Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen. Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie);
Iedereen is overdag wel eens moe of dommelt op een rustig moment wel eens in slaap. Echter, sommige mensen vallen in slaap op willekeurige momenten, zonder dat ze dat tegen kunnen gaan. Zij kampen dagelijks met een onbedwingbare slaperigheid overdag, ook wel hypersomnie genoemd.
De meest voorkomende oorzaak van te veel slapen is een belabberde kwaliteit van de slaap. Reden hiervoor kunnen te maken hebben met alcoholgebruik. Je slaapt wel heel vlot in, maar door de alcohol bereik je niet de diepe slaapfase waardoor het doorslapen meestal niet lukt. Hierdoor rust je ook niet goed uit.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Slaapproblemen verhogen het risico op depressie en angststoornissen en kunnen bijdragen aan een slechter beloop van deze stoornissen, blijk uit Nederlands onderzoek. Slaap is één van de factoren die een sterke invloed kan hebben op depressie en angststoornissen.
Nu is het zo dat meer slaap niet altijd beter is.
Van teveel slaap wordt je juist weer slaperig en kun je de hele dag een mistig gevoel overhouden.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
Het wakker blijven is niet altijd gewenst: soms komt het voort uit drukke werkzaamheden of stress. In andere gevallen kan hypersomnolentie door slaap-waakstoornissen komen, zoals narcolepsie, idiopathische hypersomnie of slaapapneu. Mensen met idiopathische hypersomnolentie zijn overdag erg slaperig en vermoeid.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Over het chronisch vermoeidheidssyndroom is veel gezegd en geschreven. Volgens de officiële omschrijving gaat het om onverklaarde vermoeidheid en malaise. Vaak gaat dit gepaard met geheugen- en concentratieproblemen en lichamelijke klachten, zoals keelpijn, spierpijn en hoofdpijn.
Hypersomnie. Als je hypersomnie hebt, dan kun je overdag moeilijk wakker blijven. Je slaapt 's nachts en overdag erg veel, maar blijft toch slaperig.
De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
Hart- en vaatzieken. Eén van de punten die gelinkt zijn aan te lang slapen zijn hart- en vaatziekten. Volgens onderzoek van de Universiteit van Cambridge, onder 10.000 mensen, zou de kans op een beroerte met 46% toenemen bij mensen die meer dan 8 uurtjes per nacht maken.
Het veel en langdurige stilzitten of liggen kan onder meer leiden tot vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen en hoge bloeddruk. Veel ouderen zijn zich volgens de hoogleraar niet bewust van de gevaren van het zogeheten 'sedentair gedrag'.
Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid de nummer één reden is waarom mensen niet (genoeg) sporten en bewegen (2). Ironisch genoeg wordt de oplossing voor vermoeidheid vaak gevonden in meer beweging (3, 4). Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Veel depressieve mensen melden zich in eerste instantie bij de huisarts met onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, problemen met de ontlasting, slaapproblemen, verandering van eetlust of een verminderd libido.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Deze receptoren verhinderen het vrijkomen van melatonine, het hormoon wat ons slaperig maakt. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat je jezelf verhindert om in de juist zo kwalitatieve diepe slaap te vallen. Zelfs wanneer je ogen dicht zitten tijdens het slapen vangen de lichtreceptoren het licht van de televisie op.
Ook is het mogelijk om geluiden te horen. Dergelijke hallucinaties zijn vaak kort, maar kunnen als minutenlang aanvoelen. Soms gaan deze fantoombeelden samen met slaapverlamming, waardoor je je niet meer kunt bewegen en vaak angstig wordt. Dit soort hallucinaties zijn niet hetzelfde als dromen.
Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.