Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen. De werksters worden dus gezoogd door de larven.
Ze vallen de mens met z'n lekkere hapjes en drankjes doorgaans niet lastig. Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren. De laatste werksters zullen in de loop van oktober en november sterven.
Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels. Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg. Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie.
Een wespennest bespuiten
Insecticiden voor wespen en hoornaars kunnen in dit geval van pas komen. Je kunt het nest best bij zons' op- of ondergang bespuiten, wanneer de meeste hoornaars naar huis zijn teruggekeerd om de nacht door te brengen en minder actief en verspreid zijn.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Een hoornaar geeft namelijk minder gif af als een wesp. De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief. Deze roofvogel is gespecialiseerd in het vinden van bijen en wespennesten om ze vervolgens één voor één op te peuzelen.
Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen. Personen die allergisch reageren op bijen- of wespensteken zijn best extra alert.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen. Alleen de koningin die aan het eind van het seizoen werd geboren, overwintert om het volgende jaar een nieuw nest te maken. Zij komt rond eind april tevoorschijn uit haar winterslaap.
Men zegt wel dat een steek van een hoornaar een paard kan doden. Dit is een fabel.
Koel de steek met water of een ice pack. Gebruik bij huidirritatie een kalmerende zalf met bijvoorbeeld menthol, aloë vera of calendula. Raadpleeg je huisarts als je meer dan twintig keer bent gestoken, of als je bent gestoken in je mond of rond je keel, nek of ogen.
De steek is zeer pijnlijk. Men ziet lokale roodheid, een zwelling van enkele centimeters en een lichte verharding. Meestal gaat dit gepaard met jeuk. Deze reactie, veroorzaakt door vasoactieve amines en peptiden, verdwijnt meestal enkele uren na de steek.
De Europese hoornaar (Vespa crabro) lijkt erg op de Aziatische, maar is een bij wet beschermde soort. Sla hem dus niet dood!
Aziatische hoornaars bouwen hun nest in de toppen van bomen. Een nest is grijs tot zeer lichtbruin van kleur en er zitten golvende lagen op. Het wordt 50 tot 80 centimeter groot in doorsnede en is elliptisch van vorm. Een nest bevat tot ongeveer 1000 wespen, inclusief de larven.
Verschil Hoornaar en Horzel
Een daas en een hoornaar lijken namelijk enorm op de horzel. Wanneer je wordt gestoken of gebeten heb je nooit te maken met een horzel maar waarschijnlijk met een hoornaar. Een horzel is namelijk niet in staat om te bijten of te steken.
Het verdelgen van wespen door de brandweer is niet gratis. Voor deze interventie wordt een bedrag van 51,74 euro (exclusief BTW) aangerekend. Wil je dat de brandweer de verdelging dringend of tijdens het weekend uitvoert, dan kost het je 103,48 euro (exclusief BTW).
Het beestje is ongeveer twee keer zo groot als een gewone wesp. De hoornaar heeft roodbruine, zwarte en gele kleuren. Bovendien maakt het insect een hard, zoemend geluid en valt daardoor behoorlijk op.Is een hoornaar agressief?
Een nest bevat tot ongeveer 1000 wespen, inclusief de larven. Zij krijgen, net als larven van gewone hoornaars, insecten van de werksters tot ze zelf groot genoeg zijn om te jagen.
Een hoornaar vliegt tot 2 km ver van zijn nest. Maar in de meeste gevallen is de afstand tussen het nest en de bijenstand slechts enkele honderden meters. Een vliegrichting helpt iedereen dus goed vooruit.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Megascolia wesp, Megascolia maculata, is een van de grootste Europese 'wespen', en wordt daarom herhaaldelijk verward met de Aziatische hoornaar. Het insect is dicht behaard en heeft een glimmend zwart achterlijf. De kop is geel van boven, en op het achterlijf zitten vier haarloze gele vlekken.
Aangezien wespen een grote afkeer hebben van regen, vliegen ze meteen terug naar hun nest. De wesp zal door zijn natte vleugels moeilijkheden ervaren met vliegen en dus snel afdruipen. Wespen zijn in het algemeen niet gek op regen.