Een van de meest voorkomende oorzaken van scheerbultjes en een jeukende huid is het gebruik van een oud of bot scheermesje. Zorg dus voor een schoon en scherp scheermes. Een andere veelgemaakte 'fout' is het scheren van de huid in de verkeerde richting. Scheer altijd met de richting van de haargroei mee.
De haartjes die in een scheermes zitten kunnen namelijk langs de huid schuren en irritaties veroorzaken. Zo ontstaan de jeuk en scheerbultjes bikinilijn na het scheren- en dat willen we niet.
Adviezen over verzorging van de huid
Was de schaamstreek met lauw water; vermijd het gebruik van zeep, badolie, badzout of badschuim. Gebruik bij voorkeur geen washandje. Als dat toch nodig is, wrijf dan niet te hard. Vermijd krabben.
Razor burn of scheerbrand is een tijdelijke irritante huidirritatie die wordt veroorzaakt door het scheren. De meest voorkomende symptomen zijn een branderig of schraal gevoel na het scheren en een rode licht geschaafde huid. Deze irritaties kunnen soms één of twee dagen lang na het scheren aanhouden.
Jeuk na het ontharen ontstaat doordat je huid is beschadigd of geïrriteerd tijdens het scheren. Dit kan veroorzaakt worden door een droge of gevoelige huid, maar ook door een oud of bot scheermes, slechte hygiëne, te snel scheren, tegen de groeirichting in scheren, of het gebruik van ongeschikte producten.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
Als je veel krabt, kan je huid wel rood worden. Gaat de huid open door het krabben, dan kan het gaan ontsteken. Als je schaamluis hebt zie je misschien kleine roodbruine vlekjes op je huid of in je ondergoed. Dit zijn poepjes van de schaamluis.
Zorg dat je je schaamhaar bijknipt met een schaar als het lang is (dat voorkomt dat je mesje of trimmer verstopt raakt). Ook niet onbelangrijk: was je handen. Scheren onder de douche is sowieso aan te raden. Het warme water maakt de huid en haren soepel, en bovendien is het hygiënisch.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Nat scheren is de perfecte methode als je veel haast hebt omdat het relatief vlug gaat. Gemiddeld komen de haren na 1 tot 2 dagen al terug, dit is sneller dan na bijvoorbeeld waxen/harsen. Toch biedt scheren een aantal grote voordelen: je kan het zelf doen én het is pijnloos en goedkoop.
De enige manier om stoppels te verwijderen is de gehele haar te verwijderen door bijvoorbeeld epileren of waxen. Als je de hele haar verwijdert, groeit de haar na verloop van tijd weer terug met een punt en niet met een stoppel. Die ontstaan vervolgens wel weer als je gaat scheren.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
Uw schaamhaar scheren geeft een natuurlijk schoon en fris gevoel en esthetisch oogt het vaak mooi. Het schaamhaar heeft wel een natuurlijke functie. Door het scheren verhoogt u de kans op ontstoken haarzakjes of een ontstoken huid met rode bultjes.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Conclusie. Het grootste verschil tussen de scheerapparaten van Braun en Philips is het scheersysteem en de scheertechniek. Braun heeft een bladsysteem en beweeg je van boven naar beneden. Philips heeft een kopsysteem met ronddraaiende mesjes die je in kleine cirkels over je gezicht beweegt.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Je hebt tegen de haarrichting in geschoren.
Dit komt omdat de haartjes, doordat ze zo kort zijn afgesneden, in de huid prikken. Daarnaast belast je de huid zwaarder dan normaal, wat de (gevoelige) huid kan beschadigen. Deze methode kan ook sneller ingegroeide haren veroorzaken. En dat moeten we niet hebben.
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.