Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt, dit heet ook wel afnavelen. Het stukje navelstreng dat aan de buik van je baby zit (het navelstompje) wordt dan afgeklemd, om bloeden te voorkomen. Dit wordt steeds vaker gedaan met een flexibele cordring.
Wil je dat de verloskundige een cordring gebruikt, maar heeft je baby snel na de geboorte medische hulp nodig? Dan is het mogelijk dat de navelstreng van je baby toch met een navelklem afgeklemd wordt. Dit gaat namelijk iets sneller, waardoor je kindje sneller de hulp kan krijgen die hij nodig heeft.
Knopen kunnen intra-uterien ontstaan wanneer de foetus zich door een lus in de navelstreng werkt of durante partu wanneer tijdens de ontwikkeling van het kind de navelstreng over de schouders wordt afgewikkeld.
Voor de gezondheid van het kindje is het dus van groot belang dat de navelstreng na de geboorte volledig uitklopt, zodat ze al haar waardevolle bloed meekrijgt.
Een knoop in de navelstreng komt ongeveer voor bij 1 op de 300 zwangerschappen.
De bloedstromen van beide zijden zijn gescheiden. Er is normaal gesproken dus geen contact tussen het bloed van moeder en kind. Aan de placenta (moederkoek) zit de navelstreng, die loopt naar de baby. De bloedcirculatie van de baby gaat via de navelstrengvaten naar de placenta en weer terug naar de baby.
Uit onderzoek blijkt dat het langer intact laten van de navelstreng gezondheidswinst oplevert voor de baby, vooral te zien in het ijzergehalte.Hierdoor is er een bewezen minder hoge kans op bloedarmoede.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind.
Als de baby net geboren is, is die navelstreng nog blauw met dikke vaten die om elkaar heen kronkelen. De hartslag klopt dan nog in de navelstreng, en die helemaal laten uitkloppen kost een paar minuten. Meestal rond de tien, maar 35 minuten kan ook.”
Er zijn meerdere redenen waarom vrouwen kiezen voor een lotusgeboorte. Zo zou het direct afknippen van de navelstreng na een bevalling traumatisch voor de baby kunnen zijn. Ook zou het kind op deze manier langer kunnen profiteren van de belangrijke voedingsstoffen uit de placenta.
Een navelklem is van hard plastic gemaakt en is ongeveer 5 cm lang en 1 cm breed. Dit blijft dus, totdat het navelstompje afvalt, tussen de huid van je baby en de luier/het rompertje zitten. Vaak dus wel de hele kraamweek.
De navelstreng loopt van de babybuik naar de placenta en voert via een ader zuurstof en voedingsstoffen naar de embryo. Ook gaan er via twee slagaders koolstofdioxide en andere afvalstoffen van de embryo terug naar de moeder. Een deel van die afvalstoffen komt via plas in de navelstreng terecht.
Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af. Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd.
Het ringetje is makkelijker schoon te houden dan een navelklem.De cordring is beter voor het milieu dan de navelklem. Natuurrubber is minder milieuvervuilend dat het plastic waar de navelklem van wordt gemaakt.
Een cordring (of navelring) is een piepklein rubberen ringetje dat om de navelstreng heen geschoven kan worden om deze zo af te dichten als hij doorgeknipt wordt. Er blijft slechts een klein ringetje achter om het navelstompje en heeft het zelfde gebruiksgemak als een plastic navelklem.
Wat is een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte? Hier wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.
Na de bevalling wordt meestal gekozen om de navelstreng direct door te knippen, meestal kan dit worden gedaan door de vader of partner. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen.
Na de geboorte zal je baby zelf gaan ademen. De navelstreng is niet meer nodig en wordt doorgeknipt. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Er blijft een klein stompje over bij je baby, dat er na ongeveer 10 dagen af valt.
Tijdens je zwangerschap is de navelstreng de verbinding tussen je baby en de placenta. De placenta neemt voedingsstoffen en zuurstof op uit jouw bloed en brengt die via de navelstreng naar je baby. Ook komen via de navelstreng hormonen en antistoffen bij je baby terecht.
Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken.
Een mutsje helpt met warm blijven, zeker in de kraamweek. Toch zijn er af en toe ouders die het mutsje vlak na de geboorte weigeren. De reden? Door het huid-op-huidcontact dat moeder en kind direct na de geboorte krijgen, zou het mutsje overbodig zijn.
Het ziet er misschien niet zo fris en fotogeniek uit, toch is het verstandig om je kind niet meteen helemaal schoon te maken na de bevalling. Het laagje vernix heeft na de bevalling een antibacteriële werking die goed is voor je baby.
Wat te doen met de placenta na bevalling? Als de placenta is losgekomen kun je ervoor kiezen om deze weg te gooien of achterlaten in het ziekenhuis voor wetenschappelijk onderzoek. Sommige vrouwen kiezen er juist voor om nog gebruik te maken van de placenta na de bevalling.
De navelstreng wordt na de geboorte van je baby afgebonden en doorgeknipt, dit heet ook wel afnavelen. Vroeger werd hiervoor een speciale veter gebruikt, daarna werd deze vervangen door een plastic navelklem van ongeveer 5 cm lang. Het doorknippen is vaak een klusje voor de partner van de moeder, een speciaal moment!
Het ringetje wordt om de navelstreng heen geschoven en klemt zo de navelstreng af. De cordring is een klein ringetje en wordt gezien als een kind- en huidvriendelijk alternatief ten opzichte van de navelklem. De cordring is lichter en kleiner, waardoor het prettiger op de buik van de baby voelt.