Groenten zijn bedoeld om je darmbacteriën te voeden, maar als de verhouding van bacteriën uit balans zijn of als bepaalde soorten overheersen, kunnen groenten extra gasvorming veroorzaken. Daardoor kun je een opgeblazen gevoel en winderigheid krijgen na je maaltijd.
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken.
Door zo snel mogelijk naar het toilet te gaan zodra u een gas moet laten of naar het toilet moet, kunt u de pijn door gasvorming verlichten door te wandelen, warmte toe te passen en diep adem te halen .
Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Volgens de International Foundation For Gastrointestinal Disorders (IFFGD) zijn de volgende voedingsmiddelen mogelijk niet de oorzaak van gasvorming en een opgeblazen gevoel: vlees, gevogelte, vis. eieren. groenten zoals sla, tomaten, courgette en okra .
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Naarmate mensen ouder worden neemt het aantal winden toe, wat on der meer het gevolg is van een afname van de hoeveelheid spijsverteringssappen, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Bovendien neemt de kracht van de bekkenbodem spieren af, waardoor men winden moeilijker kan inhouden.
Net als bonen en peulvruchten bevatten kruisbloemige groenten grote hoeveelheden raffinose en vezels , wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid. Andere kruisbloemige groenten die raffinose bevatten en een hoog vezelgehalte hebben, zijn: bloemkool. Spruitjes.
Een glaasje water met verse citroen en een snuifje cayennepeper kan wonderen verrichten voor een opgeblazen gevoel (en buik). Het kan zijn dat je buik opgezwollen is door indigestie of darmproblemen. Wat pittige kruiden kunnen daarbij helpen. Cayennepeper bevordert de spijsvertering en verlicht druk en krampen.
Typische symptomen
buikpijn op wisselende plaatsen. een ongemakkelijk gevoel in je buik. klachten die verbeteren na ontlasting. wisselende stoelgangfrequentie.
Een aantal producten kan extra gasvorming veroorzaken. Dit zijn onder andere: Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes, koolraap. Prei, paprika, uien, knoflook.
Boerenkool, broccoli en kool zijn kruisbloemige groenten die raffinose bevatten, een suiker die onverteerd blijft totdat bacteriën in je darmen het fermenteren, wat gas produceert en je op zijn beurt een opgeblazen gevoel geeft. Maar vermijd die gezonde groenten nog niet.
Wanneer we eten of drinken, krijgen we lucht binnen, wat we meestal als een boer vrijlaten. Het overgebleven gas komt terecht in de dikke darm, waar bacteriën al bezig zijn om het voedsel te verteren - een proces waarbij ook gas wordt geproduceerd, wat er uiteindelijk als een wind uitkomt.
Broccoli, uien, knoflook, spruitjes en bloemkool zijn allemaal voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte en moeten daarom worden vermeden door mensen die vaak last hebben van een slechte darmgezondheid.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Vanwege de zuurgraad van tomaten kunnen sommige mensen ook last krijgen van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of brandend maagzuur. Dit ontstaat wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm, wat ongemak op de borst kan veroorzaken.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Een teveel aan gasvorming kan verschillende oorzaken hebben, zoals teveel lucht inslikken, bepaalde medicijnen en een enzymentekort. Ook de keuze voor bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld peulvruchten of frisdranken) kan flatulentie veroorzaken.