Nikkelallergie. Het komt zelfs voor dat mensen jarenlang oorbellen dragen en opeens last krijgen van een allergische reactie. Je huid reageert op de aanraking met het product dat nikkel bevat en zo ontstaat er irritatie, jeuk of eczeem. Om dan nooit meer oorbellen te gaan dragen is wel een heel groot offer.
Een allergie door nikkel herken je door rode jeukende uitslag (eczeem) op plaatsen waar contact is geweest met nikkel-bevattende voorwerpen. Soms vormen zich ook blaasjes op de huid en kan de aangedane huid gaan schilferen.
Blomdahl oorbellen zijn geschikt voor iedereen maar zeker als je last hebt van een huidallergie zijn deze sieraden een uitkomst. De allergie vrije oorbellen en andere sieraden worden worden sinds 1985 gemaakt in Zweden.
Over het algemeen zul je geen last hebben als je sieraden koopt van:chirurgisch roestvrijstaal14-, 18- of 24-karaats goudpuur sterling zilverkoperplatinatitaniumplasticJe kunt ook, als je een beetje handig bent de haakjes van je oorbellen vervangen door haakjes van chirurgisch staal, platina of titanium.
Welke oorbellen zijn nikkelvrij? Dit zijn metalen waar geen nikkel inzit. Je kunt dan denken aan RVS, titanium, zilver of goud. Ook bestaat er nikkel witgoud, dit metaal kun je ook gewoon dragen omdat in dit metaal het nikkel omsloten is door goud.
Mocht je echt last krijgen van het geschoten gaatje, dan zouden we aanraden om de oorbel er uit te halen. Daarna is het belangrijk om het gaatje schoon te houden. Gaat je oor echt pijn doen, wordt het heel rood en gaat het ook opzwellen? Dan kan het duiden op een ontsteking.
Nikkelallergie. Het komt zelfs voor dat mensen jarenlang oorbellen dragen en opeens last krijgen van een allergische reactie. Je huid reageert op de aanraking met het product dat nikkel bevat en zo ontstaat er irritatie, jeuk of eczeem. Om dan nooit meer oorbellen te gaan dragen is wel een heel groot offer.
Een van de meest gedragen sieraden zijn oorbellen. Maar hoe begin je met oorbellen dragen? Als je oorbellen laat zetten, begin je met kleine oorknopjes om je nieuwe gaatjes goed te laten genezen. Deze knopjes worden ook wel zweerknopjes genoemd.
In een enkel geval kun je allergisch zijn voor het kleine beetje koper dat in zilver zit. Je huid wordt dan rood, zwelt op en gaat jeuken. De oplossing is eenvoudig. Je kunt dan je sieraad laten verzilveren met puur zilver.
Staal is iets donkerder van kleur dan zilver, verkleurt niet en heeft een robuustere uitstraling. Staal is goedkoper dan zilver en de sieraden zijn steviger en breken en buigen minder snel.
Ook geven de juwelieren een heel oud advies mee wat nog steeds gebruikt word. Namelijk om je geschoten oorbellen te blijven draaien, anders zou de oorbel vast kunnen groeien. Door het sieraad te draaien maak je het wondje open en krijgt het geen kans om goed te genezen. Uiteindelijk vormt er zich littekenweefsel.
Oorkaas. Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Met oorbellen in slapen beschadigd je oorlellen
Er komt rek op je oor te staan, of als je een oorknopje draagt kan deze in je oorbel gaatje worden gedrukt. Nog erger is dat je gaatje kan uitscheuren. Je zal maar blijven hangen aan je oorring of je oorbel, of je oorbel blijft haken in je lakens.
Allergische reactie bij het dragen van juwelen gemaakt van stainless steel? Doordat het gehalte nikkel zo klein is, hebben weinig mensen last van een allergische reactie bij het dragen van juwelen in stainless steel.
Chirurgisch staal is goed schoon te maken, is niet duur en is overal verkrijgbaar. Maar veel mensen zijn allergisch aan nikkel, waardoor sieraden met chirurgisch staal enkel gebruikt worden bij piercings die al genezen zijn. Sieraden voor nieuwe piercings mogen enkel hypoallergene materialen bevatten.
Dit is een metaal dat onder het laagje van een verguld sieraad zit. Over dit metaal wordt dan een laagje goud of zilver gedaan waardoor ze wel echt goud of zilver lijken. Sieraden van 925 zilver zijn nikkelvrij en staan er daarom ook om bekend dat het een fijn materiaal is om te dragen.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
Van de grote hoeveelheden oorbellen, ringen, armbanden, kettingen en horloges wordt slechts 33 procent regelmatig gedragen. Het resterende deel wordt bewaard in een sieradendoosje, aangezien slechts 9 procent van de vrouwen ongebruikte sieraden wegdoet of verkoopt.
Pas gezette oorgaatjes en nog niet genezen oorgaatjes zullen dichtgroeien, wanneer men de oorbellen eruit haalt. Daarom moet men de eerste oorbellen minstens 6 weken in de oorlel of 12 weken in het kraakbeen ononderbroken laten zitten. Eenmaal volledig genezen oorgaatjes groeien daarentegen niet meer toe.
Om een oorbel te kunnen dragen moet dus een gaatje door het oor gemaakt worden. U kunt oorbellen laten piercen met een naald of laten schieten met een zogenaamd 'pistooltje'. Wij raden aan om oorbellen te schieten. Dit is snel, precies en professioneel.
Wij hanteren een minimum leeftijd van 3 maanden*. Tot een leeftijd van 16 jaar is er wettelijk gezien altijd toestemming van de ouders nodig. *Omdat niet al onze medewerkers gaatjes prikken bij hele jonge kinderen adviseren wij om altijd even eerst contact op te nemen met de winkel.
Wij raden aan om de gaatjes twee keer per dag te ontsmetten met een druppeltje Antisept aan de voor- en achterkant van je oor. Draai hierbij de oorbellen twee tot drie keer een halve draai rond. Zo kan de Antisept goed bij de wond komen en zullen de oorbellen zeker niet vastgroeien.
Algemene tips:
Doe de achterkantjes niet te strak tegen het oor, er kan dan geen lucht meer bij. Dit kan een drukallergie veroorzaken en dan kunnen de oorbelletjes ingroeien of er kunnen wondjes ontstaan en die kunnen gaan ontsteken.
Na het tweede gaatje schieten kan je tot maximaal drie dagen een lichte irritatie voelen. Dit is volkomen normaal en gaat gelukkig ook weer weg. Mocht het toch gebeuren dat je oor rood blijft, opgezwollen wordt en dat het echt veel pijn gaat doen, dan is het mogelijk dat er toch iets aan de hand is.