Buitenshuis betekent dit dat ze de grond omwoelen om een zachte ondergrond voor zichzelf te maken. Binnenshuis betekent dit dat ze kussens en dekentjes in het rond gooien om die perfecte comfortabele plek te maken. Zie het een beetje als je bed opmaken, maar dan voor je hond.
Temperatuurregeling - Soms graaft een hond in zijn mand om bepaalde gebieden af te koelen die hij te warm voelt, zodat hij comfortabeler kan liggen. Geur - Honden hebben een natuurlijke wens om hun geur te verspreiden en hun mand een paar goede krassen te geven is een manier om die geur af te zetten.
Honden die niet genoeg worden uitgedaagd, die te weinig beweging hebben of te weinig te doen hebben, hebben de neiging om zelf „taken“ te zoeken. Ze proberen hun nieuwsgierigheid te stillen door kabels uit te trekken, de vuilnis te onderzoeken of kussens kapot te bijten. Zo kunnen ze hun energie kwijt.
Honden kunnen graven als gevolg van een roofzuchtig instinct of ze kunnen graven om botten of speeltjes te begraven. Dit instinctieve gedrag is bedoeld om voedsel voor andere roofdieren te verbergen. Graven kan ook deel uitmaken van een nestinstinct, met name als uw hond drachtig is.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Liefdevolle blikken
De ogen van je hond zeggen veel. Je kunt op dezelfde manier terug communiceren door oogcontact. Wanneer een hond je een lang, aanhoudend oogcontact geeft, betekent dit: "Ik hou van je."
Verveling. Honden doen vreemde en soms destructieve dingen als ze zich vervelen, zoals het verscheuren van papieren, speelgoed of stoelkussens. Verveling kan er ook toe leiden dat honden gaan graven op het tapijt of op de stoelkussens.
Als je hond tegen je aanleunt is dit een teken van liefde en vertrouwen. Honden kunnen dit soms ook doen omdat hij iets wil of angstig is. Zelfs wanneer je hond tegen je aanleunt uit angst dan wil dit zeggen dat hij je ziet als iemand die hem beschermt en steunt.
Fixeren – Lichaamstaal
Een fixerende hond is een hond die ononderbroken starend oogcontact heeft naar een prikkel. Je ziet hierbij dat de hond een gespannen lichaamshouding heeft. Wanneer een hond fixeert kan dit door de prikkel (bijvoorbeeld een persoon of een andere hond) als zeer onprettig worden ervaren.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Rijgedrag brengt een euforisch gevoel met zich mee, omdat het kan leiden tot seksuele ontlading. Dit is vaak de oorzaak van honden die op knuffels, dekens of kussens rijden. Meestal is het ontstaan vanuit een spannende situatie, het rijden heeft de hond een prettig gevoel gegeven en dus gaat hij gedrag herhalen.
De Hugglefleece matten zijn erg populair bij honden die normaal hun hondenkussen of hondenmand slopen. Ze zijn gemaakt met duurzame naden die heel sterk zijn, dubbel gestikt zijn en verstopt zitten. Deze hondenkussen zijn erg sterk en van erg goede kwaliteit, hierdoor zijn ze lastig kapot te trekken en te slopen.
Honden zijn perfect in staat zich dingen te herinneren, ook zonder dat we hen daarvoor belonen. Honden blijken dus over een episodisch geheugen te beschikken, net als de mens. Dat mag geen al te grote verrassing zijn. Al is dit de eerste keer dat een vorm van een episodisch geheugen bij een dier is aangetoond.
Een veelvoorkomend symptoom van stress bij honden is het overmatig krabben. Dit kan te maken hebben met jeuk die veroorzaakt wordt door stress. Stress, nervositeit en angst leiden bij honden vaak tot huidirritatie en jeuk. Hierdoor gaan honden veel krabben of likken.
Jeuk is, onder andere, een symptoom van een allergische reactie of huidaandoening. Een hond die overmatig krabt valt natuurlijk op, maar er zijn ook nog andere symptomen die duiden op huid- en vachtproblemen. Heeft je hond kale plekken, een schilferige, rode of geïrriteerde huid? Verhaart hij/zij overmatig?
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond.
Honden hebben het er zichtbaar moeilijk mee wanneer hun baasje ze voor langere tijd in de steek laat. De blijdschap die ze ervaren bij het weerzien is na vier uur afwezigheid namelijk beduidend groter dan bijvoorbeeld na een half uurtje, zo blijkt uit onderzoek van de Zweedse Universiteit van Uppsala uit 2011.
Is je hond speels? Het kan namelijk voor een hond heel leuk zijn om lekker met een kleed te slepen. Vooral als het nieuw is en het dus een vreemde geur heeft kan je hond het zien als een nieuw speeltje in plaats van een bed. Dus als je een speelse hond hebt is haar gedrag zo verklaarbaar.
Honden likken hun soortgenoten om verschillende redenen. Het langzaam likken van de snuit en het lichaam heeft als doel de ander te 'verzorgen', zoals de moederhond haar pups likt. Andersom kan het likken rondom de bek ook betekenen dat de hond verzorging vráágt.
Wel kunnen wij verschillende redenen geven waarom-ie mogelijk dit gedrag vertoont: Je hond vindt het fijn bij jou. Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren.
Pootje laten rusten op je hand
Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.
Een onzekere hond begroeten
Geef hem die tijd en ruimte. Negeer de hond als je de kamer in komt. Dat betekent dat je hem niet aankijkt, niet aanraakt en niets tegen hem zegt. Doe gewoon net of hij er niet is.
Raak de hond vervolgens aan op zijn flank en aai hem rustig. Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.