30% van het aantal gevallen met dementie kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.
Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen. Bietsuiker moet je vermijden, omdat het het risico op diabetes, hartproblemen en obesitas verhoogt, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen.
Van een aantal factoren is bekend dat ze de kans op dementie verkleinen of uitstellen. Dit zijn langer onderwijs volgen, bewegen, sociaal actief zijn, verminderen of stoppen met roken en het voorkomen en de behandeling van gehoorverlies, depressie, diabetes, hoge bloeddruk en obesitas.
Dementie kunnen we helaas niet voorkomen. Wel is uit onderzoek gebleken dat een gezonde levensstijl een gunstige invloed kan hebben op het ziekteproces. Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden.
Volgens de onderzoekers verhoogde het risico op dementie in de groep die veel gesuikerde frisdrank dronk (minstens 20% van hun calorieopname per dag). In die groep steeg het risico op dementie met 80%.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Cafeïne kan de hersenfunctie verbeteren en de cognitieve achteruitgang afremmen. Enkele studies suggereren zelfs dat regelmatig koffie drinken het risico op Alzheimer kan verminderen met maar liefst 60%!
In een kleine studie werden 28 ouderen met dementie blootgesteld aan rozemarijn en citroenolie in de ochtend en lavendel en sinaasappel in de avond. De onderzoekers vonden dat alle patiënten een verbetering van hun symptomen hadden ervaren (Jimbo 2009).
Volgens een recent onderzoek (in wetenschappelijk tijdschrift 'Alzheimer's and Dementia') beschermt vitamine D wellicht tegen dementie. De spiegels van vitamine D in de hersenen van mensen met dementie bleken duidelijk lager dan die bij mensen zonder dementie.
Wanneer je ongezond leeft heb je meer kans om later dementie te krijgen. Hierbij kun je denken aan roken, weinig bewegen en ongezonde voeding. Ook iemand die altijd gezond geleefd heeft kan dementie krijgen.
Profvoetballers hebben een hoger risico op dementie, blijkt uit een studie van Prof. Willie Stewart van de Universiteit van Glasgow. In een interview op de website welingelichtekringen.nl noemt hij veelvuldig koppen als oorzaak van hersenletsel, wat het risico op dementie vergroot.
Oefening lijkt de cerebrale bloedstroom te vergroten, het volume van mitochondriën in de hersenen te vergroten, het volume van de hippocampus te vergroten en de neurogenese te verbeteren . Daarom kan oefening de cognitieve functie verbeteren, neuropsychiatrische symptomen verminderen en de dagelijkse activiteiten verbeteren bij mensen met AD (Cass, 2017).
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans is dat hij of zij dementie krijgt. Het belangrijkste risico voor dementie is dus: een oudere leeftijd. Ook als je niet zo gezond leeft, weinig beweegt, rookt, hoge bloeddruk of diabetes hebt of je hersenen niet zo actief houdt, is de kans om dementie te krijgen groter.
In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Na onderzoek van de Britse Northumbria University blijkt dat studenten die studeren in een ruimte waarin het aroma van rozemarijn werd verspreid, in de vorm van essentiële oliën, vijf tot zeven procent beter scoren op een geheugentest.
Roken, weinig fysieke activiteit en een slecht dieet zijn allemaal levensstijl- en omgevingsinvloeden die in verband zijn gebracht met een snelle achteruitgang van dementie. Fysieke activiteit bevordert de cardiovasculaire gezondheid, wat op zijn beurt de hersenfunctie verbetert. Mensen die een sedentaire levensstijl leiden, kunnen snellere cognitieve achteruitgang ervaren.
Echte theesoorten, zoals groene en zwarte thee , zitten vol met antioxidanten. Deze helpen om de werking van je hersenen te verbeteren. Mensen die thee drinken, hebben 16% minder kans om dementie te krijgen.
De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk. Door toeval kunnen meerdere mensen uit dezelfde familie de ziekte van Alzheimer krijgen. Heb je een vader, moeder, broer of zus die na het 65e levensjaar de ziekte van Alzheimer kreeg? Dan heb je een iets groter risico om zelf alzheimer te krijgen.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
Een banaan is een ideaal tussendoortje als je je concentratie een boost wilt geven. Vooral de grote hoeveelheid kalium die bananen bevatten, is een weldaad voor de hersenen.
Yoghurt en zuurkool
Gefermenteerde voedingsmiddelen – dit zijn producten waar levende bacteriën in zitten – zijn vooral belangrijk voor gezonde darmen. Maar: als je darmen gezond zijn, is dit juist gunstig voor je hersenen. Daarom horen yoghurt, zuurkool, kefir en kimchi ook in dit rijtje thuis.
In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees.