Heb je de tegels strak tegen elkaar liggen, dan ontstaan scheurtjes. Heb je een voeg, dan wordt deze beschadiging voorkomen. Een andere reden is dat keramische tegels geen water opnemen. Door te voegen heeft water toch voldoende ruimte om weg te lopen.
Houd altijd rekening met een voeg van minimaal 3 mm en de minimale voegafstand van het product dat je gaat toepassen. Deze voegen kan je opvullen met een flexibele waterdoorlatende voeg op basis van polymeer.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Nee, de voegen hebben nog steeds een belangrijke functie, naast het simpel vullen van de ruimte tussen de tegels. Flexibele voegen vangen ook spanningen op die opstaan door de ondergrond of temperatuurwisselingen. Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit.
Keramische terrastegels gaan meer dan een leven lang mee wanneer deze goed gelegd worden. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en het productieproces is hierdoor niet erg schadelijk voor het milieu. Met keramiek kunnen we zelfs circulair bouwen omdat het materiaal volledig recyclebaar is.
Minimale voegbreedtes
De minimale voegbreedte is voor wandtegels twee millimeter en voor vloertegels drie millimeter. Dat geldt ook voor voegen tussen de tegel en een hoekprofiel.
Ook wel eens op verjaardagen gehoord dat als je tegels tegen elkaar aan plakt je niet hoeft te voegen? Onzin! Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels.
Een voeg vormt de overgang tussen twee gelijke of verschillende materialen. De naad tussen de twee materialen wordt de voeg genoemd en bestaat meestal uit een andere materiaal dan de materialen die doormiddel van de voeg aan elkaar verbonden worden.
Het belang van voegen
Er zijn namelijk nog meer redenen waarom het erg belangrijk is. Zo is de muur veel stabieler zodra deze gevoegd is én heeft deze een hogere weerstand. Daarnaast wordt het regenwater beter afgevoerd en blijven de stenen nooit lang vochtig. Zo voorkomt u dat de muur beschadigd.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
Het verschil tussen beton en keramiek. Keramiek is lichter dan beton, waardoor ze beter te tillen en te vervoeren zijn. Keramische tegels zijn ook makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt doordat keramiek veel dichter is, waardoor vuil niet binnen dringt.
Keramische tuintegels mogen bijvoorbeeld nooit getrild worden. Voldoen de tegels wel aan de eisen, dan is het hoe dan ook verstandig om een lichte trilplaat te gebruiken, met een rubberen mat. Metalen onderdelen, zoals bouten en schroeven, zouden namelijk de tegels kunnen beschadigen.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
Om de voegmortel op de tegels aan te brengen, schep je een deel voegmortel op de voegspaan. Smeer de mortel nu diagonaal op de tegels uit en vul de voegen volledig. Verwijder hierna het teveel aan voegmortel met een voegspaan vastgehouden in een meer verticale hellingshoek van 45°.
Algemeen beantwoorder. Wanneer de voegen behoorlijk diep zijn kunt u er met voegmiddel opnieuw overheen gaan, maak de wanden eerst licht vochtig met een plantenspuit. Het voegmiddel mag niet te dik aangemaakt zijn.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook 'zetten' en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.
BAGOUT VOEG
Dit is een platte voeg met diepe lijn in. In die lijn wordt een bolle of vierkante witte voeg opgezet. Veel voorkomende voeg in België.
Stappenplan voor het leggen van keramische tuintegels 3cm dik. STAP 1: Om te beginnen moet er een laag vulzand van 20 centimeter onder de tegels komen. STAP 2: Vervolgens dient u cement in de bovenlaag te harken. STAP 3: Reit het geheel goed af, zodat u de tegels erop kunt leggen.
Doorlopende of niet doorlopende voeg
Hierbij is de breedte van de voeg gelijk aan die van de wand en lopen de lijnen van wand en vloer in elkaar over. Echter het probleem is dat tegelmaten altijd millimeters van elkaar afwijken, dit betekent ook dat elke voeg verschilt.
Lichte tegels
Zilvergrijs voegmiddel in combinatie met beige tegels zorgt voor een subtiele benadrukking van het tegelwerk. Zo krijgt de ruimte een neutrale en ruime look. Ook bij witte tegels zijn zilvergrijze voegen een goede keuze, omdat witte voegen na verloop van tijd verkleuren.
Keramische tegels van 3 centimeter dik kun je op een stevig zandbed leggen. En dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele, dunnere keramische tuintegel. Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Grote kans dat je dan kiest voor het gebruiken van mooie stapelblokken!
Voegmortel Fijn Elastic is een gebruiksklare, drainerende en blijvend flexibele voegmortel voor het voegen van diverse soorten bestratingen die worden blootgesteld aan lichte belasting. De Voegmortel Fijn Elastic is bijzonder geschikt voor het voegen van keramische tegelvloeren.
Je kan de keramische tegels zowel in de mortel leggen, als lijmen.