Even wat achtergrondinformatie: ruim 2 miljard mensen wereldwijd eten insecten, zoals sprinkhanen, krekels, rupsen, mieren en bijen. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. In Nederland worden ze sinds kort ook gekweekt.
Neem een snufje krekels tussen je vingers en zeg hoe klassevol het is om eetbare insecten te eten! Er is niets om mee te nemen, eetbare krekels kunnen zo gegeten worden. Zoals het gezegde gaat, alles is goed in krekels. Breng uw krekels ten slotte naar uw mond voor een knapperige en heerlijke ervaring.
Gevriesdroogde insecten moet je ook eerst verhitten. En verwijder ook de poten en vleugels van sprinkhanen, krekels, kevers en cicades: deze kunnen de darmen beschadigen, vast komen te zitten en zo voor verstopping zorgen.
Kakkerlak: Ja, u kunt kakkerlakken eten! Alleen niet degene die u vindt rond uw huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden.
Alle insecten die in Nederland als voeding worden verkocht – meestal sprinkhanen, meelwormen of kevers - zijn veilig om te eten, zolang je ze maar vooraf verhit. Eerst koken, frituren, wokken of blancheren is het advies, ook als de insecten gevriesdroogd zijn. "Het smaakt een beetje naar nootjes.
Krekel heeft een hartige, nootachtige smaak die ook vaak als umami omschreven wordt. Fris zure en diep zoete smaken combineren goed met de unieke smaak van krekel. Sprinkhanen hebben een licht vlezige hartigheid. Een verrijking van je smaakpalet!
Wil je een schorpioen op een stokje, een gefrituurde vogelspin of allerlei soorten insecten zoals kakkerlakken eten? Dat kan in Bangkok. In menig reisreportage wordt echter de indruk gewekt dat dit het gemiddelde streetfood in Bangkok is en dat je dit dus op iedere hoek van de straat aantreft.
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je een kakkerlak nooit mag doodtrappen. Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen. Dit is een fabel!
Kakkerlakken zorgen voor een vieze geur op de plekken waar ze te vinden zijn. Het ruikt enigszins alsof er iets in de buurt ligt wat bedorven is. Schade aan leer en boeken duidt ook op een mogelijk kakkerlakken probleem. Ze eten eigenlijk alles wat organisch is.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Rauwe wormen smaken heel romig
De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig.
Schorpioenen: Twee keuzes hier. Kleine schorpioentjes die levend op een stokje in het frietvet gedompeld worden of grote zwarte keizerschorpioenen. De kleintjes smaken naar krokante garnalen, terwijl de grote vooral naar schelp neigen. Weinig smaak, buiten de satékruiden dan.
De voedingsstoffen die insecten bevatten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees tegenkomt; en dat maakt dat ook de bereidingswijze op veel manieren overeenkomt. Zo kun je jouw portie meelwormen koken, bakken, wokken, roosteren of zelfs frituren.
Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van de omgeving. Als de temperatuur stijgt, dan tjirpen ze dus sneller en ze tjirpen langzamer als de temperatuur daalt.
Krekels zijn nachtdieren en staan vooral bekend om het hoge, schrille, tjirpende gezang van de mannetjes die vrouwtjes proberen aan te trekken. De zingende soorten hebben een goed gehoor: net onder het middelste gewricht van hun voorpoten bevinden zich tympanische organen, waarmee zij geluiden kunnen waarnemen.
De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
Kakkerlakken dragen vele bacteriën, schimmels en virussen met zich mee. Onderzoek heeft uitgewezen dan op een kakkerlak soms wel 40 ziekte verspreidende bacteriën meeliften waaronder Polio, E. coli, salmonella en shigella (dysentrie bacteri).
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
De eitjes van kakkerlakken zitten in eipakketjes. Een eipakket ziet eruit als een klein kokertje met ribbeltjes. Het is bruin tot zeer donkerbruin van kleur en dient om de eitjes tegen allerlei invloeden van buitenaf te beschermen.
kakkerlak (zn): صُرْصُور
Ze kunnen zeer hard lopen en kunnen snelheden van meer dan 5 km/u behalen. Hiermee zijn ze de op twee na snelste loper onder de insecten. Enkele soorten kunnen vliegen. Kakkerlakken zijn alleseters.
De aankoopprijs van een schorpioen bedraagt 17 tot 35 euro per dier, maar grotere en meer bijzondere exemplaren kosten natuurlijk veel meer. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Neem bijvoorbeeld de schorpioen. Dit dier zou zichzelf wanneer hij omringd wordt door vuur steken zodat hij sterft. Liever vergiftiging dan bewuste verbranding.
Schorpioenen steken alleen als ze worden aangevallen of in het nauw gebracht voelen. Een steek van een schorpioen kan erg veel pijn doen. Het gif kan een zwelling en koorts veroorzaken. Alleen in zeldzame gevallen is het gif van de gevaarlijkste soort dodelijk.