alleen is hij niet bepaald gebouwd voor het hogere springwerk maar dat ligt vooral aan de bouw en de breedte van het paard. een fries is net als een dressuurpaard niet gemaakt voor hoge hindernissen. een dressuurpaard zal over het algemeen ook meer moeite hebben met hoge hindernissen dan een springpaard.
Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.
Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen. Huidproblemen: net zoals andere paarden met sterk ontwikkelde sokken, heeft de Fries een verhoogde kans op huidproblemen ter hoogte van de onderbenen.
Daarnaast draait menig Fjord goed mee in verschillende takken van de basis wedstrijdsport. Dressuur, springen, endurance, western: het slimme bergpaardje kan het allemaal, binnen zekere grenzen uiteraard. Zoals meestal bij een echte 'allrounder' is de veelzijdigheid z'n grootste kracht.
Momenteel zijn fjorden schaarser geworden en nauwelijks te koop op bijvoorbeeld marktplaats of de paardenmarkt. Nu dan hogere prijzen: voor een goed bereden of betuigde fjordenmerrie of ruin betaal je nu gemiddeld 2500-3000 euro.
Deze kleine pony is een van de oudste ponyrassen met nog echt Tarpanbloed.
Warmbloed paard en het Friese paard: ideaal lichaamsgewicht tussen de 60 en 90 kilo met een maximum van 120 kg. Belgisch trekpaard: ideaal lichaamsgewicht tussen de 80 en 120 kg met een maximum van 160 kg.
De Friezen zijn een trots volk, ze zijn vaak koppig en standvastig (blijven bij hun ideeën). Zo worden Friezen vaak omschreven. Ook zijn ze vaak blond van haarkleur, hebben ze vaak een lichte oogkleur en zijn ze lang van gestalte.
Is de Fries nu een warm- of een koudbloed. Hun recente verleden in de boerenstiel en hun zware behang doet mensen nogal eens twijfelen. Toch is er geen twijfel mogelijk. De Fries is een warmbloed.
Gemiddeld 8.900 euro. De gemiddelde prijs kwam op 8.900 euro neer, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Minder uitschieters, maar juist meer kwaliteit en bijbehorende prijzen in de breedte.
De Fries zoals wij ze kennen is zwart. Vroeger hadden Friezen ook andere kleuren zoals vos en schimmel, maar die zijn er in de loop der jaren uitgefokt. Hengsten die wit of vos vererven worden niet opgenomen in het stamboek. Ook aftekeningen zijn ongewenst.
Polsstokverspringen, beter bekend onder de Friese naam fierljeppen (uitspraak: [ˈfiːrljɛpə(n)]), is een sport waarbij een atleet probeert met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot te overbruggen. Het is een traditionele Friese sport.
Dit ras heeft een enorme comeback gemaakt vanuit het historische dieptepunt van 1913 toen er nog maar drie raszuivere Friese dekhengsten waren. Tegenwoordig bestaat de populatie Friese paarden uit 20.000 vrouwelijke dieren en 90 dekhengsten.
categorie A: pony's met een stokmaat van 1,09 m en minder dan 1,17 m. categorie B: pony's met een stokmaat van 1,17 m en minder dan 1,27 m. categorie C: pony's met een stokmaat van 1,27 m en minder dan 1,37 m. categorie D pony's met een stokmaat van 1,37 m tot en met 1,48 m.
Tegenwoordig zijn er uitzonderingen op de regel, dankzij het fokbeleid van het KFPS, maar over het algemeen kan wel gezegd worden dat de galop de zwakste basisgang is van het friese paard. Vaak gaat de galop erg snel, loperig en sommige hebben zelfs de neiging tot een viertakt galop.
Aanschaf paard of pony
Voor de aankoop van een pony moet je rekenen op 1.000 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro.
Zoekt u een betrouwbare stal die een Fries paard te koop heeft staan? Dan zit u goed bij Stal Okkema. Wij zijn al meer dan 20 jaar hét adres voor de aanschaf van een Fries paard.
Tot nu toe werden de meeste veulens verkocht van Comme il Faut. De zes veulens gingen weg voor een gemiddelde prijs van €9917. Met dit gemiddelde staat deze stempelhengst nog net in de top 10.
De Deutsches Reitpony ; de Duitse rijpony is een niet rasgebonden fokkerij. Bij de Duitse rijpony gaat het er om dat de pony voor de sport aan de hoogste eisen kan voldoen. Hoe de pony kwa ras precies gefokt is maakt niet zoveel uit. De stokmaat van de Duitse rijpony ligt tussen de 1.38 en 1.48 m.
Haflingers zijn een klein paardenras dat oorspronkelijk uit Zuid-Tirol komt en nu vooral in Oostenrijk, Beieren en Noord-Italië wordt gefokt. Het visueel opvallende paardenras met zijn lange, witte manen werd genoemd naar het dorp Hafling in de Etschtaler Alpen.