De plant blijft na de oogst staan wat de snelle groei bevordert. Bovendien zijn er geen pesticiden nodig om insecten en virussen te bestrijden. Tenslotte absorbeert bamboe meer koolstofdioxide, en produceert de plant 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere bomen. Dit heeft een positief effect op het klimaat.
Een van de grootste nadelen is dat het productieproces, dus het proces waarin van de bamboeplant een kledingstuk gemaakt wordt, niet erg milieuvriendelijk is. Net als viscose (dat gemaakt wordt van houtpulp) moet bamboe chemisch 'gesmolten' worden.
Op zich is bamboe een milieuvriendelijk materiaal. Doordat deze grassoort zo snel groeit, is het gemakkelijk er genoeg van te houden. Het heeft ook geen extra water of pesticiden nodig. Het groeit perfect in zonlicht - en dat is het enige ingrediënt dat ervoor nodig is.
Bamboe heeft dezelfde natuurlijke warme uitstraling als hardhout. Net als hardhout is bamboe verkrijgbaar is alle soorten en maten. Bovendien is bamboe stabieler dan hardhout, zeker als het thermisch gemodificeerd is. Hierdoor kunnen vlonderplanken en gevelbekleding met weinig tussenruimte gemonteerd worden.
Hardheid. Producten van bamboe zijn harder dan staal, in tegenstelling tot andere houten planken. Door de hoge hardheid, treksterkte en robuuste structuur zijn uit bamboe vervaardigde producten, zoals bestekbakken, duurzamer dan dezelfde producten als deze van hout gemaakt zouden zijn.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
"Bamboe scoort op vrijwel alle elementen van de productcyclus beter dan katoen. Het groeit natuurlijk, zonder kunstmest, pesticiden of extra besproeiing en levert per vierkante meter tien keer zoveel op als katoen. Omdat het een gras is, hoef je het alleen te kappen en niet opnieuw te planten.
Producten gemaakt van bamboe zijn anti-bacterieel. Het unieke aan bamboe is dat de plant zelf een antibacteriële stof aanmaakt, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn zoals pesticiden en kunstmest om bamboe te laten groeien.
De structuur van bamboe vezels zorgt ervoor dat de stof meer 'ademt' en warmte beter kan reguleren dan katoen, hennep, wol of synthetische stoffen.
Bamboeviscose is een semi-synthetische stof waarbij de grondstof bamboe is. Bamboeviscose is duurzamer dan katoen en andere conventionele textielsoorten. Dit zorgt dat de productie van bamboekleding een minder grote impact heeft op het milieu.
Net als katoen kan bamboe textiel nog iets krimpen. Voor alle modellen kleuren wasmiddel gebruiken, met name ook voor de 'tribal' en panter draagdoek. Let op: Bedrukte draagdoeken (tribal en panter) de eerste keer (en daarna af en toe) koud wassen zonder wasmiddel met een kopje natuurazijn in het wasverzachter bakje.
Bamboe in een blend met natuurlijke materialen is biologisch afbreekbaar.
Bamboe is 100% recyclebaar (biologisch afbreekbaar), een fantastisch alternatief voor onder andere het o zo vervuilende plastic. Daarbij is het ijzersterk en multifunctioneel, waardoor het een superlange levensduur heeft.
Uitstekend te recyclen
Op dat moment is het belangrijk te weten dat bamboe gemakkelijk te recyclen is, bijvoorbeeld om spaanplaat van te maken. Een andere optie is om de bamboe te verbranden in een biomassa centrale voor productie van groene elektriciteit.
Bamboe is ontzettend zacht voor de huid en hypoallergeen. Mensen met een gevoelige huid of met een allergie voor andere textiel, kunnen bamboe met een gerust hart dragen. Bamboe neemt zeer goed vocht op, zelfs meer dan katoen.
Vanwege de microgaatjes in de vezel ventileert bamboe heel goed. Het absorbeert vocht zelfs drie keer beter dan dat katoen dit doet! Daarom blijf je beduidend langer fris en droog dan normaal gesproken het geval is. Bamboe voert het vocht ook snel weer af.
De bamboe vezel is van nature een bacterie- en schimmelwerende vezel. Onaangename transpiratie luchtjes, die veroorzaakt worden door bacteriën, hebben hierdoor geen kans van overleven. Hierdoor blijft bamboe ondergoed langer fris en kan het zelfs meerdere malen (zonder te wassen) wordt gedragen.
In de zomer houdt bamboe kleding je koeler dan traditionele kleding, terwijl in de winter bamboe kleding je merkbaar warmer houdt (tot wel 3 graden warmer dan traditionele kleding). Daarom is het dan ok fijn om in de zomer een bamboe t-shirt of een bamboe jurk te dragen. Ook bamboe ondergoed draagt erg prettig.
Bamboe als grondstof voor textiel is duurzaam; bamboe groeit zeer snel, heeft weinig water nodig en al helemaal geen pesticiden. Bamboe lijkt een soort onuitputtelijke bron die zeer snel groeit en zichzelf ook telkens weer aanvult. Een heel mooi alternatief voor katoen.
Wij vergelijken bamboe graag voor u met onder andere een katoenen dekbed. Bamboe wint op bijna alle fronten van katoen. Bamboe heeft een mooie kwaliteit, is niet duur en is lichter en luchtiger dan katoen. Bovendien droogt bamboe ook veel sneller dan dat katoen dit doet.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Het is belangrijk dat je het bamboe niet afdekt. Bamboe hout is een natuurlijk materiaal, wat moet kunnen ademen. Zodra je het hebt afgedekt, vormt er condens en kan het vocht niet weg. Hierdoor komen er uiteindelijk schimmels op het bamboe hout en dat is vervelend.
De bamboe geeft jouw tuin een luxueuze, sfeervolle en exotische uitstraling. De Fargesia soorten groeien vaasvormig zijn volledig wintergroen en winterhard. De bamboe wordt uiteindelijk zo'n 80 tot 100 centimeter breed en ongeveer 3 meter hoog. Schrik daar niet van.