Italianen voegen bij het koken van de octopus vaak een kurk toe; het visvlees van de octopus zou dan malser worden.
In Japan en Korea eet men octopus ook wel kort gegrild, maar in de rest van de wereld eet men octopus meestal lang gestoofd tot het zoet en mals is.
In het midden van de octopus is een bol te zien die lijkt op een oog, verwijder dit harde deel van de octopus. Snijd vervolgens de tentakels los. Verwijder de huid van de tentakels zodat het vlees overblijft. Verwijder als laatste ook de huid van de mantel.
En in veel recepten lees je dat je de beesten moet bewerken met een hamer. Het slaan verbrijzelt het spier- en bindweefsel met malser vlees als resultaat. In plaats van botte kracht, kun je ook de vriezer gebruiken om de cellen kapot te maken. Minder vermoeiend en subtieler.
Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Vertaal octopus van Engels naar Nederlands
octopus; spin; soort snelbinder.
Ingrediënten. 4.2 / 5 sterren. 32 x beoordeeld. Pulpo alla galega is een Spaans gerecht gemaakt van plakjes gestoofd en opgebakken octopus, plakjes gekookte aardappel en paprikapoeder.
De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.
De inktvis opzetten met 1 kopje olie, 2 glazen droge rode wijn, laurier en peper. Op een laag pitje laten koken (af en toe controleren of er nog vloeistof in de pan zit, zonodig toevoegen) tot inktvis gaar is (ongeveer 1 uur). Hierna in stukjes snijden.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Serveer met knapperig brood en een glas witte wijn. Makkelijk gegrild octopus recept – malse, licht gekruide en verkoolde octopus die geweldig smaakt!
Octopussen hebben 8 poten ("octo" is grieks of latijns en betekent "acht") en een ronde balachtige lijf. Pijlinkvissen hebben 10 poten, en hun lijf heeft de vorm van een torpedo. Calamari is gemaakt van pijlinktvis. "Calamari" komt van het Italiaans en maakt referentie naar de soort inktvis met 10 poten (pijlinktvis).
Inktvisinkt heeft een licht zilte smaak en is goed te combineren met andere vissoorten. naast het feit dat je ontzettend veel kunt met inktvisinkt, wordt het voornamelijk gebruikt om pasta of risotto een zwarte kleur te geven.
Octopus is verrukkelijk. Let wel op, het vlees is eerder taai van structuur, en wordt pas mals na kneuzing. In het zuiden wordt de octopus letterlijk mals geslagen op de rotsen.
Denk bijvoorbeeld aan Verdicchio, Fiano, Falanghina, Greco of Vermentino. Griekse Moschofilero of Assyrtiko combineren ook perfect. Uit Spanje en Portugal zijn bijvoorbeeld Albariño/Alvarinho, Godello, of witte wijnen uit de Douro of Dão aanraders. Vermijd wijnen met (veel) houtrijping.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
“Sommige wetenschappers beschouwen octopussen als wezens met negen hersenen, met één centraal brein en acht kleinere hersenen in elke tentakel,” zegt Gutnick.
Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis. Behoort tot de schaal- en schelpdieren.
Octopus (100 g) bevat 82 calorieën.
Er zit 15,6 gram vet in 1 stuk (50 gram) calamares, waarvan 3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten.
Hoe lang kun je inktvis bewaren? Ingevroren inktvis kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer goed houden. Bij gekookte of gebakken inktvis, kun je van dezelfde periode uitgaan. In de koelkast kun je vers gekocht inktvis slechts een dag bewaren.