Het houden van een clownvis is buiten de impact op het milieu en de populaties van het oranje visje ook nog eens heel duur en kost veel energie. Je hebt zoutwater nodig om het visje gezond te houden en een groot aquarium nodig zodat de vis voldoende ruimte heeft om te overleven.
Het is een populaire gestroomlijnde vis, één van de bekendste tropischevissen in het zoetwateraquarium. De wildvorm van de Botia is te vinden in Indonesië (met name Sumatra en Borneo). Ze leven in de grote rivieren en in de regentijd zwemmen de Clownbotia naar ondergelopen gebieden om te paren.
Leefomgeving. Anemoonvissen komen voor in de Rode Zee, de Indische en de Stille Oceaan, en zijn dus tropische zoutwatervissen. In het wild leven ze in groep met slechts één vrouwtje. De vissen zijn alleseters en eten onverteerd voedsel uit de anemoon en plankton.
Deze visjes komen van nature voor in de tropische gebieden van de Indische en Stille Oceaan, en alle zeeën daartussenin.
Gewoon je bak laten draaien met alle pompen, ze vinden uiteindelijk zelf wel een plekje wat hun aanstaat om te slapen.
Deze visjes kun je inderdaad prima met meer dan 2 exemplaren houden.
Ze is twee keer zo duur als Nemo (een Dory kost tussen de 40 en 100 euro) en heeft een veel groter aquarium nodig (van zo'n 1,5 meter). Bovendien is Dory – héél anders dan in de film – veel stressgevoeliger dan Nemo.
Het houden van een clownvis is buiten de impact op het milieu en de populaties van het oranje visje ook nog eens heel duur en kost veel energie. Je hebt zoutwater nodig om het visje gezond te houden en een groot aquarium nodig zodat de vis voldoende ruimte heeft om te overleven.
Prijs. Een Picasso doktersvis kost tussen 50 en 80 euro.
Enkele winterharde soorten kunnen leven tot en meer dan 10 jaar, bijvoorbeeld de clownvis en paling.
Daarnaast beschermt de vis de anemoon ook tegen zijn natuurlijke vijanden, zoals vlindervissen, door ze te verjagen als ze te dichtbij komen. Soms wordt ook gezegd dat de anemoonvis andere vissen de anemoon in lokt zodat deze gevangen worden door de anemoon.
Alle Clownvissen komen ter wereld met actieve mannelijke en inactieve vrouwelijke geslachtsorganen. Zodra het vrouwtje overlijdt, ondergaat het dominante mannetje een geslachtsverandering en wordt het een vrouwtje.
Goudvissen zijn groepsdieren, hou ze altijd met drie of meer. Omdat het koudwatervissen zijn, kan je ze niet combineren met warmwatervissen zoals de meeste aquariumvissen. In een vijver kunnen ze eventueel samen gehouden worden met andere koudwatervissen zoals windes en goudelrits.
Ze heten niet voor niets anemoonvissen en hebben zeker anemonen in het water nodig. Ze voelen zich het meest op hun gemak als er al een anemoon aanwezig is en je kunt ze voeren met pellets en droogvoer, maar ook met artemia en mysis, dit zijn kleine pekelkfreeftjes en aasgarnalen.
Een goudvis kopen kun je in elk willekeurig tuincentrum of dierenwinkel. Overal kun je een goudvis kopen. Meestal worden de goudvissen uit grote kwekerijen in China naar Nederland gehaald. Vaak doorgekweekte inteelt vissen die door medicijnen in het leven worden gehouden.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Anders dan in een zoetwateraquarium vindt u in zeeën naast vissen en kreeften nog talrijke andere diersoorten. Hydroïdpoliepen, sponzen, harde en zachte koralen, anemonen, slakken, naaktslakken en mosselen, inktvissen, platwormen, buiswormen, zeesterren, slangensterren, zee-egels, zeekomkommers en zakpijpen.
Goudzeelt, de doktersvis. De goudzeelt (Tinca tinca auratus) is een kweekvorm van de oorspronkelijk uit Europa afkomstige zeelt. Hij wordt ook wel de doktersvis genoemd, omdat er wordt beweerd dat deze vis ervoor zorgt dat andere vissen niet ziek worden.
Met name de schildpadden uit Finding Nemo (ook wel bekend als Crush en Squirt), maar ook de hamerhaaien (Anchor) en de makreelhaaien (Bruce en Chum) en de adelaarsrog (meester Ray) hebben het moeilijk. Maar ook de zeepaardjes worden ernstig bedreigd.
Doktersvissen hebben zeker groenvoer nodig. Ik voer ze hier minstens één keer per dag met groenvoer, meestal meerdere malen per dag een beetje. maar een extra lekkernij in de vorm van bijv diepvries of levend dierlijk voer kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat de hoofdvoeding uit groenvoer bestaat.
Het vrouwtje van de anemoon vissen legt in goede gezondheid ongeveer iedere 3 weken een legsel eitjes.
De papegaaivis is een van de weinige vissen die vooral koraal eet.
De meest geschikte anemonen om een relatie met anemoonvissen aan te gaan zijn de geslachten Heteractis (vroeger Radianthus), Anthopsis en Stoichactis. Koop nooit anemonen uit de Caraibische zee want daar leven geen anemoonvissen. Dus zullen deze anemonen heel waarschijnlijk geen anemoonvissen tolereren.