Het valt buiten het licht dat wij met onze ogen kunnen zien. Alleen een camera die gevoelig is voor infrarood licht kan het waarnemen. Het infrarood gedeelte van de infraroodcamera zorgt ervoor dat als het donker wordt of is de natuurlijke kleuren wegvallen en het beeld visueel in zwart/wit wordt weergegeven.
Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar door de huid waarneembaar wegens haar warmtewerking; ze beïnvloedt ook speciale fotografische emulsies en kan zichtbaar worden gemaakt met een warmtebeeldkijker: thermografie.
Een infraroodafstandsbediening verzendt een signaal door middel van infraroodlicht. U kunt dit licht niet met het blote oog zien, maar als u een digitale camera, camera van een mobiele telefoon of een camcorder in de cameramodus gebruikt, kunt u het signaal wel zien.
Licht bevat geen ultraviolet en infrarood
Licht is de stralingsband waar onze ogen gevoelig voor zijn. Ultraviolette en infrarode straling zijn niet zichtbaar.
Een infrarood lamp wordt ook wel een warmtelamp genoemd, omdat de lamp warmte afgeeft die je lichaam verwarmt. Je kunt het licht dan op een plaats op je lichaam richten waar je pijn hebt. De warmte van de lamp zal dan de pijn verlichten. Niet alleen je huid wordt verwarmd, maar het infrarode licht gaat dieper dan dat.
De grootste voordelen van infrarood panelen zijn de energiezuinigheid en de onzichtbare verwerking van het materiaal. Andere voordelen zijn dat een dergelijke verwarming weinig onderhoud nodig heeft, en dankzij de beperkte lucht (stof) verplaatsing een positief effect heeft op mensen met allergieën.
Infraroodstraling is goed voor uw huid en herstel
Doordat infraroodstraling de doorbloeding verbetert, is dit goed voor uw huid. Nieuwe cellen kunnen sneller en beter worden opgebouwd en oude cellen worden sneller afgevoerd, wanneer de doorbloeding verbetert.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
Rechts van het rode licht bevindt zich bijvoorbeeld infraroodstraling. Alle warme voorwerpen zenden infrarood licht uit en dit type straling wordt daarom ook wel warmtestraling genoemd.
Met een infraroodcamera (IR-camera) kan een beeld worden verkregen van het temperatuurverloop van een oppervlakte, bijvoorbeeld in een schakeI- en verdeelinrichting. Een IR-camera maakt componenten met een te hoge temperatuur contactloos zichtbaar op het display van de camera.
Het blijkt dat alleen glas, dubbelglas en de glazen gevuld met water, spiritus, lampeolie en koelvloeistof infrarood doorlaten. Reflectie treedt op bij alle materialen. De afstanden maken hierbij niets uit (de meting is echter binnenshuis gjdaan, dus de afstanden waren niet zeer groot).
Zo ondervangt u ook de lichtintensiteit van de kleuren in het spectrum zoals ultraviolet en infrarood die wij als mens niet kunnen waarnemen, maar kippen wel.
Naast de lichtstralen is er ook infrarood straling, dit is een vorm van straling die wij niet kunnen waarnemen, maar wel kunnen voelen. Als je op een warme dag buiten loopt en de hitte van de zon op je huid aanvoelt, dan komt dat door de infrarood stralen.
Alleen als de blootstelling sterk of langdurig genoeg is, ontstaan risico's voor de ogen en huid. Sterke infraroodstraling en uv-straling kunnen het netvlies en hoornvlies van het oog beschadigen. Door uv-straling kan het hoornvlies ontsteken en vertroebelen en een pijnlijk, branderig gevoel geven.
Honden hebben een soort van infrarode sensor in het topje van hun neus die hen in staat stelt om kleine verschillen in temperatuur vanop een behoorlijke afstand waar te nemen. Dat hebben Zweedse en Hongaarse onderzoekers ontdekt.
Prooi zien door infrarood zicht
Groefkopadders kunnen infrarood zien, de kleur die voor rood zit in het kleurenspectrum. Door groefjes tussen de neusgaten en de ogen kunnen ze de lichaamswarmte detecteren. Zo verschalken ze hun warmbloedige prooi in het donker. Haaien kunnen hetzelfde onder water.
Doordat infraroodstraling de doorbloeding verbetert, kunnen nieuwe cellen namelijk sneller en beter worden opgebouwd. De oude cellen worden sneller afgevoerd. Bacteriën en onzuiverheden zullen zich losmaken uit je poriën en je huid reinigen. Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint.
Infrarood is licht dat zó rood is dat mensen het niet kunnen zien. Het is voor de mens onzichtbaar, maar voor sommige dieren niet. Het is om precies te zijn elektromagnetische straling (EMR) met golflengten die langer zijn dan die van zichtbaar licht.
Niet alleen UV licht maar ook zichtbaar licht en infrarood licht blijken de huid te kunnen bruinen. Deze bevinding geeft een nieuw inzicht in het ontstaan van hyperpigmentaties (=pigmentvlekken) in het gezicht.
Infrarood is daarentegen gewoon de warmtestraling van de zon, zonder UV.
De aanwezige korte golven zorgen voor een onmiddellijk voelbare opwarming van het lichaam, zelfs door de kleding heen en zelfs in een koude omgeving. Dat komt omdat deze stralen het luchtmedium niet nodig hebben.
De straling in uw infraroodsauna gaat er voor zorgen dat reuma, artrose of andere veel voorkomende klachten zoals een lage rugpijn of stijve en verkrampte spieren kunnen verholpen worden. Ook gaat u caloriëen verbranden tijdens een infraroodcabine sessie en gaat uw lichaam ontgiftigen door te transpireren.
De infrarood sauna mag dagelijks gebruikt worden, echter is het niet aan te raden om dagelijks een detox in de infrarood sauna te doen. De hoge temperatuur (boven de 60 graden) in de infrarood sauna zou het lichaam bij dagelijks gebruik kunnen uitputten.
Afhankelijk van je klachten kun je de beste infraroodlamp voor jouw situatie kiezen. Allereerst kijk je naar het vermogen: hoe groter het pijngebied, des te meer vermogen heb je nodig. Ook speelt mee of de lamp kantelbaar of in hoogte verstelbaar is. Extra opties zijn een timer, dimmer en automatische uitschakeling.
Een ander woord voor infraroodstraling is eenvoudigweg warmtestraling. Deze straling wordt ook door de zon uitgestoten en is een vorm van zonlicht dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog. We kunnen de straling wel voelen, maar niet zien.