Het is geen probleem om een wijntje of een biertje te drinken op de dag dat je de morning-afterpil hebt geslikt. Alcohol beïnvloedt de werking van de pil niet.
Als je wilt weten of de morning-afterpil heeft gewerkt, kun je best wachten tot je jouw menstruatie krijgt. Indien je jouw menstruatie niet krijgt binnen de twee weken na het gebruik van de morning-afterpil, doe je best een zwangerschapstest. Deze kun je bij de (online)apotheek halen.
Neem de morning-afterpil zo snel mogelijk in, bij voorkeur binnen 12 uur en in ieder geval binnen 3 of 5 dagen na de onbeschermde seks (afhankelijk van het type dat je gebruikt). Slik de tablet in zijn geheel door met water. Je kunt de tablet op elk tijdstip van de dag innemen.
De morning-afterpil is minder betrouwbaar dan de anticonceptiepil en is alleen voor noodgevallen. Hoe het middel precies werkt, is niet bekend. De morning-afterpil kan bijwerkingen hebben: misselijkheid, overgeven (braken), buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
Hoe vaak mag ik de noodpil gebruiken? Voor je gezondheid kan het geen kwaad als je in een korte periode verschillende keren de noodpil neemt. Maar de noodpil is niet honderd procent effectief. Als je vaak de noodpil neemt, is de kans dus heel groot dat je toch eens zwanger zal geraken.
Als je de pil slikt en je hebt de morning-afterpil met levonorgestrel geslikt: gebruik een condoom tot je weer 7 dagen achter elkaar de pil geslikt hebt. Als je de pil slikt en je hebt de morning-afterpil met ulipristal geslikt: gebruik een condoom tot na je weer 14 dagen achter elkaar de pil geslikt hebt.
Hoe eerder u de morning-afterpil inneemt, hoe minder kans u heeft op zwangerschap. Wanneer u de tablet inneemt binnen 12 uur na de gemeenschap, heeft u nog maar een half procent kans op zwangerschap. Als u de morning-afterpil binnen 72 uur (3 dagen) inneemt, is de kans op zwangerschap 2 procent.
Het gebruik van dit middel na de tweede keer gemeenschap kan dus geen zwangerschap meer voorkomen. Het wordt niet aangeraden om dit middel vaker dan één maal binnen een menstruatiecyclus in te nemen omdat dit uw cyclus kan verstoren. Dit middel werkt niet zo goed als gewone anticonceptiemethodes (de pil, condoom).
De morning-afterpil is te koop bij een apotheek of drogist. Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Voor de Norlevo betaal je ongeveer 15 euro.De Ella One kost ongeveer 20 euro.
Bijwerkingen na het slikken van een morning-afterpil zijn vaak beperkt. De meest voorkomende bijwerking (bij 1 op de 10 gebruikers) is hoofdpijn.Andere bijwerkingen zijn: misselijkheid, gevoelige borsten en pijnlijke menstruatie. Als er bijwerkingen optreden dan zijn deze tijdelijk van aard.
De meest voorkomende bijwerking (bij 1 op de 10 gebruikers) is hoofdpijn. Andere voorkomende bijwerkingen zijn: misselijkheid (1 op de 10 gebruikers), pijn in de onderbuik of rug (1 op de 20 gebruikers). Er zijn geen nadelige effecten op langere termijn.
Een morning-afterpil werkt niet zo goed als reguliere anticonceptiemethoden. Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig.
Ja, een morning-afterpil mag worden gebruikt door iedere vrouw die kinderen kan krijgen, inclusief jonge vrouwen tot 18 jaar.
Het middel voorkomt circa 84% van de verwachte zwangerschappen wanneer het binnen 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. Dit middel voorkomt niet elke keer een zwangerschap en het is effectiever als u het zo snel mogelijk na onbeschermde seks inneemt.
Een morning-afterpil werkt het beste binnen 24 uur na onveilige seks. Er zijn 2 morning-afterpillen: Norlevo en EllaOne. Norlevo werkt tot maximaal 3 dagen/72 uur na onveilige seks.Ella One werkt tot 5 dagen/120 uur daarna.
Er zijn een paar mogelijkheden om na onveilige seks te zorgen dat de vrouw niet zwanger raakt. Als vrouw kun je een morning-afterpil slikken of een spiraaltje laten plaatsen in je baarmoeder. De morning-afterpil kun je kopen bij de drogist of apotheek. Je hebt geen recept nodig van de huisarts.
Sinds 2020 is de morning-afterpil voor alle vrouwen verkrijgbaar zonder recept van de huisarts.
Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Er is niet alleen een kans dat het voorvocht levend sperma bevat, maar de kans om zwanger te worden is groter dan bij andere anticonceptiemethoden. 20 tot 27% van de mensen die de terugtrekkingsmethode gebruiken als enige vorm van anticonceptie zullen binnen een jaar zwanger zijn (ongeveer 1 op de 5 vrouwen)3,4.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.
Mag ik seks hebben nadat ik de ellaOne®-morning-afterpil heb genomen? Ja. Je mag seks hebben nadat je een morning-afterpil hebt genomen, maar je gebruikt best een barrièreanticonceptiemiddel (een condoom of pessarium) tot aan je volgende menstruatie.
Vaginaal bloedverlies buiten de menstruatie of stopweek van de pil. Dit duurt meestal 2 tot 3 dagen.