Roeryoghurt wordt tijdens het rijpen doorgeroerd, standyoghurt rijpt in de verpakking zonder eerst geroerd te zijn en is daardoor wat korreliger van structuur. In de meeste warenhuizen vinden we naast gewone yoghurt, in al zijn varianten, nog tal van andere gelijkaardige zuivelproducten terug.
Verse yoghurt wordt juist door de levende starterculturen na de houdbaarheidsdatum steeds zuurder en er vormen klontjes. Dit proces toont aan dat de yoghurt natuurlijk en vers is. Supermarkt-yoghurt wordt meestal gemaakt met houdbare melk.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Handig: Griekse yoghurt gaat (in tegenstelling tot gewone yoghurt) niet schiften wanneer het warm wordt. Ideaal dus om te gebruiken in warme gerechten! Lees ook: Waar heeft Griekse yoghurt een positief effect op?
Vaak wordt het dun omdat andere bacteriën de bacteriën die je hebt toegevoegd, overtreffen. Dit is gebruikelijk bij het gebruik van de "lepel uit commerciële yoghurt" startmethode.
De melk werd niet lang genoeg op 180 graden gehouden . Hoe langer je de melk op die temperatuur houdt, hoe dikker het eindresultaat wordt. Probeer de melk minstens 30 minuten op 180 graden te houden. De yoghurtmaker (of alternatieve methode) houdt de juiste temperatuur niet vast.
De melkzuurbacteriën in karnemelk en yoghurt zijn anders. De melkzuurbacteriën die al eeuwenlang bij de bereiding van yoghurt gebruikt worden zorgen ervoor dat ze samen met de proteïnen in melk een soort gel vormen. De naam yoghurt komt dan ook van het turkse woord yogun dat 'dik' betekent.
Die korrels of klontjes kunnen zo klein zijn dat je tong ze niet kan detecteren. Als je de korrelige look niet mooi vindt, kun je een staafmixer gebruiken om je yoghurt een gladdere consistentie te geven .
Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt en bevat minder lactose en meer eiwitten. Dat heeft dus te maken met het productieproces, waarbij het vocht uit de yoghurt wordt gezeefd. Daardoor lijkt Griekse yoghurt een beetje op hangop.
Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is hoeveel proteïne er in het product zit. Het verhogen van de hoeveelheid proteïne verhoogt de stevigheid van de gel en vermindert de scheiding van wei , wat algemeen bekend staat als synerese.
Dat 'vervallen' yoghurt veilig is om op te eten, betekent nog niet dat hij ook lekker is. “Het kan gebeuren dat yoghurt zuurder wordt.Dat is misschien niet ongezond, maar wel minder smakelijk”, zegt Devlieghere. “Ook kan er sprake zijn van schimmelgroei.
Blijft een yoghurtje na aankoop een tijdje in de koelkast staan, dan is het mogelijk dat die structuur wat losser wordt. “Daardoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dat laagje wordt ook 'wei' genoemd”, zegt Frank Devlieghere. “Wanneer dat laagje precies ontstaat, hangt af van het soort yoghurt.
Over het algemeen is yoghurt veilig om te eten, zolang het niet ruikt of er beschimmeld uitziet, een week of twee na de houdbaarheidsdatum. Gebruik je eigen oordeel! Als je twijfelt, gooi het dan weg .
Yoghurt die klontert of wei lekt, wordt vaak veroorzaakt door te heet of te lang cultiveren . Om klonterige yoghurt te voorkomen, houdt u de melk boven de 195°F / 91°C gedurende tien minuten voordat u afkoelt en cultiveert.
Drinkwaterbedrijf WMD liet eerder al weten dat de levering van drinkwater in Drenthe niet in het geding komt. Volgens het bedrijf zijn daar berekeningen voor gedaan en is er genoeg capaciteit in het gebied waar de fabriek moet komen. Meer dan 2,5 miljoen liter water per dag mag Fage niet gebruiken.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Waarom is mijn yoghurt korrelig of zanderig? A. Als de smaak aangenaam is, maar de textuur korrelig of zanderig, dan is dat vaak een teken dat de melk te snel is verhit . Verwarm de melk langzaam om dit probleem te voorkomen.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Als yoghurt te warm wordt bewaard, kunnen de bacteriën overactief worden en te veel koolstofdioxide produceren, waardoor de yoghurt een bruisende textuur krijgt .
"Als je een vreemde kleur ziet die er niet hoort te zijn, gooi de yoghurt dan weg", zegt ze. Overmatige klontering of schifting: yoghurt hoort een gladde textuur te hebben, dus een klonterige of schiftende consistentie is een teken van bederf en een teken om de yoghurt weg te gooien .
De temperatuur en de samenstelling van de melkzuurbacteriën bepalen namelijk wat voor soort yoghurt het wordt. Zo is boeren(land) yoghurt bijvoorbeeld iets dikker dan gewone yoghurt, omdat er andere zuursels (bacteriën) aan de melk zijn toegevoegd.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark.
Griekse yoghurt is erg dik en compact, heel anders dan de dunnere textuur van de meeste gewone yoghurtmerken. Dit komt doordat Griekse yoghurt wordt gezeefd — wat betekent dat veel van de vloeistof eruit wordt gegooid. Je kunt eigenlijk Griekse yoghurt maken van gewone yoghurt door het een paar uur door kaasdoek te zeven.