In 1296 werd Floris V vermoord, tot die tijd regeerden gezanten van Utrecht, waaronder Aemstelledamme viel. Zij wilden zich echter losmaken van Utrecht, die pogingen strandden toen Floris V de dood vond. Dit feit bewijst onomstotelijk dat Amsterdam pas later dan in 1275 stadsrechten kreeg.
In 1300 of 1306, de datering is niet ondubbelzinnig vast te stellen, kreeg Amsterdam stadsrechten van de landheer, de bisschop van Utrecht. Hoewel onder 'stadsrechten' veelal meerdere rechten (op markten, tol en stadsmuren) worden verstaan, ging het in essentie op het recht van de stad op eigen rechtspraak.
Vanaf de Middeleeuwen kregen verschillende plaatsen in het huidige Nederland stadsrechten. Deze werden verleend door de landsheren. Dat kon bijvoorbeeld gaan om graven, hertogen en bisschoppen. De nieuwe steden kregen, in ruil voor trouw aan de landsheer, bijzondere rechten en privileges.
Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo'n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog 'Amestelledamme' heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op - jawel - de Dam.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Van alle verhuizende Amsterdammers bleef 66 procent gewoon binnen de stadsgrenzen. Zij zochten een woning elders in de stad, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Maar ruim 42.000 Amsterdammers lieten vorig jaar wel de stad achter zich. Het merendeel daarvan blijft in de Randstad, of de provincie Noord-Holland.
De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad. Tijdens de Gouden Eeuw was Amsterdam één van de grootste en belangrijkste steden ter wereld. Tegenwoordig zijn deze gloriedagen terug te zien aan onder meer de Grachtengordel en de vele herenhuizen.
Amsterdam is over de hele wereld beroemd om zijn grachten. De combinatie van eeuwenoude gevels, bruggen en bootjes – dit alles weerspiegeld in het water – zorgt voor een onvergelijkbare sfeer. Dit spinnenweb aan waterwegen biedt bovendien tal van verrassingen die zelfs Amsterdammers vaak niet kennen.
De Dam dateert uit het begin van de dertiende eeuw. Toen ontstond bij de drassige monding van de veenrivier de Amstel in het IJ een gemeenschap van vissers en boeren. Om de waterhuishouding in het veengebied te reguleren legden deze eerste bewoners een waterkering aan.
Het verkrijgen van stadsrechten kon op grofweg twee manier gebeuren: Het initiatief kon liggen bij de plaatselijke heer, die door grotere vrijheid de economische ontwikkeling van zo'n plaats wilde stimuleren, of die, gedwongen door geldnood, een privilege te koop aanbood.
Van oudsher mag je een gemeente alleen een stad noemen wanneer deze over stadsrechten beschikt. Deze rechten werden door een landsheer verleend. Een stad mocht onder meer een stadsmuur bouwen om zichzelf goed te kunnen verdedigen. Amsterdam kreeg zijn stadsrechten bijvoorbeeld rond het jaar 1300.
In Nederland werden de eerste stadsrechten in de 13e eeuw gegeven. Twee voorrechten waren ook: een stad met stadsrechten kreeg toestemming om een muur te bouwen, de stad kon zich dus beter verdedigen en ze mochten ook een markt houden wat erg veel geld opleverde.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Amsterdam officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
De dag waarop de naam Amsterdam voor het eerst op een archiefstuk werd vermeld is zondag 27 oktober 1275. Floris V, graaf van Holland, verleende in deze akte het recht van tolvrijheid 'aan de lieden die nabij de Amstel verblijven'.
Een inwoner van de stad Amsterdam, zoals te vinden op de lijst van Amsterdammers. In bredere zin een inwoner van de gemeente Amsterdam. In veel nauwere zin de inwoners van in of van oorsprong uit de Amsterdamse wijk Jordaan.
In principe wordt het Amsterdams gesproken door mensen geboren en getogen in Amsterdam. Mede dankzij de media heeft het Amsterdams zich verspreid en ook elders in Nederland worden woorden gebruikt die uit het Amsterdamse stadsdialect komen. Plat Amsterdams is een stadsdialect zoals gesproken door de volksklasse.
Tijdens de Gouden Eeuw groeide het Amsterdam van de 17e eeuw uit tot een van de voornaamste handelscentra ter wereld. Dat bracht rijkdom met zich mee, waardoor de kunst en wetenschap opbloeiden.
Bekijk ook de tabel met het aantal inwoners per buurt in de gemeente Amsterdam. Inwoners in de woonplaats Amsterdam, 1996 tot en met 2022. Het aantal inwoners in de woonplaats Amsterdam is met 164.514 personen toegenomen van 718.119 in 1996 tot 882.633 in 2022 (dat is 23%).
De gemeente Amsterdam is naar inwonertal de grootste gemeente van Nederland en telt 905.234 inwoners (31 januari 2022, CBS). Groot-Amsterdam telt 1.394.998 inwoners. Het aantal verschillende nationaliteiten in de gemeente (in 2007: 177) behoort tot de hoogste ter wereld.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.