Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar. Baby's zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hier in kunnen zitten.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent. Koud gerookte zalm op een stuk roggebrood.
Alle verse zeevis is geschikt voor baby's. Vis bevat bepaalde vetzuren die heel belangrijk zijn voor de groei van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen. Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten. Varieer in de verse vis tussen vette, halfvette en magere vis en ook binnen de groepen.
Rauwe vlees- en visproducten.
In rauwe dierlijke producten zoals filet americain en ossenworst kunnen bacteriën zitten waar je baby erg ziek van kan worden. Dit geldt ook voor rauwe eieren, gerookte of rauwe vis en zuivelproducten die van rauwe melk gemaakt zijn, zoals boerenkaas.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
En zorg ervoor dat je deze helemaal gaar, bakt, stoomt of kookt. Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar. Baby's zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hier in kunnen zitten.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Niet geschikt voor baby's zijn maatjesharing, ansjovis, gerookte vis, schaal- en schelpdieren (garnalen, oesters, mosselen, enz.). Omwille van mogelijke contaminatie met methylkwik beperk je het gebruik van verse tonijn voor je baby tot max. 1 keer per week. Kies gefileerde vis.
Gerookte of rauwe zalm, en dan vooral de voorverpakte supermarktvariant, kan de Listeria bacterie bevatten. Omdat deze variant lang bewaard kan worden is de kans groter dat de Listeria bacterie zich vermenigvuldigt tot schadelijke hoeveelheden.
Zalm wordt vooral gerookt geconsumeer. Het is erg populair en kan veelzijdig toegepast worden in gerechten. Niet alleen zalm, maar ook makreel en paling worden vaak gerookt. De vis wordt voor conserving gezouten en gerookte vis bevat daarom relatief veel zout.
Gerookte zalm kan slechte bacteriën bevatten
Heb je een verslechterd immuunsysteem, ben je zwanger of ben je al wat ouder, dan kan dit zeker schadelijk zijn. Omdat gezonde mensen vaak niet ziek kunnen worden van het eten van gerookte zalm, staat de vissoort niet op de zwarte lijst en mag je het vaak gewoon eten.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Wat welke vis mag je baby vanaf 10 maanden? Nu mag je ook met vette vis beginnen: zalm, paling, makreel, tonijn.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Er is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PCB's in wilde zalm en gekweekte zalm. In de meeste studies is gevonden dat gekweekte zalm hogere waarden van PCB's, organische pesticiden, dioxines en andere giftige stoffen bevat dan wilde zalm.
De winnaar
De gerookte zalm van Boni kwam als overwinnaar uit de bus. Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde.
Gekweekte zalm blijkt minder gezond dan de variant die in het wild gevangen wordt. Voorbeelden van gezonde wilde zalm, zijn de sockeye-zalm, de chinookzalm (koningszalm) en de Pacifische cohozalm.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.