Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Ontbossing. Tegen: de productie van palmolie zorgt voor ontbossing en voor uitstoot van broeikasgassen. Voor: de oliepalm groeit op plaatsen waar andere gewassen het niet redden en neemt daar CO2 op. Andere plantaardige oliën, zoals soja, hebben veel meer land nodig.
Wat is het voordeel van palmolie? Een groot voordeel van palmolie is dat de palmen heel veel olie opleveren. De opbrengst is per hectare 4 tot 10 keer hoger dan andere plantaardige oliën. Bovendien zijn voor de teelt weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.
Wat is het probleem met palmolie? Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, met alle gevolgen van dien: De lokale bevolking en bedreigde dieren zoals de orang-oetan verliezen hun leefgebied.
De beste manier om palmolie te vermijden is om de ingrediëntenlijst van producten te checken. Let wel: allerlei synoniemen worden ingezet om de slechte naam van palmolie te verdoezelen. Dat gaat van plantaardige olie tot palmoleïne tot palm stearine tot glyceryl.
Er ligt weer een nieuwe pot pindakaas in het schap: Smeris Pindakaas en die komt in twee smaken: 'lekker crunchy' en'beetje zoet'. De pindakaas is iets anders dan de varianten die je gewend bent, want hij bevat geen palmolie. Hij is te koop bij Albert Heijn.
Calvé Pindakaas bestaat uit 85% pinda's, 0.6% zout en 14.4% plantaardige olie en vet. Slechts een heel gering deel hiervan is palmolie. Daardoor blijft het gehalte verzadigd vet laag, minder dan 1 gram per boterham.
Gebruik regionale olie
In Europa kunnen we palmolie in veel gevallen vervangen door alternatieven uit onze eigen regio, zoals olijf-, zonnebloem- of raapzaadolie. Net als vroeger. Dan maken we weer koekjes naar (groot)moeders recept. Alternatieven kunnen we dichtbij huis op duurzame wijze produceren.
Palmolie is een plantaardige olie, afkomstig van het vruchtvlees van de palmvrucht. Een kleine hoeveelheid palmolie geeft Becel een smeerbare structuur. Becel gebruikt gecertificeerd duurzame palmolie.
Het advies is om zo min mogelijk verzadigd (hard) vet te eten, in welk product dan ook. Palmolie bevat meer verzadigde vetzuren dan de meeste plantaardige oliën en is daarom relatief minder gezond dan andere (met name vloeibare) plantaardige oliën.
Hoe worden kokos- en palmolie eigenlijk gemaakt? Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Bak het groen: de meest duurzame olie
Koolzaad- en zonnebloemolie bleken de laagste broeikasgasuitstoot te veroorzaken, gevolgd door soja-, palm- en pindaolie. Zonnebloemolie verbruikt het minste water, gevolgd door koolzaad-, palm-, soja- en pindaolie.
Palmolie is een belangrijke bron van vetten in onze voeding. De plantaardige olie zit verwerkt in margarines, ijs, soepen, chocolade en koekjes. Maar het wordt ook veelvuldig gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen. In ruim 60% van alle samengestelde producten die je in de supermarkt kunt vinden, zit palmolie.
Zulke gedeeltelijk verharde vetten worden transvetten genoemd, en ze zijn nog een stuk ongezonder dan verzadigde vetten. In tegenstelling tot die verzadigde vetten wordt er dan ook geadviseerd om het eten van transvetten echt tot een minimum te beperken. Geharde palmvetten wil je dus sowieso vermijden!
Palmolie is een plantaardige olie die verbouwd en verwerkt wordt zonder gebruik van dieren of dierlijke producten. In die zin is het een veganistisch product. In ruime zin heeft de ontbossing door de uitbreiding van palmolieplantages tot gevolg dat veel dieren sterven en hun leefgebied slinkt.
Maleisië is de grootste exporteur van palmolie, op de voet gevolgd door Indonesië. De twee landen leveren samen ca. 85% van de wereldproductie. Andere producenten zijn Thailand, Nigeria en Colombia.
Of die palmolie zorgt voor harde boter, weten de fabrikanten, aldus de boer. Maar ja, die houden hun geheimen geheim. Dus reist Ersin Kiris naar een expert op het gebied van diervoeding, Jan Speerstra. Die geeft 'dieetadvies' en ja, met dat palmvet is de fabrikant blij omdat die er goede boter van kan maken.
The flower farm is een margarine met een missie. We willen heel graag dat er iets minder palmolie wordt geproduceerd. Daarom maken wij 3/4 margarine waarbij we de palmolie vervangen door een bijzonder alternatief: shea. Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom.
Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil. Vooral in Duitsland wordt koolzaadolie veel in de keuken gebruikt. Vanuit daar is het komen overwaaien naar ons. In de voedingsmiddelenindustrie wordt de olie als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.
Palmolie is een plantaardige olie die structuur geeft aan veel producten. Het zorgt er ook voor dat chocola niet smelt. Palmolie wordt gemaakt van het vruchtvlees dat komt uit de palmvrucht. Het zit niet alleen in ons voedsel, maar ook in verzorgingsproducten zoals shampoo, tandpasta maar ook in wasmiddel.
“shea boter biedt geen oplossing voor de degradatie/conversie van intact regenwoud” Een search op internet leidt tot een opmerkelijke conclusie. Jaarlijks produceert een shea plantage ruim 30 kg boter per hectare, en uitweiden over de biodiversiteit in shea plantages is boter aan de galg gesmeerd.
Wanneer de palmvrucht rijp is, wordt hij geoogst en binnen 24 uur gestoomd en geperst. Op deze manier komt er palmolie vrij. Door een zuiveringsproces ontstaat er uiteindelijk eetbare olie, dat in allerlei producten kan worden verwerkt. Palmolie zit in ontzettend veel van onze huishoudelijke producten: in circa 40%.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.