Zo ontstaan er mooie ronde pannenkoeken. Bak de baghrir op middelhoog vuur (mag ook iets lager zijn, maar niet hoger).Je ziet allemaal luchtbubbels verschijnen.Deze luchtbubbels klappen open waardoor er gaatjes ontstaan.
Soda of bakpoeder wordt in pannenkoeken geïntroduceerd voor losheid en zachtheid, het verschijnen van gaten. Het is ook belangrijk om het niet te overdrijven. In grote hoeveelheden maken ze pannenkoeken zwak, tortilla's onmogelijk om te keren of uit de pan te verwijderen.
De juiste temperatuur
De reden waarom de eerste pannenkoek mislukt, is eigenlijk heel logisch: wanneer je wilt beginnen te bakken, is je pannenkoekenpan meestal nog niet heet genoeg. En da's net heel belangrijk om het beslag niet aan de pan te laten plakken.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Pannenkoekenpannen van gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal zonder anti-aanbaklaag zijn ook prima keuzes. Rvs is het meest eenvoudig in schoonmaak, maar beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Zonder anti-aanbaklaag gebruik je wel meer boter tijdens het bakken, net als bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis.
1. Beste inductie pannenkoekenpan - DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan. Als je lekkere, mooie ronde platte pannenkoeken, flensjes of crepes wilt maken op een inductie kookplaat is de DeBuyer Mineral B Element pannenkoekenpan de pan die je moet hebben.
Pannenkoeken. Je pannenkoekenbeslag een uurtje laten rusten loont, want ze worden er gladder van en de belletjes verdwijnen. Bovendien wordt de pannenkoek ook dunner en steviger, doordat de gluten ontspannen.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
PANNENKOEKENBESLAG BEWAREN
Het beslag kan je één dag bewaren in de koelkast. Tip: bewaar het beslag in een shakebeker. Het voordeel hiervan is dat je het beslag voordat je het gaat bakken, nog even goed door elkaar kunt schudden zodat alles weer goed gemengd is.
Veel mensen doen het beslag al in de pan wanneer de koekenpan nog niet warm genoeg is. Hierdoor valt je pannenkoek vaak uit elkaar als je 'm wilt omdraaien. Neem daarom voldoende de tijd om de pan op te warmen voor je het beslag erin giet.
Bak in vloeibare margarine
Moet je je pannenkoeken bakken in boter, olie of margarine? In theorie kan het allemaal, maar toch is er verschil. Zo heeft roomboter een laag rookpunt en daarnaast verbrandt het snel, wat niet ideaal is als je veel pannenkoeken wil bakken.
Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten! Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten.
Pannenkoeken maken doe je zo:
Voeg een snuf zout toe en een scheut olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een beetje olie toe en bak de pannenkoeken in 2 minuten goudbruin.
Gebruik olie én boter om de pannenkoek in te bakken. De olie zorgt er namelijk voor dat de boter in de pan niet snel verbrand. Als je het beslag erin doet en de bovenkant een beetje droog begint te worden, doe dan ook hier een klein klontje boter op. Zo wordt de andere kant van de pannenkoek ook lekker bruin.
Je kan zowel het beslag als de gebakken pannenkoeken in de diepvries bewaren. Wanneer je pannenkoeken invriest, zorg er dan voor dat je stapeltje goed van de buitenlucht is afgesloten door het in te pakken in cellofaan. Beslag kan je even goed in een plastic potje met een goed afsluitbaar deksel invriezen.
Zorg ervoor dat de pannenkoeken na het bakken helemaal afgekoeld zijn, voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een (vershoud)bakje of in plasticfolie. De bewaarde pannenkoeken kun je koud eten (superlekker met bijvoorbeeld chocolade-hazelnootpasta) of voor het serveren opwarmen.
Maak uw beslag voor de pannenkoeken ruim van tevoren. Na een paar uur of zelfs een dag is het beslag beter gemengd en worden de pannenkoeken veel lekkerder. Een scheut bier erbij werkt ook geweldig.
Deeg op basis van boter moet na het kneden bijna altijd rusten in de koelkast, om de boter weer wat steviger te laten worden en de gluten in het deeg te 'ontspannen'. Daardoor wordt het eindresultaat lekker knapperig en kort van structuur.
Pannenkoeken kun je vier tot zes maanden in de vriezer bewaren. Uit de vriezer moet je de pannenkoeken wel dezelfde dag eten. Vers gebakken pannenkoeken kun je nog een dag in de koelkast bewaren. Daarna worden ze snel hard en droog.
Je kunt de Tefal pannenkoekpan tot 175°C in de oven gebruiken, ideaal voor als je het gerecht nog even wilt nagaren. De pan is geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen, ook inductie.
Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft. Voor gietijzeren pannen raden we vrijwel altijd Le Creuset aan.
Als je op zoek bent naar een grote gietijzeren koekenpan, dan is deze skillet van Petromax een goede keuze. Met een diameter van maar liefst 35 cm is het een flinke pan. Het handvat en de pan zelf zijn vervaardigd uit 1 stuk gietijzer, waardoor het een solide pan is die met 4,7 kg flink wat weegt.