Het krakende geluid wordt namelijk veroorzaakt door wrijving tussen houten onderdelen. Deze wrijving ontstaat omdat er ergens in de (onder)vloer ruimte is, waardoor de onderdelen kunnen bewegen. Deze beweging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer er iemand overheen loopt.
De meest simpele en minst ingrijpende oplossing om krakende vloeren te verhelpen is het gebruik van grafietpoeder. Zo kun je het gekraak 'smeren'. Strooi een beetje grafietpoeder tussen de gleuven van de planken die het meeste kraken wanneer je hier overheen loopt.
Je kan krakend laminaat verhelpen met zoiets eenvoudigs als talkpoeder. Strooi wat van dat poeder over je laminaatvloer en het kruipt tussen de planken en in de kieren. Gevolg: weg gekraak. Het poeder zal het geluid immers dempen.
Als gevolg van een hoge luchtvochtigheid zal het laminaat uitzetten. Hierdoor komt het eerder tegen je muren of ondervloer aan, wat een krakend geluid veroorzaakt. Bovendien komen de laminaat planken strakker tegen elkaar aan gaan liggen waardoor ze tegen elkaar aan schuren en een krakend geluid kunnen veroorzaken.
PVC vloeren zijn geluiddempend
Het is zeer vervelend om een krakende vloer in uw huis of appartement te hebben. Op het moment dat u jarenlang elke keer een kraak hoort op het moment dat u over uw vloer loopt kan dat irritaties oproepen. Dit is ook zeer vervelend voor eventuele onder- of bovenburen.
Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.
Het laminaat komt omhoog door krapte aan beide kanten. Houd daarom bij elke muur een marge van minimaal 1 centimeter, zodat de vloer kan uitzetten. Een goede vloerenspecialist gebruikt uitzettingsvoegen en overgangsprofielen bij muren en kozijnen. Zo beperk je de kans dat het laminaat bol gaat staan.
Laminaat leggen op een houten vloer is in principe geen probleem. Wel is het zaak dat u de houten vloer die er al ligt op een aantal dingen controleert: Losliggende delen: deze moeten eerst vastgezet worden. Oneffenheden: deze moeten eerst afgevlakt worden.
Het 'werken' van het hout is namelijk de reden dat het kraakt. Het hout zet uit en krimpt, waardoor er soms ruimte gemaakt moet worden voor het materiaal. Dat is het moment dat het hout kraakt en dat je hoort. In bed kan dat zomaar ontstaan, maar ook op het moment dat je beweegt.
Een bestaande houten verdiepingsvloer kan onder de juiste omstandigheden vervangen worden door een betonvloer.
Door deze te lage druk komen in het gewrichtssmeer opgeloste gassen vrij. De vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat meer ruimte in het gewricht. Die ruimte wordt weer gevuld met gas en dat maakt een 'ploppend' geluid. Dit is het geluid dat je hoort wanneer je je vingers knakt.
Het krakende geluid wordt namelijk veroorzaakt door wrijving tussen houten onderdelen. Deze wrijving ontstaat omdat er ergens in de (onder)vloer ruimte is, waardoor de onderdelen kunnen bewegen. Deze beweging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer er iemand overheen loopt.
Als je balken niet hoog genoeg zijn, kan je ze verhogen én verstevigen door er balken haaks op te vijzen. Zo maak je T-balken, die een veel grotere weeerstand hebben tegen doorbuiging. Zorg dat je de bovenste balk om de 12 cm goed vastvijst in de opstaande balk, zodat het een samenwerkend geheel wordt.
Of ben je jouw eigen houten vloer zat en wil je er een nieuw mooie vloer op leggen? Een van de opties is een PVC vloer. Een PVC vloer leggen op houten ondervloer is goed mogelijk. Dit betekent dat je een prachtige PVC vloer kunt leggen bovenop je bestaande houten vloer.
Op een houten vloer zijn ondervloeren in tegelformaat een veilige keus. Voorbeelden hiervan zijn groene vloerplaten of een Redupax ondervloer. Is de houtenvloer vlak gemaakt met OSB platen, spaanplaat of underlayment platen dan zijn ondervloeren op rol ook geschikt.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
Vocht zorgt ervoor dat het laminaat uitzet, dus groter wordt. Het is zo weinig dat bij een enkele plank het niet is te zien, maar op een hele vloer kan het zomaar een ruime centimeter schelen. Laminaat reageert niet alleen op plassen water of ander vocht, maar ook op de onzichtbare luchtvochtigheid.
De remedie voor een bobbel in laminaat ligt voor de hand: geef vocht geen vrije baan. Stoot u per ongeluk een glas cola om of valt er een pan water op de grond? Maak het zo snel mogelijk droog. Dit doet u het best met een goed absorberende, droge dweil of doek.
PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat.
Het beste is om de pvc vloer minimaal 1 keer wekelijks te dweilen. Op deze manier verlengd de levensduur van de vloer aanmerkelijk en blijft deze natuurlijk altijd redelijk schoon en zuiver. Het grote voordeel van een pvc vloer is natuurlijk dat vuil eenvoudig te verwijderen.
Pvc vloeren zijn helaas niet allemaal veilig en kunnen schadelijke stoffen bevatten die echt schadelijk kunnen zijn, met name voor baby's en jonge kinderen want deze zijn extra gevoelig voor schadelijke stoffen. Het is belangrijk dat je let op keurmerken over o.a. luchtkwaliteit en veiligheid.