelig, dan kan dat komen doordat 'ie teveel of juist te weinig licht krijgt.
Symboliek. Plaats een muntstuk in de aarde bij je pannenkoek en de plant begint spontaan welvaart aan te trekken. Word je ineens heel rijk, geef je plant dan wel een echt gouden potje, dat heeft hij zeker verdiend.
De Pannenkoekplant (ook bekend als Pilea peperomioides houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. Dit zijn de plekken met indirect licht. Het licht dat je planten bereikt, is in deze categorie altijd diffuus licht.