Kelp bevat kleine hoeveelheden vitamines, meer dan 20 verschillende mineralen en is daarnaast rijk aan jodium. Het is dan ook een zeer geschikt als voedingsmiddel voor vegetariërs en veganisten, maar ook voor mensen die weinig tot geen (gejodeerd) brood eten of weinig zeevoedsel tot zich nemen.
Kelp is een steeds meer voorkomend ingrediënt in voedingssupplementen.Ook wordt het vaak gebruikt in gerechten, smoothies, shakes en sapjes. Kelp is een bruine zee-alg (familie van zeewier). Deze alg staat vooral bekend omdat het een natuurlijke bron van jodium is.
Veiligheid: Als je de juiste kelp koopt, dan zitten er nagenoeg geen toxische stoffen in. Alle andere natuurlijke bronnen van jodium, inclusief vele preparaten, bevatten soms een indrukwekkende hoeveelheid giftige stoffen die langzaam maar zeker opbouwen in je lever.
Dit kan je opmerken aan symptomen als: vermoeidheid, slaperigheid, kouwelijkheid, gewichtstoename, constipatie en een droge huid. Andere symptomen van een jodium tekort kunnen zijn: een verminderde vruchtbaarheid, en bij kinderen problemen met de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling en gehoorproblemen.
Wat doet Kelp voor je gezondheid? Jodium (ook in kelp) heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid: Jodium is goed voor het geheugen en de concentratie. Het activeert de natuurlijke energie in je lichaam en is belangrijk voor de huid.
De aanbevolen dagelijkse hoeveel Kelp poeder ligt tussen de 1 tot 2 gram per dag (1 theelepeltje is ongeveer 2 gram). Kelp poeder kun je uitstekend mengen met smoothies, salades, maar ook als smaakmaker uitstrooier over diverse wokgroente. Zoals gezegd is kelp zeer rijk aan jodium.
Het innemen van de jodiumtabletten heeft boven 40 jaar geen beschermend effect. Maar geeft wel beperkte risico's op allergie en schildklierfunctiestoornissen. Een uitzondering geldt voor zwangeren die ouder zijn dan 40 jaar.
Kelp is een belangrijke jodiumbron voor vegetariërs, mensen die weinig zeevoedsel eten of gejodeerd brood en gejodeerd zout gebruiken. Traditioneel wordt kelp ook gebruikt als hulpmiddel om af te vallen. Belangrijk is om op de hoogte zijn van het jodiumgehalte van kelp om een te hoge jodiuminname te voorkomen.
Jodium: zorgt voor gezonde haarzakjes. Niacine: verwijderd effect op bloed- en haarvaten. Verbeterd circulatie naar de hoofdhuid. Inositol: bewezen effect haaruitval tegen te gaan en bestaand haar sneller te laten groeien.
Zeewieren worden zowel vers als gedroogd verkocht. Veelgebruikte zeewieren zijn zeesla, nori, kelp/kombu, wakame, arame, zeespaghetti en dulse.
Kombu kelp is een bruin zeewier dat je gedroogd of als fijn poeder kunt kopen. Het bevat de grootste hoeveelheid jodium van alle zeewiersoorten. Zo kan 1 gram verse kelp maar liefst 75,5 microgram jodium leveren. Je hebt dus maar zeer weinig nodig om aan de dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram jodium te komen.
Kelp is een verzamelnaam voor een aantal zeewieren. Het is zeer rijk aan vrijwel alle mineralen en sporenelementen, vitamine C, B2, B3, E, choline en caroteen.
Kelp Met Cayenne Granules is "zoutig" en toch natriumarm dankzij de rijke aanvulling van kalium, magnesium en andere minerale zouten. Kelp-korrels zijn bijzonder rijk aan kalium, ijzer, jodium, vitamine B-6, riboflavine en voedingsvezels.
Tablet 65 mg: Te gebruiken na een kernramp waarbij radioactieve isotopen van jodium zijn vrijgekomen, ter preventie of beperking van de opname van radioactief jodium door de schildklier na inname of inademing van deze stof.
Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier.
Naast brood kun je jodium ook vinden in vis (zoals kabeljauw, makreel, tonijn, tong, zalm en haring), eieren, kaas, yoghurt en mosselen. Er zit zelfs een beetje jodium in andijvie en bananen. Maar de beste bron is zeewier!
Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen.Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen.
Gevolgen teveel aan jodium
Bij een normaal werkende schildklier kan je lichaam een teveel aan jodium goed verdragen, het levert dan ook geen direct gevaar op. Bij schildklierproblemen moet je wel goed opletten: je kunt dan extra gevoelig reageren op grote hoeveelheden jodium.
Wat gebeurt er als je jodiumtekort hebt? Jodium is een mineraal dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Een tekort kan er dan voor zorgen dat je schildklier te traag werkt. Er komen dan namelijk te weinig schildklierhormonen in je bloed, waardoor de stofwisseling in je lichaam steeds langzamer wordt.
Jodiumtabletten bieden alleen bescherming tegen radioactief jodium en niet tegen straling in het algemeen. Een jodiumtablet innemen biedt u dus geen preventieve bescherming. De Rijksoverheid heeft eerder jodiumtabletten uitgedeeld aan mensen die in de buurt van Nederlandse kerncentrales wonen.
Soja (met uitzondering van tamari, shoyu en tempé), mosterd, pinda's, ongeroosterde pijnboompitten, rauwe cassave, lijnzaad en rauwe koolsoorten bevatten zogenaamde goitrines die de schildklierfunctie kunnen belemmeren. Ze blokkeren de werking van de schildklier, omdat ze de opname van zink, jodium en selenium remmen.
Ons kelppoeder is een natuurlijke superfood gemaakt van zeewier. Kelp poeder is rijk aan vitaminen en mineralen. Het heeft een pittige smaak en is erg voedzaam, een echte powerfood dus.
Bij Holland & Barrett kun je kelp tabletten kopen met de aanbevolen dagdosering jodium.