Waarom zou je je haar met koude lucht föhnen, dat schiet toch helemaal niet op? Toch zit die knop er echt niet voor niets op! Na het wassen van je haar, kun je met de warme lucht effectief en vlot je haar drogen. De warme lucht zorgt er echter voor dat de haarschubben open gaan staan.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Toch kan teveel warmte je haar broos maken, vooral als je de haardroger te vaak gebruikt. De truc is om eerst het water met een handdoek weg te deppen. Probeer ook om je haardroger niet te dicht bij je hoofd te houden, hou hem op ongeveer 15 cm van je hoofd.
Zorg ervoor dat het haar al een beetje droog is voordat je gaat föhnen. Hierdoor breekt je haar minder snel af én bespaar je veel tijd. Ook absorberen styling- en verzorgingsproducten minder goed op te nat haar. Föhn daarom op droog of handdoekdroog haar en je bent verzekerd van een perfecte coupe.
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
HET EFFECT VAN FÖHNEN
Föhnen doet dus veel meer met je haar dan alleen maar drogen. Het kan het juiste kapsel vormen, verfijnen en het haar extra laten glanzen. Zelfs als je bent geboren met stijl haar, kan het laten föhnen van je kapsel een wonder doen voor de conditie en textuur van je haar.
Wist je dat scrunchies ook nog eens veel beter voor je haar zijn? Elastiekjes met zo'n stukje metaal erin blijft je haar aan vast zitten en daardoor breekt dit af. Scrunchies bestaan uit een elastiek met daar omheen een geplooid zacht stuk stof, daardoor is hij super fijn voor je haar en breekt het dus niet af.
Zorg er allereerst altijd voor dat je haar handdoekdroog is, zo gaat het föhnen sneller en is het minder schadelijk dan wanneer het nog heel nat is. Gebruik altijd een voedende hittebeschermende serum of lotion.
Overweeg een haardroger met een koude lucht knop. Wil je pluis voorkomen en na het drogen met zacht en glanzend haar rondlopen, dan is dit een feature die zeker een meerwaarde aanbiedt. Wij adviseren om tegen het einde van je föhnsessie te switchen naar de koude lucht knop.
Is jouw haar supersnel droog na het wassen? Dan heeft jouw haar waarschijnlijk een hoge porositeit. Hierbij staan de haarschubben omhoog, waardoor het haar snel vocht kan opnemen maar dat niet vasthoudt. Hierdoor ziet je haar er meestal dof uit en raakt het snel in de klit.
Ook dat is geen goed idee, want je kunt je haar beschadigen door bij hele lage temperaturen met nat haar naar buiten te gaan. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de watermoleculen in je haar uitzetten. Je haar zet hierdoor uit en kan daardoor breken.
Onderzoek wijst namelijk uit dat je haar aan de lucht laten opdrogen nóg schadelijker kan zijn dan de hitte van een föhn. Wacht, wat? Wanneer je haar voor een langere periode nat is, kan dit schade aanrichten aan het “cell membrane complex”, dat dient als de lijm die je haarschubben bijeen houdt.
'Blowen' is bijna hetzelfde als drogen, echter bij blowen hou je vooral rekening met de valling van je haar (zodat je kapsel toch iets meer stevigheid en richting krijgt). Föhnen en kneden tegelijk kan bij 'scrunchen', een techniek die meestal wordt gebruikt om het haar een wild effect te geven.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Wat is extreme haaruitval en wat veroorzaakt haaruitval? Het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Dit zijn de haren die je in je douche, op je tapijt en op de schouder van je jas aantreft.
Voor professionals raden wij aan om te kiezen voor een föhn van minimaal 1750W. Deze is geschikt voor de meeste haartypes. De meeste stylisten en kappers kiezen voor een wattage tussen 1800 à 2000 watts.
Na het douchen heb je handdoekdroog haar en ga je eerst je haar föhnen. Doe dit altijd met de haarrichting mee. Hierdoor wordt je haar mooi glad. Doe je het van onderaf, dan krijg je pluizig haar.
Houd je föhn dan boven je hoofd richting je voorhoofd en borstel je pony van boven naar beneden totdat deze droog is. Heb je een 70's pony? Föhn de voorste lokken dan in verschillende richtingen naar achteren en gebruik de ronde borstel om ze de juiste kant op te laten vallen.