Baking soda voor een malse kipfiletJe zorgt ermee voor heerlijk fluffy pancakes en luchtige cakes, je maakt er aangekoekte pannen mee schoon maar je kunt het ook gebruiken om kipfilet heerlijk zacht te maken.
Baking soda kan net als zout voor bereiding op het vlees aangebracht worden. Door het poeder kunnen eiwitten minder goed aan elkaar binden, waardoor het vlees malser wordt. Dep het vlees voor het aanbrengen droog en laat het een half uur intrekken.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Baking soda is multifunctioneel. Het heeft een reinigende werking en is onder andere ontvettend, ontzurend en ontkalkend.
Gebruik één theelepel citroensap per twee gram baking soda. Bij de meeste recepten wordt één theelepel baking soda gebruikt, wat overeenkomt met een gewicht van twee gram. Wrijf een lapje vlees of een stukje kip in met een klein beetje baking soda. Laat het een 15 tot 30 minuten intrekken en spoel het daarna weer af.
Als je weinig tijd hebt en je kipfilets of ander dun gesneden vlees snel mals wilt maken, kies dan voor nat pekelen. Terwijl een oververzadigde zoutwaterpekel je stuk minder filet-achtig kan maken, versnelt een natte pekel met baking soda het malser maken en beperkt het de kans op oververzadiging .
Dé gouden tip. Wat ook kan helpen om je kip malser te maken, is om de stukken kip plat te slaan met een vleeshamer of een deegroller. Hiermee bewerk je de vezels in het vlees, wat uiteindelijk resulteert in malse kip.
Baking soda voor je darmen en bij brandend maagzuur.
Natriumbicarbonaat werkt bij verschillende maag-darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en maagzuur. Je darmen reageren namelijk vaak op een verstoring van de zuur base verhouding. Brandend maagzuur ontstaat onder andere bij een tekort of teveel aan maagzuur.
Baking soda heeft verschillende namen: baksoda, natriumbicarbonaat, bicarbonaat en zuiveringszout. Wanneer je een van deze benamingen tegen komt in een recept, het is allemaal dezelfde witte poeder. Baking soda is dus hetzelfde als bicarbonaat.
Behalve aluminium potten en pannen. Zuiveringszout en aluminium gaan niet goed samen. Het kan er zelfs door gaan roesten, dof worden of verkleuren. Dat is vooral het geval wanneer het spul in de pan trekt.
In de Chinese keuken worden eiwitten zoals rundvlees, varkensvlees of kip eerst gefluweeld voordat ze worden geroerbakt. Er zijn verschillende manieren om te fluweel, maar op het meest basale niveau houdt het in dat vlees wordt gemarineerd met ten minste één ingrediënt dat het alkalisch maakt . Dit is wat het vlees malser maakt, met name de goedkopere, taaiere stukken.
Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt.
De maïzena in de marinade vormt een beschermende barrière die sappen insluit en voorkomt dat het eiwit uitdroogt tijdens de kookprocessen met hoge hitte typisch in de Chinese keuken, zoals roerbakken of frituren.
Je kunt ervoor kiezen om baking soda in dezelfde hoeveelheid te vervangen door bakpoeder, maar het deeg zal hierdoor wel iets minder luchtig worden. Beter is dan om 3 keer zo veel bakpoeder te gebruiken als dat er voor baking soda wordt aangegeven. Zo vervang je 1 theelepel baking soda dus door 3 theelepels bakpoeder.
Baking soda veroorzaakt een chemische reactie met het vlees, waardoor de textuur verandert en het vlees minder taai wordt . Het werkt snel en zonder dat u een marinade hoeft te gebruiken.
Je hebt 1 theelepel baking soda per 12 ons biefstuk nodig. Laat het weken: Doe de biefstuk in de kom om onder te dompelen. Laat het 15 minuten op kamertemperatuur staan.
Natriumbicarbonaat kan zure afvalstoffen direct in het bloed neutraliseren, vastgezette zuren weer oplossen en alle overtollige zuren laten afvoeren.
Baksoda – of baking soda – heeft een sterkere werking dan bakpoeder en wordt gebruikt om gebak beter te doen rijzen. Als baksoda in aanraking komt met bepaalde zuren zoals azijn, cacao, citroensap of yoghurt, ontstaan er belletjes die het gebak luchtiger maken.
Het grote verschil tussen baking soda en soda is dat schoonmaaksoda veel agressiever en bindender is. Schoomaaksoda is wel twee keer zo bindend als baking soda. Vandaar dat dit middel absoluut niet geschikt is om mee te koken of bakken. Let dus goed op welke soda je waar voor gebruikt.
Bruine aanslag verwijderen
Spoel tot slot door en je wc-pot is weer schoon. Ook baking soda is een geschikt middel tegen bruine aanslag. Dit heb je vast al wel ergens in huis liggen. Giet een kopje baking soda in de toiletpot en laat het korte tijd inwerken (zo'n 15 tot 20 minuten).
Uit een grote systematische review met meta-analyse is met redelijke zekerheid gebleken dat suppletie met natriumbicarbonaat bij patiënten met CNS de systolische bloeddruk niet verhoogt en ook geen negatieve invloed heeft op de benodigde hoeveelheid antihypertensiva.
Is baking soda ook goed voor kalknagels? Ja, baking soda is een goed middeltje tegen schimmel nagel. Je kunt een pasta maken van baking soda met een minimale hoeveelheid water en dit direct op de kalknagel aanbrengen. Oma laat de pasta 10 tot 20 minuten op de aangetaste plek zitten, en spoelt het dan af met warm water.
De beste malsmaker is echter een gezouten yoghurtmarinade . Het zout heeft hetzelfde effect als in een gewone pekel, maar het melkzuur in de yoghurt maakt het vlees nog malser. Een marinade van 15 minuten met één kopje yoghurt en één theelepel zout zorgt voor de meest malse kipfilets die je maar kunt bedenken.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Door het marineren en vervolgens garen ontstaat er een glad laagje van eiwit en gegeleerde maïzena om het vlees. Die glibberigheid geeft in je mond de sensatie van sappigheid, zonder dat het vlees daadwerkelijk sappiger is. Er was dus een reden voor de geslotenheid van de Chinese koks over het werkzame element.