Als de plant een gele gloed over de bladeren krijgt, is dit vaak een teken van te veel licht.
Bij een gemiddelde dagtemperatuur van 20 °C, heeft de Bananenplant op een lichte standplaats 1 liter water per week nodig. Dit kun je het best opdelen in twee keer 0,5 liter. In de warme zomermaanden kun je gerust 2 liter water per week geven en in de koude wintermaanden 0,5 liter per week.
Rotting is een probleem dat het meeste voorkomt bij de bananenplant, dit is vaak het gevolg van te veel water in combinatie met te weinig licht. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water.Is de schade al te groot?Dan kun je de bananenplant redden door hem te stekken.
De bananenplant bestaat voor 80% uit water, en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.
Te veel direct zonlicht: te veel direct zonlicht kan de bladeren van een bananenplant verbranden, waardoor ze bruin worden. Te weinig water: bananenplanten hebben een regelmatige watergift nodig om gezond te blijven. Als je de plant te weinig water geeft, kunnen de bladeren bruin worden en uitdrogen.
Gebrek aan voedingsstoffen, zoals stikstof, ijzer of magnesium, is een mogelijkheid. Of misschien geef je je groene maatje net iets te veel of te weinig water. Overbewatering en onderbewatering kunnen allebei tot die nare gele bladeren leiden.
Gele randen en gele vlekken midden op het blad
Zie je dit verschijnen, ga dan na of je niet te veel water hebt gegeven. Check ook wat dieper in de pot, want soms is de aarde veel natter dan je verwacht. De bladeren zullen niet meer herstellen, maar de nieuwe groei zal weer mooi groen zijn.
De bananenplant houdt van een warme en zonnige plek. Maar plaats de plant niet direct na aankoop in de volle zon, dan kan het blad namelijk verbranden. Het beste kunt u de plant even laten wennen aan zijn nieuwe plek door 'm op een lichte plek neer te zetten uit de buurt van direct zonlicht.
Bemesten. Je bananenplant heeft eveneens veel voedingsstoffen nodig. Geef je plant tijdens de groeifase wekelijks een portie meststof, bij voorkeur met een stikstofrijke vloeibare meststof. Tijdens de wintermaanden kan je het aantal bemestingsbeurten reduceren tot één maal per maand.
Dit kan vaak voorkomen in de winter wanneer de verwarming hoger staat. Een droge lucht zorgt ervoor dat de bladeren op de bananenplant bruine randen en plekken krijgen. Bovendien kunnen de bladeren gaan krullen. Om dit te voorkomen is het een aanrader om een schaaltje of bakje met water op de verwarming te plaatsen.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Om je bananenplant echt gelukkig te maken besproei je 'm een of twee keer per week met een fijne nevel uit je plantenspuit. Vergeet de onderkant van de bladeren niet. In de winter, als de verwarming aan gaat, kan droge lucht echt een probleem worden.
Zo weet je of je plant te veel water heeft
Staat je plant direct in een sierpot?Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is. De bovenste laag droogt sneller uit, dus het is belangrijk dat je dieper in de grond voelt. Het overtollige water geeft vaak ook een stinkende geur af.
De bananenplant is gewend om te leven in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Besproei de plant minimaal twee keer per week, hoe vaker hoe beter. Regen verwijderd niet alleen het stof van de bladeren, maar ook ongedierte. Het is dus prima wanneer je bananenplant in een regenbui terecht komt!
Bananen houden van veel water en groeien lekker snel als u wat extra geeft in de zomer. Geef de banaan iedere keer bij een gietbeurt van april t/m september wat vloeibare mest, maar u kunt ook andere bemesting geven zoals korrels.
Musa bananenplant in de zomer buiten
Hou er rekening mee dat de temperatuur boven 12 graden moet blijven. De Musa is namelijk dol op een zomerse regenbui, maar heeft bescherming nodig tegen de wind. Bij teveel wind scheuren de grote bladeren gemakkelijk, waardoor de plant een slordig uiterlijk krijgt.
De bananenplant heeft in de zomer zeker elke dag water nodig. In de winter verdampt er minder water via de bladeren van de plant en is ongeveer twee keer per week water geven voldoende. Je geeft het water altijd van bovenaf aan de plant en niet via de wortels. De wortels kunnen wel gaan rotten als ze te nat zijn.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Groei van een banaan
Doordat de bananenplant een 'schijnstam' maakt, lijkt het op een stam, maar dat is het niet. De schijnstam wordt gemaakt door van over elkaar liggende, vleugelachtig, verbrede bladstelen. Door deze schijnstam lijkt het op een bananenboom, maar dat is het niet, het blijft een bananenplant.
Een bananenplant heeft minimaal vijf uur per dag licht nodig, maar vermijd de brandende zon. Laat de plant na aankoop langzaam wennen aan zijn nieuwe plekje, ook om te voorkomen dat de bladeren verkleuren. Ontstaat er een gele gloed, dan krijgt de bananenplant teveel zon.
Het is veilig om de plant in de zomer buiten te zetten als de nachttemperaturen boven de 10-15°C liggen. Zoek een warme groeiplaats en bescherm de bananenplanten tegen directe zon en wind. Bij veel wind kunnen de grote bladeren gemakkelijk door de wind worden weggeblazen.
De onderste bladeren van je bananenplant zullen eigenlijk vrijwel altijd bruine randen krijgen. Omdat er – als het goed is – elke week een nieuw blad aan de bovenkant uit het midden groeit is het heel normaal dat de onderste bladeren oud worden en uiteindelijk afsterven.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Een plant laat z'n bladeren vallen uit stress. Dat kan door veel te weinig of veel te veel water zijn, maar vaak is een plotse temperatuursverandering of een bruuske verandering van licht de oorzaak. Heb je je plant recent verhuisd? Verhuizingen zijn heel stressvol voor kamerplanten, dan gaan ze even in shock.