Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
Koelkasten met een SN klimaatklasse zijn het meest geschikt voor in de schuur. De SN klimaatklasse houdt in dat de koelkast blijft werken in een omgeving van minimaal 10 graden Celsius.
Koel/vriescombinaties met DuoCooling blijven goed functioneren bij omgevingstemperaturen vanaf 0°C. Bij lage omgevingstemperaturen zal het koelgedeelte niet of nauwelijks hoeven te koelen. Het vriesdeel kan onafhankelijk werken en zal de ingestelde temperatuur keurig vasthouden.
Voor de koelkast is het niet goed om in een te koude omgeving te staan omdat het apparaat dan zijn werk niet goed meer kan doen. Een te koude schuur is op te lossen door te isoleren. Je voorkomt daarmee dat de temperatuur te laag wordt. De koelkast kan dan wel in de schuur staan.
Als je naar de klimaatklasse kijkt dan werkt een vriezer met klimaatklasse SN niet goed onder de +10 graden Celsius en vriezers met een andere klimaatklasse zelfs niet onder de +16 °C. Dat betekent dat de meeste vriezers dus niet geschikt zijn voor plaatsing in een onverwarmde schuur.
Een buitenkoelkast is een koelkast die bestand is tegen lagere omgevingstemperaturen, waardoor je hem bijvoorbeeld in een onverwarmde schuur of onder een overkapping kunt plaatsen.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.
Zeker tijdens warme dagen zal de koelkast hard werken om de temperatuur te verlagen. Hierbij wordt het koelelement zo koud, dat het condens in de koelkast tijdelijk kan aanvriezen. De koelkast bevriest dus tijdelijk.
Kan een koelkast in de regen? Nee, een koelkast kun je best niet in de regen plaatsen. Als er regen komt op je koelkast, dan kan deze namelijk gaan oxideren. Een koelkast buiten in de regen is dus een no-go.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.
No frost werkt met een ventilator. Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten.
Een koelkast of minikoelkast mag niet op een tapijt worden geplaatst. Hierdoor kan het apparaat oververhit raken en defect raken, wat resulteert in hogere elektriciteitsrekeningen en schade aan het tapijt.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Nee! Koelkasten en diepvriezers zijn ontworpen om perfect te functioneren in een omgevingstemperatuur die kan variëren afhankelijk van waar u woont, of de ruimte waarin u het apparaat zet. Deze informatie wordt verstrekt door de klimaatklasse.
10 graden Celsius of warmer
Een schuur of kelder waarin het nooit kouder is dan 10 graden Celsius, is vrijwel zeker geïsoleerd. Je kiest dan een koelkast met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
Klimaatklasse koelkast
Koelkasten zijn in klimaatklassen ingedeeld. De klimaatklassen geven aan bij welke minimum- en maximumtemperaturen van de omgeving, de koelkast volgens de fabrikant goed zou moeten blijven werken.
Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt.
Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen. Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.