Verse visfilets zijn te herkennen aan de glans, zilte geur, stevigheid. Wanneer de vis vocht verliest als je deze indrukt en is verkleurd is deze niet meer vers. Diepvries vis wordt vaak direct al aan boord van het schip ingevroren, zodat bacteriën geen kans hebben om de smaak en textuur van de vis te beïnvloeden.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
In het programma Keuringdienst van waarde komt naar voren dat je nog steeds de beste verse vis bij je visboer kunt kopen. Die vis namelijk ook echt vers. In de supermarkt liggen zogenoemde verse vis.
Een verse vis heeft ronde (bolle) ogen.De ogen zijn helder en glanzend en de pupillen zijn zwart.Na een tijdje zijn de ogen platter en minder helder en dan weet je dat de vis minder vers is.
Een verse vis herken je aan ronde, bolle ogen met glanzende zwarte pupillen. Als de vis een tijdje ligt, worden de ogen platter en krijgen ze een dof laagje. Als je dat ziet, weet je dat de vis niet meer vers is. Daarnaast is het belangrijk dat de ogen niet bevlekt zijn met bloed of er dof uitzien.
Een handzaam blikje of lekker vers van het schap in de supermarkt of bij de visboer? Kort antwoord: het verschil is klein. De voedingsstoffen van blikvis en verse vis zijn nagenoeg gelijk, dus daar hoef je de keuze niet van af te laten hangen. Het maakt natuurlijk wel uit hoe de vis precies is ingeblikt.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Je kunt zalm grillen, bakken, stomen, roken en rauw eten. In de sushi, bij een pasta, bij een wok of lekker op brood. Ontdek het hele zalm assortiment op Jumbo.com en duik de keuken in met deze verrukkelijke vis.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
De kieuwen worden iets donkerder, en beginnen al pikant te ruiken. Er beginnen vreemde luchtjes af te komen die wel snel vervliegen. De geur van de vis wordt neutraler. In sommige gevallen is een gistingsgeur waar te nemen, vergelijkbaar aan dat van rot fruit.
Tip 2: laat hapjes of vlees niet te lang buiten de koelkast
Laat stukjes vlees en vis in geen geval langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Vooral bij vlees en vis is dit belangrijk. Bij kamertemperatuur kunnen bacteriën sneller groeien.
De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
Wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.
Naast dat de zalmhuid dus voedzaam is, wordt het ook door veel mensen lekker gevonden. De meest populaire manier om zalmhuid te eten is door het aan de filet te laten zitten en vervolgens op de huid te bakken. Hierdoor wordt de huid lekker krokant en kunt u hem samen met de filet opeten.
Rauwe zalm is bijvoorbeeld een perfecte begeleider van kwaliteits sushi. Sterker nog: naast dat het lekker is, is het ook nog eens heel gezond.
Op rustige momenten wordt de sushi gemaakt van rauwe zalm en tonijn, gewikkeld in zeewierbladen en aangezuurde rijst. De Hygiënecode voor de Horeca heeft op de website van www.kenniscentrumhoreca.nl aanvullende eisen voor sushi beschreven. Een van de eisen is alleen verse vis te gebruiken voor dit gerecht.
Sashimi is een Japans gerecht van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden worden. Deze premium verse zalm sashimi wordt gesneden uit het mooiste deel van de rug van de zalm.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Door het verschil in voeding, is wilde zalm veel minder vet dan kweekzalm en daardoor bevat wilde zalm ook significant minder calorieën. Het verschil is ook echt wel groot te noemen.
Marktinformatie: augustus 2023
Dalende zalmprijzen wegens toenemende aanbod In week 35 worden lagere prijzen verwacht voor Atlantische zalm in zowel Europa als de VS, als gevolg van een trage vraag en een grotere beschikbaarheid van het product op de markt.
Wetenschappelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van verse vis net zo goed is als de bevroren vis.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.