Controleer steeds of het zilver of aluminium kookgerei vaatwassergeschikt is alvorens het te reinigen in de vaatwasser. Aluminium en zilveren voorwerpen kunnen zwart worden door een reactie op lucht, zwavel en water.
Producten uit aluminium, koper of tin kunnen verkleuren in de vaatwasser. Was ze dus liever met de hand af.
Aluminiumfolie. Neem een stukje aluminiumfolie en verfrommel het tot een propje. Dat propje aluminiumfolie leg je bovenaan in het bestekbakje van je vaatwasser. Je glazen en bestek zullen er weer glanzend uitkomen!
Aluminium hoort ook niet thuis in de vaatwasser. Aluminium is namelijk zeer reactief. Om dit aan te pakken, anodiseren fabrikanten het vaak, wat betekent dat ze het coaten in een beschermende olielaag die niet reageert met andere stoffen.
Sommige mensen beweren dat je kookpannen gewoon in de vaatwasser kunt zetten. Dat kan inderdaad, maar op den duur gaan ze slijten. Het agressieve schoonmaakmiddel in vaatwastabletten in combinatie met heet water zorgen ervoor dat het materiaal van de pannen uitdroogt en mat wordt.
In principe kan je bestek op basis van RVS schoonmaken in de vaatwasmachine. Ook vaatwastabletten mogen in principe geen probleem vormen, tenzij het gaat om roestvrij chroomstaal (18-0). Ga daarom steeds na om welk type RVS het gaat. Bij hoogwaardig RVS (18-8 of 18-10) stelt er zich immers geen probleem.
“Je zou de losse aluminiumwikkeltjes van chocoladen eitjes of koekjes nog bij het PMD kunnen steken, dat mag. Maar die velletjes worden uit de rest van het PMD-afval geblazen en verbrand. Het aluminiumpapier is namelijk zo dun dat het onmogelijk gerecycleerd kan worden.
Blik en ander metaal is heel goed te recyclen. In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris zit vanaf 1 april 2023 statiegeld.
Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het!
Eigenschappen. Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
Neem het bestek na de wasbeurt uit de vaatwasmachine, zodat het niet in een vochtige atmosfeer achterblijft, waar het kan corroderen/roesten. Plaats geen zilver en roestvast staal in dezelfde mand omdat dit vlekken en roestplekken kan veroorzaken.
Aluminium is in vergelijking met staal duur materiaal. Dit komt omdat de productie van aluminium uit bauxiet veel energie kost. Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Het lassen van aluminium vraagt meer vaardigheden van de lasser dan het lassen van staal.
Wat gebeurt er als je te veel aluminium binnenkrijgt? Mocht je te veel aluminium binnenkrijgen, dan kan het zenuwstelsel en de botten worden aangetast. In het verleden is er ook een link gelegd tussen de blootstelling aan aluminium en borstkanker en de ziekte van Alzheimer.
Dat is om ze tegen (zon)licht en temperatuurwisselingen te beschermen. Worden ze niet verpakt, dan oxideert de chocolade, wat ten koste gaat van de smaak. Vooral bij witte chocola is dat het geval. Aluminiumfolie is heel dun, maar sluit toch goed af en is daarom ideaal.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Volgens hem zijn die bewaareigenschappen de hoofdreden waarom paaseitjes vandaag nog altijd verpakt worden in aluminiumfolie. “De verpakking beschermt de chocolade met name goed tegen zonlicht.Zonder verpakking oxideert de chocolade.Het vet in de chocolade, de cacaoboter dus, verandert dan van structuur."
Azijn, heeft geen schuurkorrel en zal door de zuurgraad op lange termijn het aluminium alleen maar sneller doffer laten worden. WD40 is voor veel dingen goed, maar niet voor het poetsen van aluminium. Men zegt wel eens ik bescherm alles met WD40 en krasjes verdwijnen.
Is koken in aluminium pannen slecht voor de gezondheid? Uit studies is gebleken dat de inname van aluminium een verhoogde kans kan geven op ziektes zoals Alzheimer en dementie. Door te koken met een aluminium pan, komen er namelijk kleine deeltjes aluminium vrij. Iets wat je liever niet in je lichaam wilt hebben.
Oxidatie of achtergebleven voedselresten in een pan kunnen moeilijk te verwijderen zijn met water en zeep. Breng een laag water aan de kook en haal de pan van het fornuis.Gebruik een spatel om de aanslag te verwijderen.
Je krijgt strepen als je met een keukendoekje schoonmaakt. Gebruik een goede vezeldoek met water (geen schoonmaakmiddel) en daarna een droge vezeldoek. Door na te drogen voorkom je strepen. Voor wat extra glans kun je een theelepel olijfolie gebruiken!