Bewaar koffie niet op een lichte plek. Licht versnelt net als vocht en warmte de afgifte van smaak aan de lucht. Licht kan namelijk het proces van smaakverlies versnellen.
Koffie moet je altijd op een koele, donkere plek te bewaren. De koelkast is echter geen goed idee. Het is namelijk belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Onze tips om gemalen koffie te bewaren zijn hetzelfde als die voor het bewaren van koffiebonen. Kies een luchtdichte verpakking en bewaar deze op een droge, donkere en niet te warme plek. Denk eraan: we raden niet aan om koffie te bewaren in de koelkast of vriezer, omdat vocht de smaak van je koffie aan kan tasten.
Houdbaarheid vacuümverpakte koffie
Hierdoor kunnen de gassen ontsnappen zonder dat er zuurstof bij de koffie kan komen. Gebrande koffie zal pas gevoelig zijn voor zuurstof en daardoor in smaak verminderen zodra het geen gassen meer loslaat. Ons advies is onze luchtdichtverpakte koffie maximaal 6 maanden te bewaren.
Veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum (THT) nog zeker twee maanden eetbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen zoals mayonaise en ketchup en broodbeleg zoals pindakaas en hagelslag. De houdbaarheid van koffie gaat verder: koffie kan tot jaren na de houdbaarheidsdatum genuttigd worden!
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Als er geen lucht bij kan komen, kunnen de geurstoffen niet ontsnappen. Met zuurstof reageren kan ook niet, waardoor de koffie-oliën niet ranzig worden. Daarom staat gemalen koffie vacuüm verpakt in de winkel. De kwaliteit gaat achteruit zodra je de verpakking opent.
Voor koffie is dat vaak 2 tot vijf dagen, voor espresso vaak 3 dagen tot een week. Dit is afhankelijk van hoe licht of donker de koffie gebrand is. Donker gebrande koffie ontwikkelt iets sneller dan licht gebrande koffie.
Koffie is een droog, verpakt voedsel en zoals de meeste droge goederen, is er geen vaste houdbaarheidsdatum om rekening mee te houden. Koffiebonen zijn een houdbaar droog product wanneer ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard.
Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen! Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie. De smaak is namelijk intenser. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want ze zijn immers net gemalen.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
De meeste fruitige smaken in koffie komen vanuit de arabica koffieplant. Dit is waarschijnlijk de reden waarom 100% arabica koffie zo populair is. Maar heel vaak is koffie ook niet 100% arabica, en is het een mix met robusta koffie.
Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien.
Bruine bonen bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en heb je een langere week- en kooktijd nodig.
De verpakkingen zijn zo ontworpen dat de koffie zo lang mogelijk zijn smaak behoudt. Verder blijft het voor filterkoffie en koffiepads belangrijk om de koffie te bewaren op een koele en donkere plek, met zo min mogelijk zuurstof en buiten de geur van ander etenswaar.
Koffie opwarmen? Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
Je hebt allerlei dure oplossingen voor het bewaren van koffiecups (in dit geval Nespresso). Maar dit is de goedkoopste en beste oplossing! Ga naar de bouwmarkt en haal kabelstrips / montageprofielen. Bevestig deze met dubbelzijdig tape op het keukenkastje, en voila!!!
Oploskoffie
De meningen verschillen over de smaak van deze koffie, maar je kunt het in ieder geval nog jaren achtereen bewaren. Als je oploskoffie op een droge, donkere plek bewaart is er niks aan de hand. De beste manier om het te bewaren is in een koffiebus. Koffiebonen kun je een stuk minder lang bewaren.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Koffieprut zorgt ervoor dat de grond zuurder wordt, wat sommige planten erg fijn vinden (bijvoorbeeld het Kaaps viooltje). Maar bij andere planten kan het zorgen voor gele bladeren. Je kunt koffieprut met filter en al dus beter op je composthoop gooien.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Je kunt koffiebonen het beste in de originele verpakking bewaren (mits het een ventiel heeft) of een opbergdoos met een ventiel. Het is belangrijk dat je de koffiebonen op een donkere plek bewaard; bijvoorbeeld in een keukenkastje.