Een tussen de struiken rondscharrelende flinke egel maakt bijna net zoveel geluid als een mens. Knorrend en snuivend zoekt hij zijn weg en wanneer hij iets eetbaars heeft gevonden wordt dat luid smakkend verorberd. Dit alles vindt 's nachts plaats.
Egels produceren vooral in de paartijd de meeste geluiden. Ze zijn in die tijd ook het meeste actief en maken dan een snuivend blazend tot snurkend geluid. Hiermee geven ze aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Dan blazen en puffen ze als een stoommachine.
Het voortplantingseizoen bij egels loopt van mei tot en met augustus. De paartijd is de periode waarin egels de meeste geluiden maken. Ze zijn dan voortdurend actief en maken ook in hun eentje allerlei geluiden, van snuivend blazend tot snurkend. Deze geluiden geven aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
De dag brengen egels door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. In de winter houden ze een winterslaap. In ons land is dat van eind oktober tot eind maart of begin april. Sommige egels slapen het hele stuk door, terwijl andere egels in december af en toe de winterslaap onderbreken.
De egel als spiritueel dier
Ze zijn zachtaardig en tegelijkertijd beschermend voor zichzelf. Mensen met dit totemdier weten hoe ze verdediging en beschermende barrières moeten bouwen die negativiteit ontmoedigen. Ze hebben ook nauwe banden met Moeder Aarde en houden van planten en tuinieren.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
Het beste antwoord. Ik heb er vaak verbaasd van gestaan hoe goed egels kunnen klimmen, dus via de trap is geen enkel probleem voor het beestje.
Een tussen de struiken rondscharrelende flinke egel maakt bijna net zoveel geluid als een mens. Knorrend en snuivend zoekt hij zijn weg en wanneer hij iets eetbaars heeft gevonden wordt dat luid smakkend verorberd. Dit alles vindt 's nachts plaats.
Zo weet je of je een egel in je tuin hebt
Dan heb je dikke kans dat daar 's nachts een egel rondscharrelt. Pootafdrukken, drolletjes en verschoven bladeren verraden hun aanwezigheid.
Egels kunnen zwemmen, maar tegen steile kanten kunnen zij niet op klimmen.
De egel staat luidruchtig in het leven. Meestal hoor je hem vooraleer je hem ziet. Hij smakt, snurkt, knort, blaast en snuift er lustig op los. Ook de liefde wordt schaamteloos luid bedreven, net als het verleidingsritueel.
Ook is gif in de tuin funest voor de egel. "Slakkengif is het grootste gevaar voor de egel in woonwijken", legt De Jong uit. "Slakkengif strooien is eigenlijk helemaal niet slim, want een egel kan meer slakken per nacht aan, dan het slakkengif."
De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels.
Kortweg: egels kunnen wel degelijk een kip doden, maar het is niet hun gebruikelijke prooi. In mijn voorbeeld waren ze gewoon een erg makkelijke prooi die voorhanden was terwijl hij opgesloten was en geen ander voedsel kon vinden.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
In de natuur wordt de egel ongeveer vier jaar oud.
Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap. Ze overwinteren in een nest gemaakt van bladeren, gras, mos en houtjes of tussen blokken hout in een schuurtje.
Je kan egels uit je tuin houden door te zorgen dat ze nergens je tuin in kunnen lopen. Een strookje gaas van 50 cm rondom is al voldoende, daar klimmen ze echt niet overheen.
Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
Hoe maak ik mijn tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor egels? Zorg voor een wild stukje tuin waar de egel meer voedsel en rust kan vinden en leg nestmateriaal op een plek om een nest te bouwen. Zet eten neer in de vorm van kattenvoer, hondenvoer, roerei etc. Egels houden van vochtig voedsel.
Je kunt een egel wel een schoteltje of een (ondiep) kommetje water geven. Maar let wel: een egel is een beschermd dier, dus officieel mag je hem niet verstoren of voeren. Is de egel écht in nood, neem dan contact op met een egelopvang.