Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Door de constructie en de isolatiefolie te beschermen tegen dit vocht, zorgt u ervoor dat de constructie niet wordt aangetast en de isolatiewaarde zijn kwaliteit behoudt.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking.
Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen.
Damp-open folie heeft een lagere sd-waarde dan dampdoorlatende folie en laat dus meer vocht door. Als u de folie aan de buitenzijde van een constructie bij vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om damp-open folie te gebruiken.
Gebruik je geen folie (terwijl dat in jouw situatie wel had gemoeten) dan is de kans groot dat er vocht in de constructie van je woning terecht komt. Dit ontstaat omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht. Dit noemen we het dauwpunt.
Breng de dampremmende folie aan
Bij isolatie met glas- of steenwol breng je vervolgens aan de binnenzijde een folie over het isolatiemateriaal aan. Bij een damp-open dak gebruik je hiervoor dampremmende folie of spijkerflensdekens met aluminiumlaminaat. In alle andere gevallen een vochtregulerende folie (klimaatfolie).
Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde of ongeïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Je hebt wel altijd een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag voorkomt dat er vocht vanuit de woonkamer de muur in trekt en zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt.
Wat is dampremmende folie? Dampremmende folie is een isolatiefolie die problemen met vocht in uw isolatie en/of uw constructie kan voorkomen. Dit vocht komt uit uw woning en wil zijn weg naar buiten vinden.
Voor het isoleren van de bodem wordt gebruik gemaakt van dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld de dampremmende Miofol folie of een stevige PE folie. De daadwerkelijke isolatie dient direct onder de vloer te worden aangebracht. Bij een houten vloer kunt u denken aan Rockwool 210 of Rockwool 123.
Wat is het nut van dakfolie onder dakpannen? Alhoewel de dakfolie onder uw dakpannen geen materiaal is dat zelf een directe isolerende waarde heeft, biedt deze dus wel bescherming tegen vocht en draagt zo bij aan een hogere isolatiewaarde en een gezonder leefklimaat.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen. Maar een dampscherm beschermt ook de onderliggende constructie tegen de vochtige lucht.
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Als enkelglas vervangen in je woning geen optie is, dan is isolatiefolie een goede oplossing. Door het plakken van folie gaat er minder warmte verloren door je ramen. Heb je wel de mogelijkheid om te isoleren door dubbelglas te plaatsen, of een andere vorm van isolatie toe te passen, dan is dit zeker aan te raden.
Je plaatst een dampscherm altijd aan de warme kant van de ruimte. Wanneer je het dak isoleert, breng je het dampscherm dus als laatste aan. Isoleer je de zoldervloer, dan plaats je het dampscherm als eerste (zodat het in contact staat met de warmere kamer eronder).
Een dampremmende folie voorkomt dat restvocht uit het beton in je nieuwe vloer kan trekken en daar schade aan kan veroorzaken. Zeker als je je ondervloer combineert met vloerverwarming, is de kans op het vrijkomen van restvocht uit de ondergrond aanwezig en raden we dus als een vochtwerende folie aan.
Isolatiefolies werken net even anders. Aluminium lagen in de isolatiefolie weerkaatsen de warmte en kou, waardoor deze direct terugkaatsen naar de gewenste locatie. In de zomer reflecteert de isolatiefolie de hitte naar buiten, in de winter houdt de isolatiefolie de warmte in huis.
Dampremmende folie wordt gebruikt als laag aan de binnenzijde (warme zijde) van daken en wanden.
Noppenfolie houdt de kou of warmte tegen
Dan is noppenfolie als isolatie ideaal!
Daken en gevels worden aan de binnenkant voorzien van een 125S dampremmende folie die gecombineerd moet worden met een goede luchtdichting. Overtollig vocht kan daarmee de ruimte verlaten, zonder dat daarbij de constructie aangetast zal worden.
Wat is bodemfolie? Bodemfolie staat ook wel bekend als een PE-folie. Het gaat hierbij om een dampremmende folie van polyethyleen die je op de bodem van de kruipkelder aanbrengt. Zo voorkom je goedkoop en doeltreffend de verdamping van vocht in die kruipruimte en de muffe geur, schimmelvorming, … die ermee gepaard gaan.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Bij binnenmuurisolatie wordt een voorzetwand tegen de binnenkant van de dragende buitenmuur geplaatst. Er wordt dan eerst een houten of metalen rooster aan die muur vastgemaakt. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Vervolgens wordt het rooster afgewerkt met gips- of spaanplaten.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.