De partneralimentatie stopt pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.Het huwelijk of het geregistreerd partnerschap duurde langer dan 15 jaar. En de ex-partner die alimentatie ontvangt krijgt binnen 10 jaar AOW. Dan stopt de partneralimentatie als de AOW start.
U betaalt partneralimentatie wanneer u ex-partner na de scheiding niet in staat is in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Dit kan dus ook voor u gelden en bent u degene die recht heeft op partneralimentatie. U moet hier samen afspraken over maken deze vastleggen in het echtscheidingsconvenant.
Soms betaalt uw ex-partner de alimentatie niet, of alleen een deel. Het LBIO of een deurwaarder kan u dan helpen.Meestal heeft u hiervoor een uitspraak van de rechter over de alimentatie nodig. Het LBIO kan ook helpen als uw ex-partner in het buitenland woont.
In principe is partneralimentatie verplicht zodra er sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
De partner die behoefte heeft aan alimentatie heeft in principe recht op 60% van het netto gezinsinkomen zoals dat gold tijdens het huwelijk. Er wordt dus gekeken naar de financiële welstand van partijen tijdens het huwelijk.
Partneralimentatie is in principe voor iedereen verplicht. Je betaalt het als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien.
Misschien heeft u of uw ex-partner na de scheiding te weinig inkomen om van te leven. Dan betaalt de ander partneralimentatie. Als u het samen niet eens bent over de hoogte, bepaalt de rechter het bedrag.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Is de vader alimentatieplichtig voor uw kind als u nooit getrouwd bent geweest? Als u nooit getrouwd bent geweest maar de vader heeft het kind wel erkend dan is hij wettelijk de vader en dus alimentatieplichtig. U moet de alimentatie nog wel door de rechter laten vaststellen.
60% van het netto gezinsinkomen, het inkomen ten tijde van jullie huwelijks/geregistreerd partnerschap, minus de kosten van jullie kinderen. De behoefte wordt voor zover er voldoende draagkracht is voldaan door de alimentatiebetaler.
Uw ex partner kan tot 12 maanden gevangenisstraf krijgen als hij weigert de (kinder-)alimentatie te betalen. De rechter dient altijd te toetsen of het een proportionele straf is die hij uw ex partner oplegt. Het gaat dus niet om het plegen van een criminele daad, maar om het niet betalen van achterstallige alimentatie.
Als er geen aantoonbare en/of gegronde reden is waarom een ex-partner na de scheiding niet zelf in het eigen levensonderhoud kan voorzien, kan de rechter met een afbouw in partneralimentatie in feite ook een verplichting opleggen om (meer) te werken.
Nee, dat is in Nederland expliciet verboden. Je kan niet afzien van partneralimentatie, ook niet in huwelijks voorwaarden. Je kan er wel afspraken over maken in het zicht van een echtscheiding. Ook dan moet die afspraak wel redelijk zijn.
Onderhoudsplicht na scheiding
Heeft uw ex geen of niet genoeg geld om van te leven, maar u wel? Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Bij de berekening van partneralimentatie wordt gekeken naar wat de een nodig heeft en wat de ander kan missen (draagkracht). Als een van u een nieuwe partner krijgt, kan de hoogte van de partneralimentatie veranderen.Soms stopt de partneralimentatie helemaal.
Je moet nu de kosten van je levensonderhoud en de verzorging van je eventuele kinderen waarschijnlijk zelf opbrengen. Het is natuurlijk heel vervelend als je niet kunt rondkomen. Ga daarom na of je recht hebt op een bijstandsuitkering, partneralimentatie, kinderalimentatie en pensioen.
Alsnog aanvragen partneralimentatie
In principe kunt u altijd nog een verzoek tot vaststelling van partneralimentatie doen als dat ten tijde van de echtscheidingsprocedure niet is gedaan. Hiervoor moet wel sprake zijn van gewijzigde omstandigheden, zoals het verlies van inkomen bijvoorbeeld.
De wet beslist dat je niet mag afzien van kinderalimentatie. Je mag dus niet in het ouderschapsplan afspreken dat jullie van de verplichting en het recht op kinderalimentatie afzien. Want als later één van jullie wel voldoende draagkracht krijgt, dan moet er vanaf dat moment kinderalimentatie betaald worden.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Je bent verplicht om partneralimentatie te betalen als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in het levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met de levensstandaard ten tijde van het huwelijk.
Eigenlijk is de regel voor alimentatie (zowel voor de ex-partner als de kinderen) heel simpel: degene met het hogere inkomen zal de ander de alimentatie betalen, zodat diegene in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien en de kinderen kan onderhouden. Hierbij wordt gekeken naar wie de kostwinnaar is in het gezin.
Het berekenen van de partneralimentatie kun je dus eigenlijk niet zelf. In veel gevallen zal de advocaat of mediator een berekening voor jullie maken.
Griffierechten zijn kosten die u betaalt voor de behandeling van uw zaak door een rechter. Het griffierecht voor een alimentatieprocedure bedraagt €291 indien u niet in aanmerking komt voor subsidie.Komt u wel in aanmerking voor subsidie dan bedraagt het griffierecht €79.
Partneralimentatie is voor de ontvanger belast. De ontvanger moet het bijhorende percentage inkomstenbelasting betalen (in 2022 meestal 37,07 %) en daarnaast de procentuele premie ZVW (in 2022 is dat 5,5 %). In totaal houdt de ontvanger dus maar netto ruim de helft over.