Het keukenpapier absorbeert het overtollige vocht.Daardoor voorkom je condens op de zak en de blaadjes.De luchtdichte zak blokkeert bovendien de luchtcirculatie. Zo worden de blaadjes minder snel slecht en blijven ze minstens een week lekker knapperig.
Zo werkt een rol toiletpapier in je koelkast:
Plaats een rol toiletpapier in de koelkast en dat neemt het overtollige vocht op. Het voorkomt schimmel - Hoe minder vocht er in de koelkast is, hoe kleiner het risico op schimmelgroei.
Bewaar restjes maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. Zo geef je bacteriën geen kans. Gebruik een bakje met deksel of huishoudfolie.
Groente bevat veel vocht en is daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast. Bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Vruchtgroenten als tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld op de fruitschaal. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plasticfolie.
Volgens het Voedingscentrum (en andere voedingsexperts) is de ideale temperatuur voor een koelkast 4°C. Bij die temperatuur wordt de groei van ziekmakende bacteriën en schimmels het meest geremd. Bij 4 °C vermenigvuldigt listeria zich bijvoorbeeld half zo snel als bij 7 °C.
Groenteladen regelen de luchtstroom en stellen zo levensmiddelen bloot aan verschillende vochtigheidsniveaus in uw koelkast. Zo creëert u een optimale bewaaromgeving voor uw verse producten en ingrediënten .
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Bewaar kant-en-klare voedingsmiddelen zoals gekookt vlees, taarten en zuivelproducten zoals kaas, boter, room en yoghurt in het bovenste gedeelte van de koelkast. Door voedsel af te dekken en te verpakken, voorkom je dat schadelijke bacteriën van rauw voedsel naar kant-en-klare voedingsmiddelen worden overgebracht. Het voorkomt ook dat voedsel uitdroogt en oud wordt .
De aanbevolen plek om rauw vlees in een koelkast te bewaren is de onderste plank . Idealiter moet het in een afgesloten container of plastic zak worden bewaard, zodat het geen van de andere ingrediënten in de koelkast besmet en ervoor zorgt dat al het voedsel veilig is om te eten.
Volgers van de trend beweren dat een rol toiletpapier vieze geuren in koelkasten absorbeert . Het zou op dezelfde manier moeten werken als de meeste mensen een open doos baking soda gebruiken voor koelkastgeuren. Het klinkt misschien als een of andere domme nieuwe TikTok-truc, maar het idee ontstond eigenlijk voor het eerst in 2015.
Als je wc papier niet in één keer doorspoelt, kan dit zich ophopen in de leidingen en uiteindelijk een verstopping veroorzaken. Het is belangrijk om matig gebruik van wc papier te bevorderen en ervoor te zorgen dat je niet te veel papier tegelijk doorspoelt.
Vocht in je koelkast kan leiden tot schimmel en een slechte geur, en het toiletpapier absorbeert overtollig vocht, samen met vieze geuren . Dit idee verscheen voor het eerst in 2015, maar het duikt nu op op Facebook en TikTok. Maar het is slechts een tijdelijke oplossing. Baking soda blijft de nummer één oplossing voor de meeste huishoudens.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Bevroren druppels aan de achterwand van de koelkast zijn normaal. Een dikkere laag ijs vormt door een defect koelsysteem of als de deur niet goed sluit.
Om ervoor te zorgen dat uw koelkast zijn werk doet, is het belangrijk dat de temperatuur ervan op 4 °C of lager blijft . De vriezer moet op -18 °C staan.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.
Wist je dat uien en knoflook tot een half jaar vers kunnen blijven? Beide moeten worden bewaard op een koele, donkere en droge plaats en ze kunnen ook goed samen worden bewaard. Vanwege de hoge luchtvochtigheid, waardoor de knollen snel zacht worden, is de koelkast niet geschikt om uien en knoflook in te bewaren.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.