Koffie bewaren in de koelkastHet is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Op een koele, donkere plaats bewaren
Omdat hitte en licht ook vermeden moeten worden, kies je een koele, donkere plek om je luchtdichte container met koffie te bewaren . Een voorraadkast of kast uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen, zoals ovens of fornuizen, zou voldoende moeten zijn.
Koffiebonen absorberen namelijk gemakkelijk andere aroma's en vochtigheid komt de bonen ook niet ten goede. Bewaar ze in plaats daarvan in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plek, weg van direct zonlicht. Door deze bewaartips te volgen, geniet je elke ochtend van echt verse koffie.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is dus ongeveer twee weken. Dit geldt zowel voor de houdbaarheid van koffiebonen als gemalen koffie. Daarna is het niet bedorven, het smaakt alleen anders.
Versheid is de sleutel tot goede koffie. Zoek naar bonen met een recente branddatum. Vers gebrande bonen behouden hun aroma en smaak veel beter dan bonen die al maandenlang in een magazijn hebben gelegen.
Zweten van de koffieboon
Als je koffiebonen extra donker brand gaan deze dus zichtbaar “zweten”. De oliën komen dan naar de oppervlakte van de boon en dit worden ook wel vetten genoemd. Als deze vette koffiebonen in de machine terecht komen is dat ongunstig voor de werking van de maalschijven en de rest van de machine.
Koffie bewaar je zoals gezegd het beste op een koele en donkere plek. De koelkast is echter geen goed idee. Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig.
Zwarte koffie: Vers gezette zwarte koffie kan tot 3-4 dagen in de koelkast bewaard worden . De beste smaak is echter meestal binnen de eerste 24 uur. Daarna kunt u wat smaakverlies verwachten.
Hoe meer tijd er tussen het brandproces van de koffiebonen en het zetten van de koffie zit, hoe meer eigenschappen en aroma's je verliest. Je kunt dus beter koffiebonen invriezen. Het liefste verse koffiebonen, omdat deze minder makkelijk aroma's afgeven.
Hoelang je koffiebonen kan bewaren hangt af hoe goed je het bewaart. De kwaliteit van de koffiebonen gaat namelijk vanaf 2 weken al achteruit. Als je correct de koffiebonen behandelt, is het advies deze binnen 8 weken te verbruiken.
Bij het winkelen voor koffie, heb je misschien een rond knopvormig apparaat opgemerkt dat zich dichter bij de bovenkant van de zak bevindt; kijk beter, een klein gaatje in het midden van de knop laat lucht ontsnappen. Die "knop" is een eenrichtingsklep: lucht kan uit de zak stromen, maar buitenlucht kan er niet in .
Bewaren op een koele en droge plaats
De houdbaarheid van koffie kan worden verlengd door een afgesloten container te gebruiken bij het bewaren op kamertemperatuur en in een droge omgeving. U kunt uw vriezer en keukenkastjes gebruiken, maar niet uw koelkast. Het buitensluiten van vocht is een zeer belangrijke stap bij het bewaren van koffie.
Het is misschien verleidelijk, maar koelkasten worden niet aanbevolen voor het bewaren van koffiebonen . Koffie is zacht en poreus en heeft de neiging om de smaken van andere sterk smakende voedingsmiddelen in de koelkast te absorberen, zoals uien of kaas. De koude temperatuur en vochtigheid in een koelkast zijn ook niet geschikt om koffie vers te houden.
In het algemeen kunnen ongeopende, goed bewaarde koffiebonen tot een jaar vers blijven. Zodra je de verpakking opent, is het aan te raden om de bonen binnen enkele weken te gebruiken. Gemalen koffie heeft een iets kortere levensduur; ongeopend kun je deze 3 tot 5 maanden bewaren.
Tot slot vraag je je misschien af of je koffiedik ook kunt hergebruiken om simpelweg opnieuw koffie te maken. In theorie gaat dat, maar in de praktijk wordt het toch afgeraden. Dat komt vooral omdat de kwaliteit van de smaak verloren gaat.
Opwarmen kan de melkbestanddelen in de koffie doenneerslaan en het resulterende effect zal niet aangenaam zijn voor je oog, laat staan voor je gehemelte. Het is ook belangrijk om te onthouden dat zuivelproducten koel moeten worden bewaard om de verspreiding van ongewenste microben te voorkomen.
Als je koffie is afgekoeld, is er geen of amper nog damp dat je neus kan bereiken.Ook melk op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat jouw koffie minder lekker proeft. Een combinatie van de twee zorgt ervoor dat jouw vergeten kopje koffie niet even lekker smaakt.
Zelfs als men kiest voor een luchtdichte verpakking, is de koffie nog steeds gevoelig voor temperatuurschommelingen en brengt daarom het risico van condensatie met zich mee, wat het aroma kan aantasten. Samenvattend, het bewaren van koffie in de koelkast is geen aanbevolen praktijk .
Bewaartips. De koelkast is niet de plek om koffie in welke vorm dan ook te bewaren, gemalen of hele bonen, zelfs niet in een luchtdichte verpakking. Het is niet koud genoeg om uw koffie vers te houden, en omdat koffie als een deodorant werkt, zal het alle aroma's in uw koelkast absorberen .
Toch kun je gemalen koffie ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
De beste manier om koffiebonen te bewaren is in een ondoorzichtige luchtdichte container die op kamertemperatuur (20 tot 25C of 68 tot 77F) wordt bewaard . Dit zal de hoeveelheid lucht, licht, vocht en warmte die uw bonen bereikt, verminderen.
Je kan hier beter geen koffie meer mee zetten als: De koffiebonen een tijdje bewaard zijn zonder een luchtdichte afsluiting;De bonen nat zijn geworden;De koffiebonen niet meer goed ruiken of zichtbare schimmels bevatten.