De witlof van tegenwoordig is een stuk minder bitter dan vroeger. Dit komt doordat telers hun best hebben gedaan om het bittere van de witlof eruit te halen en hierin zijn geslaagd! De bitterheid is dus geen excuus meer en daarom nu wat tips en tricks over witlof!
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven. Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
De meeste mensen zijn niet zo kien op witlof, vooral kinderen. Om de bittere smaak weg te halen gebruik ik een appelboor en haal het hele hart uit de witlof zodat de bittere smaak weg is. Vooral handig als je de stronkjes heel gebruikt in ovenschotel.
Bittere smaak in mond kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Een bittere smaak in je mond kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je door bijvoorbeeld griep, verkoudheid of een amandelontsteking een bittere smaak in je mond krijgen.
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Witlof inspiratie
Rauwe witlof is fris en licht bitter. Dit maakt het uitermate geschikt voor zomerse salades waarin een combinatie van bitter en zuur te vinden is. Een heerlijk en simpel voorbeeld is de witlofsalade met mandarijn. Ook witlof met druiven en/of appels geeft een ideale bitter-zuur combinatie.
Hoe ziet bedorven witlof eruit? Je kunt het beste vaststellen of Witlof niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Witlof slap, bruine bladen heeft of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
Rauw smaakt de witlof wel bitterder dan bereid. De bittere smaak kun je compenseren door iets zoets erdoor.
Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aangemaakt wordt. Bacteriën in de mondholte krijgen zo de kans om bepaalde stoffen te produceren.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Oorzaken van een metaalsmaak in je mond
Parageusie en de bijbehorende metaalsmaak in je mond kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, variërend van slechte mondhygiëne, tot bijwerkingen van medicijnen of zwangerschap.
Burning Mouth Syndroom is een uiterst vervelende chronische pijn in de mond. De belangrijke kenmerken hiervan is een brandende tong en/of mondslijmvlies met vaak een metaalsmaak, bittere smaak of een droge mond. Naast het branderige gevoel kan er ook jeuk voorkomen of gekriebel in de mondholte.
Hun zoutsmaak komt tot stand doordat speeksel het zout uit voedsel oplost en dit vervolgens aanbiedt aan de smaakpapillen in de tong. In deze smaakpapillen bevindt zich een zoutkanaal dat het aangeboden zout 'vertaalt' richting de hersenen als zoutsmaak.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Witlof, goed voor de spijsvertering en lever
Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.
Witlof bevat vitamine A, B, C en foliumzuur. Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk.